USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Річки у Луцьку – стічні канави

2 Червня 2011 12:34
У Луцьку встановлять межі водоохоронних зон та прибережних захисних смуг, щоб врятувати водойми обласного центру від надмірного забруднення.

Про це йшлося 2 червня під час засідання міськвиконкому Луцької міської ради.

За словами начальника відділу екології Бориса Сороки, до їхнього відділу постійно поступають скарги від мешканців Луцька, які скаржаться на смітники на берегах річок і захаращення ставків та річок.

«З 5 по 15 травня цього року ми провели рейд-перевірку, під час якої виявили значну кількість недоліків та порушень екологічного законодавства та склали десятки протоколів по таких територіях. Земля засмічена, русла річок захаращені та закидані сміттям», - повідомив Борис Сорока.

Найбільше занепокоєння у головного еколога міста викликає річка Сапалаївка, яка знаходиться у неймовірно жахливому стані.

«Сапалаївка зазнає найбільшого техногенного впливу. Причина такої ситуації – щільна забудова мешканців, які забруднюють дану річку» - розповів Сорока.

Станом річки Сапалаївки занепокоєний також і головний лікар міськрайонної СЕС Іван Ульчак. Він зазначив, що води із міської дощової каналізації без очищення скидаються у річку.

«Уявіть, яка це вода: з органічними відходами, миючими засобами, паливно-мастильними речовинами від автомобілів. Від цієї річки завжди неприємний запах, не кажучи вже про якість води», - зауважив Ульчак.

Проте члени міськвиконкому вважають, що перш за все потрібно зайнятися очищенням русла річки Стир. Перший заступник луцького міського голови Святослав Кравчук, поцікавився з чого варто починати очищення річки. На що отримав відповідь, що Стир знаходиться у жахливому стані, тому потрібно розчищати русло річки від моста в селі Рокині і аж до села Липляни.

Водночас начальник відділу екології Борис Сорока розповів, що найбільша проблема річки Стир – це перестійні дерева, які при снігопадах падають та захаращують русло річки.
Та виявилося, що у місті немає чим розчищати річку Стир, тому що за словами начальника інспекції судноплавного і портового нагляду Прип’ятського регіонального представництва Держфлотінспекції України Анатолія Філіпчука, ще у 2003 році Укррічфлот громаді міста Луцька передав безкоштовно всі плавзасоби, земснаряд та комунікації.

«Було все. Але тепер немає нічого. Куди ділося? Я б також хотів це знати. Треба питатися у тодішньої влади», - зауважив Філіпчук.

Зрештою члени міськвиконкому зголосилися до питання повернутися через декілька місяців, коли над ним попрацює спеціальна комісія.

А тим часом у місті планують виготовити та встановити інформаційні стенди, що не можна вести господарську діяльність поблизу річки Стир та встановити межі водоохоронних зон та прибережних захисних смуг річок, що дає змогу не допускати будівництво невідповідних об’єктів у 25-ти метровій прибережній захисній смузі, сприяючи підтриманню відповідного гідрологічного режиму водних об’єктів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus