USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Мерія зупинила реформу управління житловим фондом, - Стемковський

31 Серпня 2010 16:50
Програму реформування системи управління житловим фондом, прийняту Луцькою міською радою ще восени 2008 року, влада міста «заморозила».

Про це в інтерв’ю «Волинським новинам» розповів директор Центру муніципальних реформ «Луцьк 1432», колишній заступник міського голови та директор департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради Владислав Стемковський.

Ця програма передбачала ряд прогресивних змін, початих свого часу в системі житлово-комунального господарства. Луцька – передбачалася створення служби єдиного замовника, ліквідація ЖЕКів, наявність багатьох учасників на ринку комунальних послуг, створення конкурентних умов. Ця програма, наскільки я знаю, «заморожена», - сказав Стемковський.

Колишній чиновник вважає, що без таких змін говорити про якісні реформи у сфері ЖКГ неможливо.

«На житлово-комунальне господарство треба дивитися як на один з секторів економіки. Тим більше настільки фінансово ємкий сектор. В місті Луцьку вартість ринку житлово-комунальних послуг складає близько 20 мільйонів гривень в місяць. Не можна тримати цю сферу виключно у комунальній чи державній власності. Бо так ми ніколи не створимо конкурентних умов і не будемо мати адекватну ціну за якісну послугу, тому в ЖКГ повинні бути створенні ринкові умови, як і в інших секторах економіки», - наголосив колишній головний комунальник міста.

«Орган влади має виконувати виключно управлінські, адміністративні, контролюючі та регуляторні функції. В жодному разі орган влади він не повинен бути суб’єктом господарювання. Це, до речі, одне з питань, в якому ми з міським головою Богданом Шибою не мали спільної думки. У мера підхід такий більше… соціалістичний. Богдан Шиба вважає, що громада може бути ефективним власником. Хоча я впевнений, що якщо гравець на ринку є одночасно його регулятором – здорової конкуренції, а відтак якісної послуги ніколи тут не буде», - сказав Владислав Стемковський.

Довідково:

Як відомо, 1 вересня 2009 року Владислав Стемковський звільнився з посади заступника луцького міського голови, директора департаменту житлово-комунального господарства. Про причини цього звільнення, оцінку роботи Луцької міської ради та її керівників тощо – у відвертій розмові зі Стемковським читайте на «ВН» з 2 вересня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 31
Допитливий Показати IP 31 Серпня 2010 17:10
Кортить довідатись, як Стемковський буде "лити бруд" на бувших колег на чолі з Шибою
Лучанин Показати IP 31 Серпня 2010 17:11
Завжди казав, що Стемковський - зарозумний для тої гоп-компанії, що в міськраді зібралася. Сміливий реформатор, прогресивно мислячий менеджер і "боєць" по натурі. Балотувався б у мери - я б за нього голосував
deMotivator до Лучанин Показати IP 2 Вересня 2010 20:58
Стемпковский - не смеши людей ))) Многие "владеющие" ситуацией знают тебя как "реформатора" смело и безграмотно внедряющего прогрессивные технологии откачки денежных средств лучан из бюджета коммунальных служб города - одна "аренда" мусороуборочной техники и ночная чистка тротуаров чего стоит)))
катерина Показати IP 31 Серпня 2010 17:28
да,знайшли реформатора((( такий весь рафінований європейчик-грантоїд. зробить він вам реформи ЖКГ аякже.молодий а такий вже гнилий. навішо Шиба з ним працює?
VS Показати IP 31 Серпня 2010 18:06
А я - ні
Ківерчанин Показати IP 31 Серпня 2010 18:10
Влад-"лучанин" вміє себе похвалити.
знаю Показати IP 31 Серпня 2010 18:40
благо не довів реформу до кінця, бо якби таки довів не було б вже в Луцьку комунальної служби)))
Михайло Наход Показати IP 31 Серпня 2010 19:35
Владислав один з тих, хто у міську раду дійсно намагався вносити якісь прогресивні нові ідеї, можливо не завжди бездоганні, а також був одним з найбільш засвічених у ЗМІ керівників міста. Ще рік тому я думав, що Стемковський зможе стати кандидатом на посаду міського голову, якщо в Шиби визріють якісь інші плани.
vip Показати IP 31 Серпня 2010 19:59
нікітюка директора заправок на мера, ні одна шваль в місті не гавкне. Всіх купить і продасть
КУКУ Показати IP 31 Серпня 2010 20:56
Структура ЖКГ була сформована. У неї був авторитет. А авторитет формує не назва, а кадри, які напрвляються у квартири по заявках жителів. Замість того, що б готувати кадри через профтехучилища, почали набирати тих, хто несправлявся на виробництві. Як правило, це були люди активно вживаючш алковироби. ЖКГ перетворилося у пьянопрацюючих. Про кадри ніхто і не думав. На хвилі "популістских рішень" зявляються прогресисти. Вони видають свої прожекти за ідею і приписують їй реформаторство. Вчитайтеся у пустоту цих словосполук: – передбачалася створення служби єдиного замовника(?), ліквідація ЖЕКів(ніхерасобі не створивши декларуе ліквідацію), наявність багатьох учасників(?) на ринку комунальних послуг, створення конкурентних умов(яка конкуренція? Готуйте кадри, з 10 підготовлених спеціалістів 3-4 залишаться і стануть профі у наданні послуг, ремонтах). Правильно зробили, що припинили ці єкспердоменти. Верніться до ЖКП через підготовку кадрів для них за рахунок громади. Адже новостворені домові товариства не в силах робити ремонти і звертаються за сатехнікам, будівельниками,електриками та іншими у жеки. Чому це не озвучується. Забудьте про реформу. Колись один казав , що кадри вирішують все, готуйте кадри через профосвіту. Замисліться над такою пропозицією.
я Показати IP 31 Серпня 2010 21:00
Без зарозумілості у нашій совковій владі не обійтись, якщо працювати на результат. З Владиславом було працювати складно, бо він заставляв мислити по-іншому. Усі адекватні працівники міськради досі шкодують, що він звільнився. Доречі, система управління якістю - безперечна його заслуга. Йому шалено заздрили усі, хто вмів тільки папірці зі столу на стіл перекладати і звіти писати двічі на день. Сміливих, молодих реформаторів у владу!
волошкін Показати IP 31 Серпня 2010 21:03
Бруду Стемковський лити не буде на Шибу. Це не його стиль. Якщо за минулий рік він жодним словом не згадав мера, то зараз тим більше цього робити не буде. Приємно читати інтерв"ю Стемковського - вони завжди зі змістом, з фактам, з прикладами і без совкових традиційних висловів! Чекаємо завтра
бухгалтер Показати IP 31 Серпня 2010 21:06
На Шибу лити бруд не має потреби. З цим чудово, самі того не розуміючи, справляються його побратими-колеги! Хтось не погодиться.
Соліст Показати IP 31 Серпня 2010 21:16
Достатньо того щоб Влад просто розповів правду про недолугість Шиби.
Фанат інтерв Показати IP 31 Серпня 2010 22:47
Дайте два!
goodok Показати IP 1 Вересня 2010 11:05
Владислав - це людина, яка не дотримується свого слова. В нього в команді є досить підлі особи. Позитивні відгуки тут пишуть виключно представники його ж команди. НЕ СМІШІТЬ ЛЮДЕЙ!
усім Показати IP 1 Вересня 2010 11:17
Панове, у новині піднято дуже цікаву і актуальну тему для кожного українця. Чи потрібно реформувати житловий фонд, проводити термомодернізацію будинків,чи потрібно запроваджувати конкуренцію у сфері надання комунальних послуг,чи далі чекати чогось від напівумерлих ЖЕКів. Висловлюйтеся, будь-ласка, з цього приводу, бо то і є ті реформи, яких ми чекаємо уже 20 років в країні. Для нас важливіше "розмір взуття Стемковського", але не розмова по суті. От чому нами (українцями) легко манепулювати!!!! Закликаю усіх до професійного діалого, бо тема надзвичайно актуальна!!!
розочка Показати IP 1 Вересня 2010 11:23
Всі люди різні, а те що людина він толкова і розумна, і тримає своє слово-це точно, просто ситуації теж різні бувають...
Реформа Показати IP 1 Вересня 2010 11:24
Суть реформи Стемковського збагне будь-хто, хто хоч на дещицю розуміється у комунальному господарстві. а зводилась вона до усунення ЖЕКів і лобіювання інтересів приватних фірм, за якими і стоїть сам Стемковський. Як приклад- "дисконт плюс" та інші "рога і копита))" Фірми які не мають власного ресурсу, але без тендеру виконують якісь роботи які фінансує місто. В реальності - це відкачка грошей у кишеню Стемковського. А ви тут лепечете про якісь реформи))))))
усім Показати IP 1 Вересня 2010 12:23
Може дійсно не все з початку гладко і фірм на "на комунальному ринку" не так багато (тут не Стемковський винен), але ринкова економіка рано чи пізно зробить своє. Проте без серйозного поштовху до змін, без ліквідації ЖЕКів ми далі будемо совком, невже хтось з цим не погодиться? Мені байдуже, хто ці реформи проведе, але я відверто буду цій людині вдячна, бо механічне прибирання міста, термомодернізація, сучасне економне освітлення, відеооспостереження, муніципальний патруль - це все робить наше життя комфортнішим, економнішим і безпечнішим (за умови, якщо все це працює), а з кадрами у нас трохи проблем є. То помагати требе було Стемковському, а не душитися від злості і заглядати в чужі кишені.
goodok Показати IP 1 Вересня 2010 14:29
Не забувайте, він був при владі. Довгий період він мав всі можливості реформувати, бо був "у команді". Конструктивного ніого не було зроблено, а навпаки. ОСББ за світовим зразком - це цілий ринок, де є конкуренція, висока якість та ефективність управління. Але не в наших умовах, в карйньому разі - не зараз. Поширення ОСББ в нас призвело лиш до того, що ЖЕКи взагалі почали "забивати" на функції, які ще повинні виконувати. В нас треба розумний підхід шукати, робити висновки після глубокого аналізу ситуації. А вони тут кинулись: ВСЕ, робим кругом ОСББ і всім стане добре! Не так все просто...
Для тупих до goodok Показати IP 2 Вересня 2010 20:51
"..ОСББ за світовим зразком - це цілий ринок, де є конкуренція..." - може варто зрозуміти що пишеш?! Розшифруй для себе абревіатуру "ОСББ" і почитай у підручнику із економіки що таке "конкуренція" і "ринок".
))) Показати IP 1 Вересня 2010 15:03
goodoky, вихід з ЖКГ-шної дупи тільки один - або ОСББ, тобто до людей дійде, що ВОНИ є власниками їхніх будинків, підвалів, сходів і недодерибанених владою прибудинкових територій, або все, кранти. Ще років надцять-дцять, доки ЖЕКи вичавлюватимуть з людей дике бабло за ні за що, забивши при цьому болт на все, що дорозвалюється, і все полетить до біса. Чекатиму на цей зворушливий момент. Пам’ятаймо Алчевськ!
усім Показати IP 1 Вересня 2010 17:42
Тепер щось схоже на нормальну дискусію з "за" і "проти"! Приємно читати!!! Може й нинішній мер прочитає, да шось зрозуміє!!!
goodok Показати IP 1 Вересня 2010 20:02
ЖЕКи, вони ж як діти: доки не переростуть в ОСББ, то за них відповідає міськрада. Якщо ЖЕКи запустились, то причиною тут неефективна робота міськради. І не треба винити у всьому кризу, аж тошно вже. Отож вернусь до ЖЕКів. Доки ще не всі будинки передані до ОСББ, доки ще дихає хоч один ЖЕК, це має відбуватись з повною відповідальністю. А ми що маємо? На питання "хто винен у хріновій роботі ЖЕКів?" влада розводить руками: "та то нема грошей, криза, скоріш все треба в ОСББ передати..." А відповісти на питання "хто винен?" забувають!
))) Показати IP 1 Вересня 2010 22:52
goodok, я, звісно, перепрошую, але ви самі розумієте, що пишете? ОСББ - власник, ЖЕК, ЗЕК або ще якась структура - контора, яка надає послуги цьому власнику. Яким макаром контора-обслуговувач має перерости у власника??? ЖЕКи запустились не через міську раду, а через те, що їм вигідно збирати мзду з лохів-недовласників і ні... нічого не робити, і так робитиме будь-яка контора у цій ситуації, бо власник житла, який має сам вирішувати, що і в кого йому купувати, елементарно не доганяє, що він володіє не лише квартирою, а й часткою будинку - прибудинковою територією, трубами, в які стікають відходи з його унітазу, сходами, якими дістається додому. Але наші вбиті совком люди швидше поставлять собі золотий унітаз, ніж замінять труби, бо чомусь переконані, що їм усе винен ЖЕК, а потім щиро дивуються, чого це в їхніх бидлолітних квартирах все тече та смердить ((( і так от - доки у більшості будинків, якими б вони не були, не буде створена юридична особа, яка відповідатиме за своє майно, ЖЕКи й надалі доїтимуть лохів і ні фіга не робитимуть, доки все не доіржавіє до кішок.
))) Показати IP 1 Вересня 2010 23:02
тьху, малося на увазі "бидлоелітних" ))) обчепятка )))
New Показати IP 2 Вересня 2010 10:40
Влад - людина яка дійсно небайдужа до життя міста, а таких як він, ой, як небагато!!!
))) Показати IP 2 Вересня 2010 14:23
і де ця відверта розмова? вже початок третьої! в нетерпінні всім офісом чекаємо, щоб дорватись до камєнтів! агов?
ще той кАментатор до ))) Показати IP 2 Вересня 2010 21:41
а нету)))
goodok Показати IP 3 Вересня 2010 09:14
переростання жеків в осбб - це образний вислів, під яким розуміється загальний перехід від системи, де є жек і житель до системи, де є осбб і нащадки жеків. Так от, ще раз повторюю, осбб - шикарна штука, про це ніхто не спорить. Люди мають об'єднуватись і разом "качати" свої права. От лиш дістали ці соплі: "в мені вбили чиновника". Саме такий банер запрошує людей в цю статтю. І після цього ще хтось хоче конструктивної розмови про реформу ЖКГ???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus