USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

В яких умовах лікують поранених в АТО

30 Вересня 2014 09:34
«Солдати, які віддають життя за нашу батьківщину, з жахливими ранами лежать в холодних коридорах», - пишуть Факти.

Українські військові госпіталі не можуть забезпечити нормального лікування поранених бійців, а приватні клініки не поспішають їм у цьому допомагати.

Російська агресія викликала небувалу хвилю патріотизму в Україні. Бачачи тяжке становище наших бійців в зоні АТО, волонтери, активісти різних громадських організацій і груп, та й просто тисячі небайдужих громадян намагаються допомогти їм. Тим часом представники державної влади та чиновники раз у раз виявляють жахливі черствість і байдужість до захисників країни.

Взяти, приміром, умови утримання поранених бійців АТО в госпіталях.

Блогер і журналіст Наталія Юсупова у своєму Фейсбуці написала: «Військовий госпіталь у Луцьку. Поранені лежать навіть у коридорах. Якби не знала, що фото, які бачила, зроблені вчора, подумала б, що знімки з часів Великої Вітчизняної війни. І це все при тому, що в Україні - десятки приватних клінік, сотні мільйонерів і мільярдерів, а солдати, які віддають життя за нашу Батьківщину, з жахливими ранами лежать в холодних коридорах! В Києві такого немає, тому що хоч і вкрай рідко, але все ж приїжджають члени уряду, з камерами і для протоколу. Приватні клініки беруть тільки тих, і їх одиниці, за яких вони зможуть зібрати кошти з громадян України і оплатити свої витрати. Беруть до себе тільки після того, як поранені отримають все необхідне лікування в госпіталі, а в клініці вже проходять «безкоштовну» реабілітацію. Все чекаю, коли настане справедливість, і впевнена, що дочекаюся!».

А представник волонтерської групи Ірпінського військового госпіталю (поблизу Києва) Наталія Хіора-Бондаренко повідомила про іншу проблему. По сусідству з клінікою розташований розважальний заклад - клуб «Адмірал». І вечорами там час від часу влаштовують феєрверки. Гостей закладу вони напевно радують, а от бійці АТО, які поряд проходять лікування, нарікають на ... безсонні ночі. «Феєрверки проводять ввечері, ближче до 22.00, коли волонтерів в установі вже немає. Але поранені солдати почали скаржитися, ми стали звертати увагу, і це насправді проблема », - розповіла Наталія видання. Зі слів волонтера, розбуджені звуками феєрверку, бійці думають, що їх знову обстрілюють з «Градів», підхоплюються з ліжок і намагаються сховатися під ними, або біжать кудись прямо на милицях, кричать: «Повномасштабна атака! Ховайся! Рятуйся!» Ясна річ, після цього вони довго не можуть ні заспокоїтися, ні заснути.

В госпіталі знаходяться також учасники АТО, які отримали складні форми контузії. Один з таких пацієнтів взагалі боявся виходити з будівлі - все боявся знову потрапити під обстріл. Благо, чоловіка перевели в столичний військовий госпіталь саме напередодні чергового феєрверку .

З проханням припинити «стрільбу» волонтери звернулися до адміністрації клубу, але там, зі слів Бондаренко, їм відповіли: «Спробуйте написати відгук у нас на сайті». Після такого вже не дивуєшся, читаючи запис, що залишив боєць АТО, який приїхав у відпустку, у блозі інтернет-видання «Цензор»: «На фронті здається, що разом з нами вся країна воює поруч. Повернувшись додому, розумієш: нічого подібного». На жаль.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus