USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Бюджет Волині-2016 поспіхом не прийматимуть: є час для пропозицій

10 Грудня 2015 19:00
Попри те, що на сайті обласної ради розміщений документ з назвою проект бюджету на 2016 рік, максимум, що приймуть депутати новообраної обласної ради – захищені статті. Бюджет розвитку, капітальні видатки та всі інші пункти розглядатимуть фахівці обласної ради, дорадчої групи та депутати.

Про це повідомив голова обласної ради Ігор Палиця під час ефіру на телеканалі «Нова Волинь», 8 грудня.

Нагадаємо, в обласному центрі, до слова чи не вперше у такому форматі, відбулося публічне обговорення майбутнього бюджету області на 2016 рік. До Луцька запросили голів місцевих рад усіх рівнів, аби проаналізувати головний фінансовий документ краю.

Ігор Палиця пояснив: такий варіант формування бюджету був обраний свідомо, адже рівень довіри людей до влади сьогодні надзвичайно низький.

«Єдиний варіант, який ми можемо запропонувати людям, аби вони повірили, що влада може працювати на них — це щоб люди брали участь у формуванні бюджетів, бачили їх прозорість. Ми повинні показати, що нічого в цій області безконтрольно робитися не буде. Кожна копійка, яка заробляється, має податок, повинна йти в бюджет. Ми повинні показати, що «безпрєдєл» закінчився», - пояснив він причину такого обговорення.

Однак, каже він, ця зустріч показала ще одну проблему: самі голови місцевих рад не вірять у те, що можуть щось змінити, не вірять обласній владі, облдержадміністрації. Цим можна пояснити аморфність, неактивність залу. Проте, з його слів, час для пропозицій у місцевих рад ще є, оскільки бюджет в області задумали приймати виважено і без поспіху.

«Я не хочу поспішати із прийняттям бюджетів. У січні можна спокійно працювати по 1/12 бюджету 2015 року. Тим більше, що сьогодні не прийнятий республіканський бюджет, ми не бачимо податкової бази, змін до податкового кодексу. Я хочу, аби люди були переконані, що ні одна копійка не потрапить в кишеню до якихось чиновників», - пояснив свою позицію голова облради.

Так, з його слів, в області буде проведений аудит витрачання бюджету 2015 року. І не просто у вигляді відписки, а кожна цифра має бути підкріплена платіжкою чи актом виконаних робіт. Це, запевнив Ігор Палиця, робиться не для того, щоб виявити помилки попередників чи працівників адміністрації, а щоб не допустити таких помилок у 2016 році. Відповідні листи облдержадміністрація уже отримала.

Так, перевірять усі обласні програми, усі тендери, і аудитори дослідять причину, чому ті чи інші тендери були провалені або ж не реалізовані повною мірою.

Крім того, напередодні прийняття бюджету в області створять, так би мовити, «карту проблем» з усіма потребами волинських населених пунктів і розроблять п’ятирічну покрокову програму для вирішення цих проблем. Власне, так, зауважив Ігор Палиця, і працює заснований ним Фонд «Новий Луцьк». І результати роботи Фонду свідчать, що такий метод дієвий і виправдовує себе.

Щодо проекту бюджету, який опублікований на сайті обласної ради, то він місить лише захищені статті, які надаються цільовою субвенцією з держбюджету. Лише ці пункти в обласній раді готові приймати. А ось, приміром, з розподілом бюджету розвитку, який поки що нараховує 50 мільйонів залишків з бюджету 2015 року, варто трохи почекати, вважає голова облради.

Крім того, наповнення обласної казни залежить також і від того, які інвестиції зможе залучити край. З цього приводу в Ігоря Палиці – власне бачення. На його переконання, інвестори, які готові прийти на Волинь повинні бути відповідальними перед громадами, чиї землі вони використовують.

«На моє бачення, землю роздавати не можна. Повинні бути створенні комунальні підприємства, які належать на 100% обласній громаді, або разом з районними громадами і селищними. Земля повинна належати їм, корисні копалини, ліценція на видобуток, розробку повинна — цим комунальним підприємствам без права приватизації. Ти хочеш бути інвестором — укладай договір про розподіл спільної продукції і працюй. Але не буде так, що депутати взяли по тисячі чи по десять тисяч доларів за здачу землі, й на цьому все закінчилося. Кожен місяць, квартал чи рік маєш платити громаді в залежності від того, де знаходяться корисні копалини, земля, або ставки для вирощування риби», - пояснює він.

Ігор Палиця додає: на Волині - багаті землі, й тут можна підготувати багато інвестиційних пропозицій. Але коли інвестор приходить і розуміє, що йому потрібно дати хабарі, провести газ, електроенергію, прокласти дорогу, то він і піде. Відтак, саме такими непрозорими методами роботи, переконує голова облради, область не працюватиме.

Натомість буде дослухатися до авторитетної думки фахівців і громади.

Саме з цією метою при обласній раді діятиме дорадчий орган, який сприятиме залученню інвестицій в розвиток Волині, про що зазначив Ігор Палиця під час публічного обговорення бюджету. Дорадчий орган не буде структурним підрозділом виконавчого апарату обласної ради і працюватиме на волонтерських засадах, а інвестиційні проекти залучатимуться во бласть на конкурсній основі.

Пропонуємо переглянути повне відео ефіру голови Волинської облради Ігоря Палиці на телеканалі Волинь-Нова 08 грудня 2015 року:
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Тарас Чурило Показати IP 10 Грудня 2015 22:49
І це правильно, а то приймуть, а потім правки вносять, кроять його як хочуть
Анонім до Тарас Чурило Показати IP 10 Грудня 2015 23:24
А вони його і не можуть зараз прийняти поки ВР не прийме державний бюджет, в якому буде вказано, скільки коштів можливо отримає Волинь.
KET Показати IP 12 Грудня 2015 19:25
Може ми справді обрали достойного голову?! Так виглядає. Ігор Палиця достойний статусу Президента України. Удачі Вам, Ігоре!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus