USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Новий закон «Про місцеві вибори». Що він означає для Луцька

14 Серпня 2015 19:00
Новий закон «Про місцеві вибори», який регламентує виборчий процес для місцевих рад, набув чинності. Що він означає для Луцька та які новації запровадив законодавець, хто, за яких умов і як зможе балотуватися - про це та інше читайте в матеріалі видання «Хроніки Любарта».

Строки проведення

Найближчі місцеві вибори мають відбутися 25 жовтня 2015 року. Так записано в частині 3 статті 141 Конституції України, де сказано, що «чергові вибори сільських, селищних, міських, районних, обласних рад, сільських, селищних, міських голів відбуваються в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень відповідної ради чи відповідного голови, обраних на чергових виборах».

Чергові місцеві вибори призначає Верховна Рада не пізніше ніж за 90 днів до дня виборів. Зважаючи на те, що 90 днів до 25 жовтня минуло ще 26 липня, а закон набув чинності лише 8 серпня, то маємо колізію, коли Верховна Рада порушить цю норму закону, оголосивши вибори пізніше.

Хоча за фактом це жодним чином не вплине на виборчий процес, який, згідно з новим законом, стартує 5 вересня (за 50 днів до дня голосування).

Висування кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови розпочнеться тільки за 34 дні до дня голосування, тобто 21 вересня.

Виборча система

У 2010 році на виборах до Луцької міської ради діяла змішана система виборів. Тоді половину депутатів обирали за партійними списками, іншу половину – у 25-ти мажоритарних виборчих округах, на які поділили місто.

Нині в Луцьку депутатів міської ради обиратимуть за пропорційною виборчою системою за списками місцевих організацій політичних партій із закріпленням кандидатів за територіальними виборчими округами, на які поділяється багатомандатний виборчий округ, що збігається з територією міста.

Також законодавець передбачив механізм відкликання обраного депутата за рішенням партійної організації, яка його висунула кандидатом.

Участь у розподілі депутатських мандатів матиме партія, за яку проголосувало не менш як 5% виборців, які взяли участь у голосуванні. (У 2010 році виборчий бар’єр становив 3%).

Участь у виборах блоків політичних партій не передбачена.

Вибори мера

Раніше міським головою міг стати кандидат, який хоча б на один голос більше заручиться підтримкою виборців. У 2015 році така система залишиться у населених пунктах з кількістю виборців менш як 90 тисяч.

Відтепер вибори міських голів у містах з понад 90 тисячами виборців проводяться за мажоритарною системою абсолютної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі. Це означає, що переможець має набрати понад 50% голосів виборців, які прийшли на виборчі дільниці. Якщо цього зробити не вдасться, то відбудеться другий тур, в якому змагатимуться два кандидати, які набрали найбільшу кількість голосів.

У Луцьку за станом на початок липня налічувалося близько 157 тисяч виборців, отож, на нас чекають двотурові вибори мера.

Законодавець обрав цифру у 90 тисяч виборців не випадково. Адже у найменшому з обласних центрів – Ужгороді – нині налічується трішки більш як 96 тисяч виборців. Відтак вибори міських голів у всіх обласних центрах мають відбутися у два тури. Звісно, якщо хтось відразу не набере більш як 50% голосів.

Також це означає, що у великих містах, таких як Дніпродзерджинськ, Кривий Ріг, Бердянськ, Мелітополь, Біла Церква, Маріуполь тощо, які не є обласними центрами, але мають більш як 90 тисяч виборців, вибори міських голів також відбуватимуться у два тури.

Кількість депутатів

Частина 3 статті 16 закону про місцеві вибори визначає загальний склад місцевої ради, яка становить за чисельності виборців:

1) до 1 тисячі виборців – 12 депутатів;

2) від 1 тисячі до 3 тисяч виборців – 14 депутатів;

3) від 3 тисяч до 5 тисяч виборців – 22 депутати;

4) від 5 тисяч до 20 тисяч виборців – 26 депутатів;

5) від 20 тисяч до 50 тисяч виборців – 34 депутати;

6) від 50 тисяч до 100 тисяч виборців – 36 депутатів;

7) від 100 тисяч до 250 тисяч виборців – 42 депутати;

8) від 250 тисяч до 500 тисяч виборців – 54 депутати;

9) від 500 тисяч до 1 мільйона виборців – 64 депутати;

10) від 1 мільйона до 2 мільйонів виборців – 84 депутати;

11) понад 2 мільйони виборців – 120 депутатів.

Отож, Луцька міська рада налічуватиме 42 депутати, відповідно, й саме місто розподілять на 42 територіальні виборчі округи.

Волинська обласна рада налічуватиме 64 народні обранці, адже у Волинській області станом на 1 липня 2015 року налічувалося понад 773 тисяч виборців.

Нагадаємо, нині Луцька міська рада налічує 50 депутатів, Волинська обласна – 80.

Вимоги до кандидатів

Депутатом, сільським, селищним, міським головою, старостою може бути обраний громадянин України, який має право голосу та визнаний дієздатним. Тобто будь-який громадянин України у віці від 18 років.

Також депутатом, сільським, селищним, міським головою, старостою не може бути обраний громадянин України, який має судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину, якщо ця судимість не погашена або не знято в установленому законом порядку.

Однією з новацій у новому виборчому законі є вимога щодо представництва осіб однієї статі у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад у багатомандатних виборчих округах, яке відтепер має становити не менш як 30 відсотків загальної кількості кандидатів у виборчому списку.

Це означає, що в списку партії відтепер має бути мінімум 30 відсотків жінок (чи чоловіків, якщо партія жіноча).

Паралельне балотування

Згідно із законом «Про місцеві вибори», особа не може бути висунута кандидатом у депутати в багатомандатному виборчому окрузі більше ніж до однієї місцевої ради відповідного рівня (більше ніж до однієї обласної, однієї районної, однієї міської, однієї районної в місті ради).

Особа, яка висунута кандидатом у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови або старости, не може одночасно бути висунута у будь-яких інших одномандатних, єдиних одномандатних виборчих округах з будь-яких місцевих виборів.

Це означає, що одна особа може бути одночасно зареєстрована, наприклад, кандидатом у мери та кандидатом в депутати міської та обласної рад.

Андрій ЛУЧИК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
староста Показати IP 15 Серпня 2015 06:31
це означає, що такі як осіпов більше не сидітимуть в депутатських кріслах і не псуватимуть людям кров.
Восиль Показати IP 15 Серпня 2015 11:32
Осіпов буде йти від "Укропа"....
виборець Показати IP 15 Серпня 2015 20:44
Новий закон означає,що простий люд як був рабом,так і залишиться ще на невизначений період часу.Бо партійні лідери-жиди повністю монополізували виборчу систему,грубо порушивши Конституцію і конституційні права громадян України.Майбутні депутати напишуть заяви про складання з себе депповноважень без дати(залишиться її тільки поставити),якщо не будуть виконувати волі свойого вождя через місцевих партійних князьків.І все залишиться без змін.Люстрацію вже "провели" і не згадують про неї,на антикорупційного керовніка ГПУ завела кримінальну справу,прем"єр хоче відравляти в тюрму боржників за компослуги і т. д.Жити по "новому!" з новими місцевими партійними депутатами.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus