USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волинських медиків навчали новаторствам кардіології

28 Листопада 2016 13:00
Волинських лікарів, особливо тих, хто працює в первинній ланці медиини, навчатимуть, як кваліфіковано надавати допомогу пацієнтам з серцево-судинними захворюваннями. Науково-практична конференція «Профілактика та лікування серцево-судинних захворювань» - один з етапів реалізації у рамках спільного проекту Світового банку та Міністерства охорони здоров’я України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» та Субпроекту «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області».

Одним з головних заходів, поруч з реконструкцією та облаштуванням амбулаторій, закупівлею обладнання, - навчання медиків. Отож, 29 листопада в рамках конференції волинські лікарі отримали нагоду довідатися про найновіші досягнення вітчизняної та світової медицини в сфері профілактики та боротьби з серцево-судинними захворюваннями.

Нагадаємо, на Волині відбувається реалізація субпроекту «Вдосконалення медичної допомоги хворим на хвороби системи кровообігу» за кошти Світового банку. Одним із заходів буде навчання лікарів сучасним методам профілактики і діагностики, зокрема й за кордоном. За 5 років на навчанні побувають 1500 лікарів і середня ланка медперсоналу, заплановані 492 семінари, причому, це навчання буде кількаетапним. Також на Волині розширять мережу амбулаторій: більше 100 існуючих реконструюють і закуплять нове обладнання для діагностики, а ще до них додадуться 86 нових, які створять на базі діючих ФАПів.

Як пояснив керівник групи управліня Субпроектом, заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук, перший квартал 2017 року буде насиченим, саме з цього моменту мають розпочатися так звані «тверді заходи», адже зараз розпочинаються тендери на визначення підрядників по проекту.

Головний спеціаліст МОЗ України питань кардіології Максим Соколов нагадав, що проект Світосвого банку реалізовується у 8 областях України і в 7 з них основний напрямок – кардіологія. Це важливо, адже саме серцево-судинні захворювання - лідери серед причин смертності українців.

«Спілкування зі Світовим банком - це екзамен на зрілість всієї області, бо, зважаючи на складну і заплутану систему фінансів, комунікації, його скласти може не кожен. Приємно що в цю програму увійшла кардіологія усіх рівнів: первинного, вторинного і третинного, адже саме серцево-судинні захворювання – лідери невтішної статистики», - пояснив він.

Завідувач обласного центру кардіоваскулярної патології і тромболізису комунального закладу «Луцька міська клінічна лікарня» Андрій Ягенський зауважує, важливо, що в Луцьку вібувається такий освітній захід для сімейних лікарів. Звичайно, що він – не єдиний у рамках проекту. передбачається подальше 2-денне навчання медичного персоналу, крім того, заплановані й навчання волинських медиків за кордоном. До прикладу, менше двох місяців тому, двоє кардіохірургів центру їздили на навчання в Лондон.

Зі слів начальника обласного управління охорони здоров’я, Ігоря Ващенюка, пізніше також волинських медиків відправлятимуть вчитися. Крім того, він додав: субпроект суголосний медичній реформі, яку впроваджують в Україні. Нагадаємо, з січня 2017 року українська медицина, зокрема, первинна ланка, має перейти на принцип фінансування «гроші йдуть за пацієнтом».

«Проект йде в одному напрямку, що й медична реформа . І хоча він писався ще 4 роки тому, але ми вже тоді прийняли рішення концентрувати хворих в 4 базових відділеннях - кардіоцентрах . В світлі того, що декларується по реформі, в проекті нічого змінювати не потрібно в базових речах, за винятком деяких уточнень», - запевнив він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus