USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

У Луцьку заспівав хлоп’ячо-чоловічий хор

21 Січня 2014 12:39
Різдвяні співи на різних мовах, зокрема польській, англійській, іспанській, німецькій мові, звучали у соборі святих Петра і Павла у виконанні молодих хлопців та чоловіків. Про це у рубрику Повідом новину на сторінках Інформаційного агентства Волинські Новини розповів користувач Анатолій Оліх.

Так, у неділю 19 січня в соборі святих апостолів Петра і Павла (Римсько-Католицької Церкви) відбувся концерт кафедрального хлоп’ячо-чоловічого хору «Pueri Cantores Resovienses» з Жешува (Польща). Основне завдання хору, кажуть учасники, – це співати під час Богослужінь, проте не цурається він і концертної діяльності. Як видно з назви, у хорі співають виключно чоловіки, наймолодші – дисканти, а старші виконують партії тенорів та басів. Вік виконавців, відповідно, різний: найбільш юному юному нещодавно виповнилося 7 років, а найстаршому – «всього» на 60 років більше. Хор заснували у 1986 році, за роки своєї діяльності він став відомим не тільки у Польщі, але й у Бельгії, Голландії, Німеччині, Італії, Білорусії, Словаччині, Чехії, Болгарії, Австрії, Данії, Франції, був переможцем та лауреатом багатьох міжнародних конкурсів.

Упродовж років існування хору багато дітей виросло, але, як пожартував один із співаків, вони не покинули колективу, а всього лише перемістилися на пару рядів назад і поміняли папки з партіями.

Зараз хором диригує Марцін Фльорчак, який теж колись починав співати у першому ряду дискантом. Попри молодий вік (він ще є студентом Музичного інституту Жешівського університету), авторитет його незаперечний – його однаково слухають всі, незалежно від віку. В Україну хор приїхав уже вдруге, цього разу він виступав у Рівному та в Луцьку. Хор виконував літургійні співи під час Меси, а після Богослужіння, під час концертної програми, виконувалися традиційні польські коляди, а також американські, іспанські, німецькі різдвяні співи. Особливо сподобалася нашому глядачеві коляда «Бог Предвічний народився», яку співаки розучили спеціально для цього концертного туру. Одразу видно, що в працю вкладено чимало: навіть найприскіпливіший слух не вловив би навіть найменшого акценту, а всі знають, як нелегко полякам даються наші рідні «г» та «л».

«Поїздку, зауважимо, проспонсорувало Генеральне Консульство Республіки Польща в Луцьку, а взагалі його утриманням займається Батьківська рада колективу. Батьки збирають кошти на поїздки, костюми, копіювання нот. І ще до відома: польське законодавство (вчіться, наші горе-законотворці!) надає можливість 1% своїх податків скеровувати на будь-яку благодійну чи громадську організацію», - йдеться у повідомленні.

«Гадаємо, не треба довго думати, куди батьки дітей-хористів переказують свій відсоток.
Веб-сторінка хору «Pueri Cantores Resovienses», яку, до речі, теж модерують батьки. Тут можна ознайомитися з історією і творчістю колективу, а те, що ресурс польською мовою, то для волинян не проблема», - припускають автори.






Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus