USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

До волинського кладовища «підселять» гаражний масив

25 Березня 2014 19:00
Не перестає вражати містобудівна активність, яку впродовж останнього часу розвинули ковельські владці: взялися збудувати дві електростанції (одна потужністю 12 МВт, друга – 3 МВт) поруч мікрорайону «Сільмаш» на ділянках загальною площею понад 20 гектарів, спортивно-розважальний комплекс – на 6,6 гектара, сміттєпеперобний завод – на 4,9 гектара. Мова вже - не про тривіальне масове «освоєння» владою гектарів міських земель для садибної житлової забудови, «заточених» під так званих «інвесторів», чомусь значною мірою на землях, прилеглих до ковельського водосховища.

Місцеві мешканці, стурбовані станом довкілля, щороку все голосніше б’ють тривогу. Справа доходить уже й до масових акцій протесту. Нещадавно колективне звернення проти розміщення у Ковелі на вулиці Підгірських гаражного масиву та автостоянки ініціювали 127 мешканців, які проживають на цій на сусідніх вулицях 40-річчя Перемоги, Володимирській та Вальсроде.

«Можновладці вирішили збудувати нові гаражі і стоянку для машин, незважаючи на те, що поруч мешкають люди, де розташований приватний сектор», – обурюється його Іван Карпік.

Тутешні жителі показують журналістам болото, на якому чинуші задумали побудувати гаражний масив та автостоянку. І в розпачі запитують: «Куди ж діватися воді, коли будівельники почнуть навозити сюди землю, аби вимостити територію?» Невже «світлі голови» у «Білому домі» прагнуть, щоб «попливли» церква та кладовище, від якого до водосховища – двісті метрів?!

Люди вимагають відновити зону відпочинку від вулиці Воля до вулиці Варшавської: облаштувати пляж, насадити молоді деревця, утворити рекреаційну лісопаркову смугу, зробивши невеличкі спортивні майданчики з турніками. «Вимагаємо зупинити свавілля можновладців і не дозволити будувати біля Турії нові гаражі та автостоянку», – йдеться у колективному зверненні.

Цей детальний план території розміщення гаражного масиву та автостоянки, що неабияк розбурхав місцеву громаду, Ковельська міська рада оприлюднила на своєму офіційному сайті, ініціювавши, таким чином, початок процедури розгляду та врахування пропозицій громадськості. Замовником містобудівної документації виступає відділ містобудування та архітектури виконавчого комітету, розробником – приватне підприємство «Ковелькомунпроект», якому дивним чином раз-по-раз перепадають «жирні кавалки» владних замовлень.

Старт «перелицюванню» міських земель під зведення автоспоруд поклало депутатське звернення місцевого обранця, члена партії ВО «Батьківщина» Віктора Пацалая, яке Ковельрада задовольнила своїм рішенням 22 серпня 2013 року.
Контроль за виконанням поклали на постійні депутатські комісії – з питань регулювання земельних відносин, містобудування (її голова – депутат від «Батьківщини» Юрій Конащук є радником міського голови Олега Кіндера) та з питань житлово-комунального господарства, екології та благоустрою міста (її голова – депутат від «Батьківщини» Геннадій Кіндер є старшим братом градоначальника). Пікантним є те, що якийсь рік тому Олег Кіндер із сім’єю «в’їхав» у новий особняк на вулиці 1-го Травня, який до того належав родині Пацалаїв. А породжене підписом мера сумнівне будівництво заплановано майже впритул до угідь, на яких у 2011 році пішов вогнем щойно збудований шикарний дерев’яний маєток Олега Кіндера з відбірного дзвінкого бруса.

Поряд з місцем вічного спочинку тисяч ковельчан, на площі близько двох гектарів, проектом передбачили розміщення 110 будівель індивідуальних гаражів з адміністративно-побутовими приміщеннями, боксами для тимчасового ремонту, а також відкритої стоянки для автомобілів на 165 місць з пунктом охорони. Майже три сотні «стаєнь» для залізних «коней» – проти тридцяти сусідніх приватних обійсть!

«Тут, навпроти старого кладовища, за сотню метрів, є велика автостоянка і для нас, городян, які проживають в цьому мікрорайоні вже достатньо тих канцерогенів. Без відома громади комунальники повирізали всі дерева біля водосховища, де колись була чудова зона відпочинку для дорослих і дітей. Зараз ріжуть дерева за православною церквою священомучениці Світлани – аж до самої води», – нарікає активіст Василь Потапюк.

«Детальний план території розміщення гаражного масиву та автостоянки… призначений для подальшого розвитку міста, раціонального використання частини вільної території та гармонійного її розташування в існуючій планувальній структурі, що склалася в Ковелі… на землях запасу Ковельської міської ради, призначених для гаражного кооперативу, згідно з генеральним плану… Дана територія по вул. Підгірських – не підтоплюється. Ґрунтові води залягають на глибині від 1,5 до 2,0 м від існуючої поверхні землі», – йдеться у пояснювальній записці до проекту.

Все, за що беруться ковельські чиновники – «для розвитку», «раціональне» та «гармонійне». Навіть для більшої «гармонії», в прийнятих торік змінах до Генплану міста, депутатська більшість від «Батьківщини» змінила «під кооператив» й призначення землі. А щодо глибини залягання ґрунтових вод, то очевидне стає неймовірним? Про які два метра йде мова? Вода виблискує прямісінько перед очима!

Ковельчани стурбовані небезпідставно. Чим менше часу лишається до чергових виборів мера та міської ради, тим земельні «апетити» діючої владної команди все зростають. Очевидно, хочуть встигнути.


Підготував Андрій ДАНИЛЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
сусід мера Показати IP 26 Березня 2014 17:37
ковельські бютмани задовбали всіх так що писати ніхто не хоче!
Один із всіх Показати IP 8 Травня 2016 19:43
П.ДАРИ - за копійку матір рідну продадуть. А за гроші і місто з людьми нешкода. Час діяти...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus