USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Прогульники, відмінники, активісти і тихоні: як луцькі депутати працювали 4 роки

31 Березня 2010 08:06
Бути депутатом міської ради – справа неоплачувана. Про те, що ходять депутати на сесії і комісії «на громадських засадах» й кожен з них має свою роботу - вони не забувають нагадувати завжди і скрізь. Саме тому їм, вочевидь, не завжди виходить плідно працювати на благо луцької громади.

Як інформує організаційний відділ Луцької міської ради, з 25 квітня 2006 року по 25 лютого 2010-го відбулося 65 пленарних засідань сесій міської ради, на які щоразу повинно було ходити 45 луцьких обранців.
Окрім того, усі вони – члени постійних депутатських комісій, які, як правило, збираються щоразу перед пленарними засіданнями.

Зауважимо, що у складі депутатського корпусу за цей час відбулися заміни. У зв’язку із загибеллю депутата Святослава Ковальчука ряди бютівських депутатів поповнив Анатолій Прачук. А коли бютівець Микола Іванюк подався у крісло заступника міського голови, його у депутатське місце зайняв Олександр Івлєв.

Відмінники
Найсумліннішим відвідувачем сесій став керівник Луцького окружного секретаріату Єдиного Центру Анатолій Бубенщиков – у нього немає жодної «енки».

На «срібло» працювали «БЮТівці» Василь Гриб, Сергій Григоренко, Олександр Івлєв, Степан Цимбалюк та «нашоукраїнець» Віктор Юрченко. У «табелі» навпроти їх прізвищ зафіксовано по одному пропуску сесії Луцькради. Щоправда в абсолюті у Івлєва відвідувань менше – він дістав статус депутата лише у грудні 2008-го.

Щодо роботи в комісіях, то голова постійної комісії з питань міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму Сергій Григоренко не пропустив жодного її засідання. І лише раз на цю комісію не прийшов її член Олександр Івлєв.

«Бронза» сумлінного відвідування сесій – у депутата міськради фракції БЮТ Світлани Мамосюк, яка пропустила всього два засідання.

Прогульщики
Щодо депутатів-«халявщиків», то перший серед них - БЮТівець Василь Гаврилишин, якого, як відомо ось уже рік утримують під вартою. У Гаврилишина - 29 пропусків засідання сесії. Він же пропустив 31 засідання комісії з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів.

Не надто «відстав» від колишнього голови ради КБ «Західінкомбанк» депутат від "Нашої України" Сергій Любарський. У відомості про відвідування він набрав аж 24 «енки». Очевидно, захиснику інтересів луцької громади накладно приїжджати на сесії, адже працює він у Києві, у структурі "Нафтогазу України".

Через це у Любарського не кращі успіхи і в частині відвідування засідання постійної комісії з питань житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження, членом якої він є. Він побував «аж» на дев’яти таких засіданнях, тоді як пропустив «усього» 48.

Непочесне третє місце у відвідуванні сесій посідає проректор з гуманітарно-виховних питань ВНУ ім. Лесі Українки Микола Сур’як, у якого – 19 пропущених сесій.

До речі, з Сур’яком за третє місце цілком могли б позмагатися і представниці прекрасної статі. У члена партії «Реформи і Порядок» Марії Богородецької та «регіоналки» Тетяни Семенюк – по 18 пропусків. До слова, у Семенюк, яка є членом постійної комісії з питань житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження - 33 пропуски комісійних засідань.

Активісти
Основними «продуктами життєдіяльності депутата» є звернення і запити.
З 25 квітня 2006 по 25 лютого 2010 року депутати Луцькради «видали на-гора» в сумі 765 депутатських запитів та 1974 депутатські звернення

Звернення – це, згідно з законом, письмова вимога до органів влади, контролюючих органів та інших установ, здійснити певні дії, вжити заходів чи дати офіційне роз'яснення.

Депутатський запит - це, по суті, те ж звернення, проте, підтримане радою. Тому, як правило, у депутатському доробку запитів менше: їх обранець мусить озвучити на сесії і добитися, аби інші за це звернення проголосували.
Лідером у депутатських запитах є Андрій Козюра, який має їх аж 71. У Анатолія Прачука та Сергія Григоренка їх по 43. А у Світлани Бахолдіної – 41.
Щодо депутатських звернень, то тут перед веде теж Андрій Козюра, який їх має 415. У Світлани Мамосюк – 198 депутатських звернень, а у пеерпівця Олександра Мартинюка – їх 182.

Тихоні
Найменше у справі депутатських запитів досягли директор департаменту підприємництва, «єдиноцентрист» Олександр Козлюк, підприємці й бютівці Юрій Циганюк, Володимир Никитюк та Віталій Кравчук. У них – всього по одному депутатському запиту.

У регіонала Володимира Наливайка та бютівця Олега Павлося – по два запити.

А в бютівців Василя Тимощука, Тихона Павлюка та Мирослава Гордійчука, нашоукраїнців Миколи Сур’яка й директора Луцької гімназії №4 Олександра Мишковця – по три депутатські запити.

Геть не напружувався у питанні депутатських звернень Олександр Мишковець та ведучий хірург військового шпиталю, соціаліст Олександр Хоменко. За звітний період у них не було жодного звернення.

У Анатолія Прачука та голови наглядової ради Волинського інституту економіки та менеджменту, бютівця Вадима Вітинського – по два звернення, а в Олександра Івлєва та Василя Гаврилишина – по чотири.

Довідково:

З Закону України «Про місцеве самоврядування»:

Міська рада проводить свою роботу сесійно. Сесія складається з пленарних засідань ради, а також засідань постійних комісій ради.
Сесія ради є повноважною, якщо в її пленарному засіданні бере участь більше половини депутатів від загального складу ради (стаття 46).

Постійні комісії ради є органами ради, що обираються з числа її депутатів, для вивчення, попереднього розгляду і підготовки питань, які належать до її відання, здійснення контролю за виконанням рішень ради, її виконавчого комітету (стаття 47).

Депутат представляє інтереси всієї територіальної громади, має всю повноту прав, що забезпечують його активну участь у діяльності ради та утворюваних нею органів, несе обов'язки перед виборцями, радою та її органами, виконує їх доручення.
Депутат зобов'язаний брати участь у роботі сесій ради, засідань постійної та інших комісій ради, до складу яких його обрано.
У разі пропуску депутатом протягом року більше половини пленарних засідань ради або засідань постійної комісії, невиконання ним без поважних причин рішень і доручень ради та її органів відповідна рада може звернутися до виборців з пропозицією про відкликання такого депутата у встановленому законом порядку (стаття 49)

З Закону «Про статус депутатів місцевих рад»

Депутатський запит - це підтримана радою вимога депутата місцевої ради до посадових осіб ради і її органів, сільського, селищного, міського голови, керівників підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, які розташовані або зареєстровані на відповідній території, а депутата міської (міста обласного значення), районної, обласної ради - також до голови місцевої державної адміністрації, його заступників, керівників відділів і управлінь з питань, які віднесені до відання ради. (стаття 21)

Депутатське звернення
- викладена в письмовій формі вимога депутата місцевої ради з питань, пов'язаних з його депутатською діяльністю, до місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб, а також керівників правоохоронних та контролюючих органів, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, розташованих на території відповідної ради, здійснити певні дії, вжити заходів чи дати офіційне роз'яснення з питань, віднесених до їх компетенції. (стаття 13)
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
007 Показати IP 31 Березня 2010 12:35
Луцькі депутати отримали земельку! Ось така тяжка "безоплатна"робота!
Знаючий Показати IP 1 Квітня 2010 19:33
От щодо номінації "Тихоні", на мою думку, тут по одних лише запитах не можна судити, а ще проаналізувати трохи більше, приміром, хто скільки виступає. А от щодо найбільшої кількості запитів та виступів, то Козюра, певно, навіть по двох критеріях все одно був би першим. Йому дуже подобається виступати.
StreetMonitor Показати IP 6 Квітня 2010 09:03
Коли будуть заасфальтовані грунтові вулиці міста? Коли наведете елементарний лад на ринках міста? Доки будете деребанити землі? Доки міська влада буде знущатися над лучанами? Коли мер міста Богдан Шиба і його чиновники наведуть лад у місті? Із-за відсутності народного супротику і належної критики недолугого керівництва гореполітиків з міськради Луцьк занурюється у хаос безладу і кричущої безвіповідальності чинуш. Чи не час дострокових виборів до органів самовладурювання? Луцька громада висловлює свою недовіру керівництву міста! З ситуації яка складається випливає наступне: нинішня влада збанкрутувала, довела місто як усю країну до руїни. Відчуваючи свою безкарність можновладці зухвало бещинствують доводять людей до відчаю. Лучани місяцями не отримують зарплати, не мають за що жити і кормити своїх дітей. Прийшов час українцям повстати і привести до органів місцевого самоврядування проукраїнську, паріотичну силу, яка буде піклуватися про потреби народу! Наша доля у наших руках, українцю! Геть трутнів та піявок, геть бездарних і недолугих управлінців!
віктор Показати IP 6 Квітня 2010 17:53
До StreetMonitor Терміново перевірся в психіатра.
соня Показати IP 25 Вересня 2010 09:30
пан Сур"як вже дуже давно не є "проректором" з гуманітарно-виховної роботи ВНУ( у журналістів застарілі відомості), він до останнього працював деканом факультету перекваліфікації.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus