USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Політичні зустрічі під час службових відряджень. Як волинські посадовці порушують закон

9 Березня 2017 17:42
Візит волинських політиків, які водночас є держслужбовцями, в Адміністрацію Президента з політичною метою – пряме порушення законодавства. Щоправда, ніхто з них цього не визнає. Йдеться про візит в АП волинських депутатів та посадовців: голови ОДА Володимира Гунчика, виконувача обов’язків очільника обласного центру зайнятості і керівника обласного осередку «Солідарності» Романа Романюка, депутатів міськради Петра Нестерука та Миколи Яручика.

Нагадаємо, можливо, про цей візит нікому нічого не стало б відомо, якби позапартійний і позафракційний депутат міськради Микола Яручик не похвалився у соцмережах, що приїхав до столиці на зустріч у Адміністрацію Президента. Сфотографувався він не сам, а з колегами від фракції «Солідарність» - Петром Нестеруком та Романом Романюком.

Нікуди діватися – наступного дня волинська «Солідарність» розповіла про «робочий візит» в АП, яка стосувалася ситуації в місті після смерті міського голови Миколи Романюка і майбутніх виборів мера. Трохи пізніше голова ОДА підтвердив, що теж був на цій зустрічі, причому охарактеризував її більше як партійні збори.

Не будемо акцентувати увагу на тому, скільки норм і законів учасники цієї зустрічі порушили. Про це детально написано в попередньому матеріалі Інформаційного агентства Волинські Новини «ЛУЦЬКІ ДЕПУТАТИ І ПОСАДОВЦІ ПІДСТАВИЛИ СЕБЕ Й АДМІНІСТРАЦІЮ ПРЕЗИДЕНТА».

Цікаво інше: в АП переконують, що такої зустрічі з депутатами не було, а голова ОДА перебував у Києві з головами Житомирської та Рівненської обласних державних адміністрацій з метою участі у брифінгу щодо урядових рішень з питань впорядкування видобутку бурштину. Цей брифінг, до слова, відбувся у штаб-квартирі УНІАН (Київ, Хрещатик, 4), що 5-7 хвилин їзди на авто до Банкової, 11 (де розташована Адміністрація глави держави- ред.).
Те, що така зустріч таки була, в інтерв’ю для ІА ВН підтвердив і депутат Луцької міськради Олександр Козлюк. Він розповів, що і його теж до Києва тоді запрошували «друзі - депутати з облради», тож не виключено, що луцько-волинська делегація у АП була значно більшою, аніж 4 згадані особи.

Двоє з відомих учасників зустрічі перебувають на державній службі (не рахуючи працівників АП, які зустрічалися з волинянами). Виникає закономірне питання: як держслужбовці поєднали роботу з партзборами. Бо одне виключає друге, інакше – настає відповідальність. Отож, на адресу голови ОДА та керівника обласного центру зайнятості Інформаційне агентство Волинські Новини надіслало запити з питанням: де в робочий час перебували ці посадовці.
Як йдеться у відповіді центру зайнятості, Роман Романюк в Києві перебував ще з 13 лютого. Він вирушив на 3 дні до столиці, щоб взяти участь у спільному заході Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Державної служби зайнятості і проекту Forbiz, аби обговорити проект Стратегії розвитку малого та середнього підприємництва України до 2020 року. Захід відбувався в Інституті підготовки кадрів державної служби зайнятості.
Відрядження Романа Романюка тривало з 13 по 15 лютого, на цей період йому виділили автомобіль з водієм та виплатили відрядні. Зауважимо, Інститут підготовки кадрів державної служби зайнятості розташований за адресою: Київ, вулиця Нововокзальна, 17. Відповідно до даних мапи, це місце розташоване за 30 хвилин їзди авто до Банкової, 11. Тож, або Роман В’ячеславович скористався метро чи то іншим громадським транспортом, або ж використав службову машину для візиту на партзбори (плюс ще одне ймовірне порушення законодавства до загального заліку).
Ще цікавіша відповідь надійшла з обласної державної адміністрації. У листі за підписом Володимира Гунчика йдеться, що 15 лютого він перебував у відрядженні для роботи в Адміністрації Президента та Кабінеті міністрів. Жодними словом – про брифінг в УНІАНі.

Нагадаємо, ось як Володимир Петрович охарактеризував «робочу» розмову в АП у інтерв’ю для видання ВолиньPost: «Я мав на цю тему розмову (йдеться про вихід з партії «Солідарність» депутата міської ради Євгенія Ткачука - ред.) із керівництвом партії, мав розмову в Києві із республіканським керівництвом партії. Тому було прийняте рішення отримати більш глибоку інформацію: що відбувається в міській партійній організації. Саме тому депутати від «Солідарності» і позафракційні депутати (Петро Нестерук і Микола Яручик, - ред.) відвідали Київ. Я також був присутній. В нас відбулася ділова розмова. І такі зустрічі будуть продовжуватися».

Фактично, він підтвердив, що в Адміністрації Президента відбулися партійні збори, що теж є порушенням чинного законодавства України.

На запитання з посиланням на низку законів, чи усвідомлює голова ОДА, що цим візитом порушив законодавство, і чи готовий відповідати за це, він відповів, що це «не є інформаційним запитом, оскільки не вимагає інформації, що є у володінні суб’єктів владних повноважень».
Насамкінець, варто додати: для голови ОДА не вперше трактувати Закон України «Про державну службу» як йому вигідно. Згідно пп.3 п.3 ст. 10 ЗУ «державний службовець не має права… суміщати державну службу із статусом депутата місцевої ради, якщо такий державний службовець займає посаду державної служби категорії «А». Проте, хоч Володимир Гунчик і є таким держслужбовцем, та складати повноваження депутата обласної ради він не має наміру. Пояснює він це тим, що, враховуючи загальний принцип незворотності дії будь-якого закону, ця норма не може поширюватися на осіб, які були прийняті на посади, коли діяло попереднє законодавство про державну службу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Сераховичі Показати IP 9 Березня 2017 17:46
І чого ж вони доброго та корисного привезли звідти для області .міста чи хоч якогось забутого села
Мен Показати IP 9 Березня 2017 18:21
Шо за брєд?
головачук Показати IP 9 Березня 2017 18:32
нам плювати на все і на всіх. **** полішуки не повинні задавати стільки питань шефу. Якщо комусь щось не подобається - подивіться у дзеркало на агента Кремля.
Волинянин Показати IP 9 Березня 2017 19:27
Коли вже того Гунчика звільнять нарешті. Позорище на всю область.
Анонім Показати IP 9 Березня 2017 22:43
Та це Нестерук Порошенку свою клуб водку возив
Анонім Показати IP 9 Березня 2017 22:45
Ще й ліву а потім в любішові люди гинуть
Анонім Показати IP 9 Березня 2017 22:49
Звичайно делегація була більшою скільки в Віто 1111 влізе стільки і їхало

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus