USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Болючі події доленосного року лучани пережили із акторами театру «ГаРмИдЕр»

13 Грудня 2014 23:00
Дванадцять буремних місяців очима інтернет-користувачів втілили на сцені актори театру-студії «ГаРмИдЕр».

Прем’єра документальної вистави «Дожити до…» театру-студії «ГаРмИдЕр» відбулася сьогодні, 13 грудня, у Луцькому районному будинку культури.

Режисер Руслана Порицька розповіла, що п’єсу підготували у найбільш стислий термін – за один місяць. Вона зізналася, що «Дожити до…» - складна річ, тому ті, хто наважився пережити ще раз останній рік, спостерігаючи за грою акторів – сміливі люди. Справді, болючі події, про які йшлося зі сцени, у багатьох з глядачів викликали щирі сльози.

Гармидерівці довго наважувалися на створення вистави, багато хто переконував, що не варто знову ворушити непрості події останніх місяців. Усе вирішив один пост в інтернеті, в якому йшлося про те, що ми – нація з дуже короткою пам’яттю, ми надто швидко усе забуваємо, прощаємо і історія знову повторюється. Актори вирішили, що говорити усе ж потрібно.


Руслана Порицька
Руслана Порицька


Як повідомила Руслана Порицька, події у виставі починаються з 1 грудня минулого року. Торік демонстрували документальну виставу за записами пересічних користувачів інтернету, яка була зовсім не такою, як зараз, адже тоді інтернет наповнювали легковажні «хом’ячки», які говорили про абсурдні та непотрібні речі, які не варто оприлюднювати у мережі. Останній показ цієї вистави відбувся 1 грудня 2013 року, і тоді актори, не лишаючись байдужими до подій 30 листопада (жорстокого побиття студентів бійцями «Беркуту»), змінили фінал. Саме тоді пролунали пости користувачів мережі, які відгукнулися на зачистку Майдану.

Після цього у «ГаРмИдЕра» почалися проблеми – гоніння на театр-студію тривали досить довго, тому що зі сцени лунали речі, неугодні владі. Руслана Порицька зауважила, що попри те, що минув рік і всі говорять про перемогу революції, начальник управління культури, яка звинувачувала театралів у тому, що вони говорять неможливі, але очевидні речі про тодішнього президента, досі на посаді.

Вистава документальна, адже усі репліки в ній – дописи семи інтернет-користувачів, наведені дослівно (у зв’язку з цим перед початком вистави глядачів застерегли, що іноді лунатиме нецензурна лексика). Серед них – герої та антигерої, люди, які зворушили акторів та які смішили та обурювали їх.



Герої вистави – мешканці різних регіонів України, від Донецька та Одеси до Тернополя та Волині, україномовні та російськомовні, з різними переконаннями та рівнем свідомості. Дехто з них активно долучається до подій на Майдані та згодом стає до лав Нацгвардії, добровольчих батальйонів, або долучається до волонтерської роботи, інші – намагаються не помічати трагічні події, живучи у власному світі. Разом з ними глядачі пережили послідовно 12 місяців новітньої української історії з болючими подіями – активізацією Майдану у грудні минулого року, першими смертями на Майдані у січні, загибеллю героїв Небесної Сотні у лютому, анексією Криму у березні, сепаратистським рухом на Донбасі у квітні, загибеллю волинян під Волновахою у травні, наступними кривавими місяцями війни на сході.

Називається вистава «Дожити до…» тому що не кожному з героїв, устами яких говорять актори, пощастило дожити донині.



Під час заходу збирали кошти для пошиття термокомбінезонів для волинських вояків та у фонд загиблого героя Віктора Гурняка. Загалом протягом вечора вдалося зібрати 3685 гривень. Наступний показ вистави відбудеться у неділю, 14 грудня, о 18.00.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
критик Показати IP 14 Грудня 2014 09:17
Руслана П. вміє знайти цікаве драматичне рішення, її постановки змушуюють думати. Актори були природні у грі. Тільки от Безвербний неартист, йому доручіть декорації виносити, якщо без театру не може жити...
Анонім Показати IP 14 Грудня 2014 14:04
артист-неартист - такі речі мають мати глибше прочитання, а не гру в пісочниці. звичайно, є пошук, є відгукнулись на злобу дня, є сльози, але на те він гармидер, щоб серйозно не сприйматись. сам собі і режисер, і грок, і високий критик - а результат такий собі. був і бачив, сподівався щось серйозніше.
Анонімщик до Анонім Показати IP 14 Грудня 2014 16:35
І я так думоваю. Вродє добру справу роблять, але якось непрофесійно, по дєцки. Ну хай краще молодьож в театрах гра, чим по под`єздах п`є.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus