USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Розмитнення авто: від гарної мрії до бюрократичної реальності

9 Вересня 2016 17:44
Із серпня цього року почали діяти нові знижені акцизи на імпортні уживані авто. Утім, як кажуть ті, хто вже спробував купити за кордоном залізного коня дешевше, процедура бюрократична, а корупційні ризики – суттєві.

Про це йдеться у матеріалі газети Волинські Новини №32 від 8 вересня 2016 року.

ЯК БУЛО?

Аби привезти з-за кордону авто, українець мав кілька варіантів. Перший – купити автомобіль за кордоном та перегнати його в Україну. І якщо у Польщі ви його купили за, приміром, п’ять тисяч євро, то на кордоні доводилось віддати суттєву суму в якості акцизу та податку. Окрім цього, варто було сплатити за взяття авто на облік та понести ще деякі витрати.

Якщо купувати авто на ринку, то частину надбавки потрібно було віддати ще перевіз­нику, який переганяв транспорт. Зрештою, часто жителі прикордонних областей використовують й іншу хитрість – не розмитнюють авто, а їздять на іноземних номерах, періодично заїжджаючи у зону Євросоюзу.

ЩО ЗМІНИЛОСЯ?

У червні цього року Верховна Рада ухвалила законопроект №3251, який передбачає суттєве зниження акцизного збору при імпорті старих автомобілів. Розмір акцизу залежить від об’єму двигуна. Наприклад, для авто з об’ємом двигуна 1000 кубометрів акциз знизився з 1,36-1,76 євро до 0,063 євро за кубометр, тобто в 28 разів.

Для розмитнення автомобіля з однолітровим двигуном треба буде заплатити 63 євро замість 1761, для розмитнення дволітрового авто – 534 євро замість 4882.

ДЛЯ КОГО ДІЄ?

Нові акцизи не поширюються на старі машини, випущені до 1 січня 2010 року. Авто має бути не нижчим від рівня Євро-5, який вводиться у дію в Україні цього року (вантажні автомобілі, що продаються в ЄС із жовтня 2008 року, та легкові, що продаються з 1 вересня 2009 року).

Окрім цього, нові ставки не застосовуються для легкових автомобілів, якщо вони з країни, визнаної державою-окупантом і державою-агресором щодо України, або їх ввозять із території держави-окупанта і/або окупованої території України.

При цім вам потрібно особисто поїхати за кордон, перегнати машину в Україну, розмитнивши її за зниженим акцизом суто для особистого користування.

У ЧОМУ ПІДСТУП?

Попри позитиви зменшення акцизу, залишаються і суперечливі моменти. Наприклад, власник автівки не має права продати її протягом року від моменту покупки. Або ж може продати, але при цьому варто буде віддати державі ту різницю в акцизах. Навіть якщо вам украй потрібні гроші, або ж ви вирішили придбати інше авто. Багато хто шукатиме інші варіанти, наприклад, офіційно не переоформляючи документи.

Інший мінус – знижені акцизи будуть діяти лише до 31 грудня 2018 року. Причому виникає проблема – 1 січня 2018 року в Україні має бути введений стандарт Євро-6, що забороняє імпорт авто, старших на три-чотири роки від стандарту Євро-5. Тобто в останній рік вибір автомобілів буде дуже великий.

БЮРОКРАТИЧНА ТЯГАНИНА

Лучанин Ігор купив авто у Німеччині в липні цього року. Однак, коли почув про зменшення акцизу, домовився тимчасово перепродати його в Польщі, а коли закон вступив у дію, самостійно поїхав до Польщі укладати договір купівлі-продажу.

Усе б нічого, але на митниці зажадали сертифікат походження авто. Мовляв, він має підтверджувати, що автомобіль не походить із території країни-агресора. Усі дані про машину, каже наш співрозмовник, митники мог­ли би побачити і по vin-коду транспортного засобу, втім стражі кордону чомусь не хочуть цим користатися.

«Майже тиждень пішов на пошуки цього документа. Їздив у польський салон автомобіля моєї марки, ті пересилали документи в центральний офіс, а звідти – ще й у Німеччину на виробництво. Зрештою, так документ і не отримав, а врятувало на митниці те, що мав бриф (паспорт транспортного засобу для операцій з авто, – ВН) на купівлю машини в Німеччині», – розповідає Ігор.

З огляду на свій досвід, він не радить розраховувати на власні сили, а скористатися послугами брокера. Це може зекономити час і нерви, особливо під час оформлення внут­рішніх податкових декларацій на митниці. Після оформлення актів та експертної оцінки на митниці авто Ігоря ще раз оцінювали на внутрішній митниці в Луцьку.

Уже по інший бік кордону довелося також сплатити чималий внесок у Пенсійний фонд (3-5%), який залежить від реальної ринкової вартості автомобіля в Україні. При цім визначення цієї ринкової вартості – річ досить суб’єктивна, чиновники просто моніторять ціни в мережі, каже наш співрозмовник. І це створює ще один корупційний ризик: хочеш нижчу ринкову вартість – спробуй домовитися.

Окрема процедура – отримання на території України сертифіката відповідності стандарту Євро-5. Аби його оформити, Ігорю довелося їхати у Житомир, а далі – в столицю. Обійшлися документи майже у дві тисячі гривень. Тому, резюмує автовласник, розмитнення виявилося дешевшим, утім зробити це ой як непросто.

ПОРАДИ З ВЛАСНОГО ДОСВІДУ

Колишній член луцького виконкому Богдан Климчук своє авто пригнав із Німеччини. Особливості купівлі він описав на сторінці у Facebook. Для початку рекомендує в Україні обрати авто, а ще бажано кілька марок, які вас влаштовують, і потестувати їх, відчути автомобіль. Далі знайти схожі марки на закордонних сайтах, а у продавця попросити копію брифа, завдяки якому ви можете переконатися, чи відповідає це авто вимогам закону про зниження акцизного збору.

«Коли зупинилися на конкретному варіанті, сходіть до митних брокерів, щоб порахували вам вартість розмитнення. Будьте готові віддати державі до 40% вартості та брокерам близько тисячі гривень за послуги», – пише Богдан і нагадує, що за кордоном життя недешеве, якщо хочете їхати самотужки. Один день перебування в середньому обійдеться у 50 євро (проживання, харчування).

Дізнайтеся, чи авто «штоєрне» (з податком на додану вартість), чи ні. Якщо перший варіант, то вам треба додатково заїхати до тутешніх брокерів і на митницю, отримати сертифікат походження.

«ПДВ повертається, коли ви надсилаєте власнику копію техпаспорта і документів з митниці. Німецькі брокери беруть близько 50 євро за послуги з підготовки документів на експорт. Обов’язково ще маєте оформити купчу, тобто договір між продавцем і покупцем, та отримати рахунок від продавця», – зазначає Климчук.

Ще близько 200 євро вартувало автомобілісту оформлення червоних та чорних номерів, страховки. Перші потрібні, аби перегнати авто до Штрасенферкерамту (німецький аналог МРЕВ), а другі – для транзиту в Україну.

Проходження кордону, зважування, до слова, забрало у Богдана 12 годин: дві – на польській митниці та 10 – на українській. Але й тут не обійшлося без пригод. Як виявилося, потрібно лишати на кордоні грошову заставу із вартості, яку обрахує вам брокер. Грошей не було, тож довелося просити їх привезти.

«Залежно від адреси прописки – волинська чи інша – ви залишаєте авто на митному терміналі тієї області, де вже місцевий митник (у моєму випадку в Луцьку) перевіряє за своїми нормативами, чи справді заявлена на кордоні вартість відповідає дійсності й чи не треба ще доплатити до застави, яку ви лишали на митниці», – пише автовласник.

Загалом, резюмує, оформлення і транзит забрали чимало нервів.

Ще одна порада: везіть із собою не більше, ніж 10 тисяч євро. Решту грошей покладіть на банківську карту. У іншому випадку доведеться підтверджувати походження готівки.

***

Нині деякі водії, які ганяли авто з-за кордону, пропонують такий собі автомобільний туризм. Мовляв, ми вас веземо на ринок авто, підказуємо з документами, а далі – діло за вами. Коштує ця послуга 200-500 євро. Утім, якщо додати до цієї суми вартість закордонного паспорта, візи, послуги брокера, витрати на перебування за кордоном, поїздки, податки й виграш від зниження акцизу, то досить важко спрогнозувати, куди перехилиться шалька терезів. Можливо, буде рівновага. Особливо, якщо врахувати власні нерви та ціну згаяного часу. В ідеалі покупець чітко має знати ціну авто, ціну мита й перелік потрібних документів. Коли ж процедура настільки бюрократична та складна – це створює безліч корупційних ризиків.

ЧИТАТИ ШЕ: ЯК ПОРОШЕНКО ЗРОБИВ Б/В АВТО ЩЕ БІЛЬШ ДАЛЕКИМИ ДЛЯ УКРАЇНЦІВ

Довідково. Від початку дії закону про зниження ставок акцизу на імпорт вживаних іномарок, який набув чинності 1 серпня, на територію країни було ввезено понад 1,3 тисячі автомобілів.

Про це у соцмережі Twitter написав голова Державної фіскальної служби Роман Насіров.

Тетяна ГРІШИНА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Намріялося Показати IP 9 Вересня 2016 18:32
А чи не здається вам, що усі проблеми в державі через непомірні мрії її населення? Що не намріюють, то повна зрада!
Максим Показати IP 9 Вересня 2016 21:47
Из вышесказанного еще нужно добавить к полной цене автомобиля стоимость регистрации а МРЭО ( тех. паспорт , ном. знаки , услуги эксперта -криминалиста , от 3 - 5 % в ПФ от стоимости автомобиля ( без НДС ) . А так же : замена масла , фильтров , ремней , роликов , а вед на современные автомобили - это далеко не дешево. Очень многие так и не поняли нецелесообразность пригона автомобиля по сниженным акцизам .........Автомобили уже давным давно упали в цене на внутреннем рынке .
SS Показати IP 9 Вересня 2016 23:26
Це все брехня нічого складного не має поїхав купив пригнав це ж не за плугом в полі ходити ниють тут роботяги щось авторинок не мешає легкотня і 1000$ заробіток
Анонім Показати IP 12 Вересня 2016 08:01
Класно, коли простий продавець у Польщі може купити собі хороше пежо, при цьому не відкладаючи гроші роками.. а ще краще, коли люди, навіть на керуючих посадах, - сунуться в маршрутку) уххх,Україна!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus