USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Що робити з порушниками паркування в Луцьку

15 Травня 2015 11:00
Луцькі водії нерідко припарковують свої автомобілі під знаком, на пішохідному переході, на газонах і тротуарах, порушуючи Правила дорожнього руху. Від такого паркування страждають всі вулиці міста і громадяни. Що робити з цим явищем, як його позбутися - міркували учасники круглого столу за участю громадських активістів, представників міської влади та Державтоінспекції 14 травня, організований громадським рухом «Народний контроль».

СПОСІБ 1. Соцмережі

У соцмережі Фейсбук набирає обертів фотографування неправильно припаркованих автомобілів на вулицях міста. Для цього лучани створили навіть окремі спільноти, куди завантажують фотографії таких водіїв. Проте все це – на межі приватних розмов. Бо не завжди таких водіїв притягують до відповідальності.

До слова, нагадаємо, що волинського працівника ДАІ оштрафували за неправильно припаркований службовий автомобіль, фото з яким було викладене в соцмережі.

Власне, обговорення в соцмережі – це такий собі спосіб суспільного осуду. Член міськвиконкому Юрій Кресак додав: якщо не можна змінити закони, то треба робити все, що в наших силах.

«Ми в стані постійного реформування правоохоронної системи. Давайте використовувати ті можливості, які є. Ми затиснуті законодавчими недолугостями. Приміром, можна використовувати соціальну рекламу, щоб впливати на підсвідомість громадян», - додав він.

СПОСІБ 2. Законодавчі зміни

Державтоінспекція виправдовується: вони в своїй роботі керуються чинним законодавством. А тому можуть штрафувати лише водіїв. Тобто, якщо машина неправильно припаркована, але за кермом нікого немає – інспектор не може виписати штраф. Якщо водія не упіймали «на гарячому», то даівці безсилі.

У Луцьку на зміні всього по 2 патрулі. Відтак, якщо один з них буде постійно чатувати, приміром в центрі, щоб там водії не паркувалися, а ще десь станеться ДТП, то місто буде фактично оголене. Тож правоохоронці не можуть сидіти в засідках, бо мусять чергувати в місцях, де ймовірна висока аварійність.

Заступник начальника обласного ДАІ Андрій Бондарук додав: у центрі міста організують спільне патрулювання з Автомайданом і порядок з паркуванням там наведуть. Але тоді в місті залишиться лише один патруль для виїздів.

«У нас основна проблема – законодавство. До прикладу, якби ми мали можливість проїхати містом і відзняти всі автомобілі, які неправильно припарковані, а потім надсилати «листи щастя» на домашні адреси – це могло б вирішити питання», - зауважив він.

А начальник Луцького ДАІ Віктор Главічка додав: автоматичні фото і відеофіксації раніше були можливими, але у 2012 році Конституційний суд визнав недійсною таку норму. Якщо зараз державтоінспектор випише таким чином адмінпротокол, то суд такий протокол скасує і покарає самого інспектора.

Крім того, фотографування такого паркування на телефон чи особистий фотоапарат нічого не дасть. Адже прилад має бути сертифікований, повірений, мають бути відповідні документи.

Власне, чому водії мусять порушувати Правила дорожнього руху, паркуючись не там, де можна? Одна з причин – це те, що свого часу на перших поверхах замість квартир з’явилися офіси і магазини, а ось парковок ніхто не передбачував.

Подібне й з новобудовами. Нерідко, забудовники не передбачають необхідну кількість паркомісць у дворах.

Ще один факт – нерідко в Луцьку парковки використовуються не за призначенням. Приміром, на Завокзальному ринку на парковках організована стихійна торгівля.

СПОСІБ 3. Міські парковки та евакуатори

Ще одна думка, яка прозвучала під час засідання круглого столу про те, як навести лад з стихійним паркуванням – евакуатори.

Однак представники ДАІ кажуть: законодавство не передбачає затримання за порушення правил зупинки (стоянки) на штрафмайданчик.

Натомість ідею евакуатора підтримала активістка Марія Доманська та заступник директора КП «Автопарксервіс» Анатолій Носалюк.

Він пояснив ситуацію з паркуванням у місті: у 2009 році вийшла постанова Кабміну про правила паркування транспортних засобів, яка визначила правила гри в системі паркування. Але вона не спрацювала. І лише 2014 року внесли правки про відповідальність людей, які не заплатили за парковку.

Власне, за приблизними підрахунками, в Луцьку 42,5 тисячі легкових автомобілів. Якщо порахувати кооперативні і дворові гаражі, та міські стоянки, то більше 12 тисяч машин, місця яким нема. А ще не врахований транзитний транспорт.

За будівельними нормами має бути певна кількість гаражів. У проектах будинків закладалися гаражі, а при прийомі новобудов їх уже немає. Так і створюються прецеденти, коли автомобілі ніде подіти.

Власне, зі слів Анатолія Носалюка, в Луцьку відсутня система паркування. Лише в листопаді 2014 року були затверджені місця для паркування, а вже скоро має бути проведений конкурс, згідно розробленого положення. Вже готується перший пакет, який запропонують на конкурс.

Що ж до евакуатора, то згідно зі змінами до Податкового кодексу, органу місцевого самоврядування дозволено розробити положення про евакуацію транспортних засобів, які неправильно припарковані. Анатолій Носалюк каже, що таке положення в Луцьку вже готове, але воно потребує допрацювання юридичним відділом міськради.

СПОСІБ 4. Комплексно-місцевий

Але для того, щоб вирішити питання потрібен комплекс заходів. Приміром, депутат міської ради, голова депутатської групи «Новий Луцьк», який представляв на заході громадську організацію «Луцькі дороги», Андрій Осіпов додав, що Державтоінспекція таки має бути активним учасником соціальних мереж

Також варто проаналізувати те, що можна зробити силами місцевих заходів, а не чекати змін до законодавства. До прикладу, можна ініціювати зімни до відомчих наказів.

Крім того, варто було б проаналізувати те, чому саме в тих місцях лучани паркуються? Ймовірно, є причини, які можна змінити на рівні органів місцевого самоврядування. Крім того, на його думку, мають бути обов’язковими громадські слухання з приводу питань, де зачіпається інтерес громадян.

Власне, учасники круглого столу домовилися провести спільний рейд із даішниками, громадськими активістами та журналістами, щоб зафіксувати випадки паркування у непризначених для цього місцях. Таким чином, громадськість хоче навчити луцьких водіїв, принаймні у центрі, паркуватися правильно.

Також від Державтоінспекції активісти попросили аналітичну записку з пропозиціями, що, на їх думку, варто було б змінити в законодавстві, аби навести лад з стихійним паркуванням.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Вася Показати IP 15 Травня 2015 11:12
Висновок: порушувати правила мона. порушення прописане, наказаніє не передбачене, наказатілів бракує - бардак, який усіх влаштовує.
Олександр Показати IP 15 Травня 2015 11:16
Як не дивно, але ШКОДА на фото не порушує ПДР 15.10 Стоянка забороняється: в) на тротуарах, за винятком легкових автомобілів та мотоциклів, які можуть бути поставлені на краю тротуарів, де для руху пішоходів залишається щонайменше 2 м;
доповнення до Олександр Показати IP 15 Травня 2015 11:18
просто зацепило що номера Ментовскі
Green до Олександр Показати IP 19 Квітня 2017 12:35
Але вона стоііть на тротуарі,порушуючи ПДР!
Роман до Олександр Показати IP 8 Липня 2020 19:57
Тротуаром їздити не можна, а машина заїхала повністю.
лучани Показати IP 15 Травня 2015 11:36
Потрібно надати право виписувати штраф на автомобіль без присутності водія. Всі штрафи за неправильну парковку направляти у місцевий бюджет.
Андрій Показати IP 15 Травня 2015 11:45
Спосіб 5. Збільшити кількість парковок у місті Луцьку.
лучани до Андрій Показати IP 15 Травня 2015 11:59
У місті достатньо місця ,щоб запаркувати свою машини. Про нові паркови говорять ледацюги,яким важко пройти 50 метрів, всі пхаються до дверей.
Андрій до лучани Показати IP 15 Травня 2015 14:16
Так людина влаштована! Ставити авто там, де зручно їй, а не там де є парковка. Звідси висновок - проектувати і робити парковку не там де намалював тупий дизайнер чи архітектор, а там де зручно паркуватися людям.
Green до Андрій Показати IP 19 Квітня 2017 12:40
А як збільшиш коли позабудовували все
укроп Показати IP 15 Травня 2015 12:14
Хай краще осіпов сам навчится правильно паркуватись, ато кине машину поперек дороги біля міськради бо він же депутат.
радиКАЛ Показати IP 15 Травня 2015 13:18
Замість дармоїдів з МуДу (муніципальної дружини) набрати 10 хлопців з молотками (для стекол) і швайками (для шин) - вони наведуть лад з паркуванням за тиждень.
Водій Показати IP 15 Травня 2015 14:08
Я как водитель утверждаю что в городе особенно в центральной части категорически нехватает пароковок для всех автомобилей и дело не в том что лень идти..негде дажепоставить!!! вот и приходиться нарушать
Green до Водій Показати IP 19 Квітня 2017 12:16
Якщо знаєш що нема де запаркуватися то іідь маршруткою
вова Показати IP 15 Травня 2015 17:04
скільки вже можна "воду в ступі колотити" зробіть парковки,паркомати,і свсе наладиться, зупинився заплатив,не заплатив виписали штраф. і вся задача.
ххх Показати IP 16 Травня 2015 17:48
як в середу або четверг,коли працює автобазар то тих га***нів кругом вистачає,а як поставити одного біля обласного мусорного ящика(для початку) то вже нема.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus