USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

У Луцьку шукають вулицю для перейменування на гетьмана Виговського

6 Квітня 2010 10:10
Одна із центральних вулиць Луцька можливо носитиме ім’я гетьмана Івана Виговського.

Під час нещодавніх історичних досліджень виявилося, що Іван Виговський прожив у Луцьку не шість років, як вважалося раніше, а 15. Зокрема, він працював юристом міського суду, намісником луцького підстарости, завідувачем канцелярією Луцького земського суду.

Луцький міський голова Богдан Шиба під час прес-конференції розповів, що в місті вже є вулиця Івана Виговського. Проте це лише бічна до вулиці Єршова. Та й мало хто із лучан знає, де вона є взагалі. Тому потрібно низкою заходів вшанувати цю видатну постать.

«Потрібно назвати одну із центральних вулиць міста його ім’ям, щоб відновити історичну справедливість. Маємо об’єктивно і повно висвітлити сторінки історії», - сказав Богдан Шиба. Яка сама із центральних вулиць міста потрапить під перейменування - наразі невідомо.

«Я ще не думав про це. Давайте запитаємо людей», - зауважив Шиба. І додав, що про перейменування проспекту Перемоги не йдеться. «Не думаю, що треба проспект перейменовувати, не треба зіштовхувати дві історії лобами», - зауважив міський голова.

Мер прагне зібрати максимум інформації про соратника Богдана Хмельницького, щоб «вийти на ідею спорудження пам’ятника».

Серед урочистостей, котрі вшанують пам'ять гетьмана і «Волинський соймик шляхетський», який відбудеться 8 квітня у приміщенні Художнього музеї у замку Любарта. Він відбудеться за участі гурту старовинної музики «Хорея козацька». В програмі заходу: вірші на похвалу гетьману, пісні та поезії тих часів, читання Гадяцьких трактів та маніфесту війська Запорозького та давні шляхетські танці.

Довідково:

Іван Виговський – (? – 1664) гетьман Руси України, переможець битви під Конотопом (1659), який розпочав свою громадську та політичну діяльність у Луцьку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Сергей Показати IP 7 Квітня 2010 13:45
Вы уже Кузнецова на Шухевича переименовали нацики...
Василь Показати IP 22 Квітня 2010 15:45
Радує одне, що перейменування не стосуватиметься діячів УПА (а то ніби світ клмном зійшовся). А цікаво, мер не вбачає, що жоден луцький князь не має своєї вулиці в Луцьку? Зрештою, як і жодна історична постать з древньої історії міста.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus