USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Лучанам довели, що слово – теж зброя

19 Липня 2014 08:00
У складний для України час боротися можна не лише зі зброєю у руках, а й зі словом на устах, - переконують організатори вже традиційного для Луцька проекту «Поет на площі».

Прочитати власні твори, поезію класиків та сучасників лучани могли у рамках літературного проекту. Організатором якого виступило культурне об’єднання «100 Вт».

Друга серія третього сезону проекту відбулася 18 липня у Луцьку.

Голова культурного об’єднання Володимир Столярчук зауважив, що попри складну ситуацію в державі, у Луцьку - мирно, спокійно та затишно. Він зізнався, що організатори вагалися щодо того, чи повинен відбутися цей захід. Втім, поетичний проект вирішили провести. Перед початком заходу хвилиною мовчання вшанували пам’ять українських військових, полеглих на Сході, а також трагічно загиблих пасажирів збитого літака «Boeing-777».



Захід розпочали віршем, який присвятили загиблому герою Небесної сотні Едуарду Гриневичу. Прочитала твір Мирослава Бущук.



Наступною свою поезію читала Юлія Гірдвіліс, яка торік, прийшовши на проект «Поет на площі», подарувала організаторам власну збірку. Цього разу вона читала вірші українською та російською мовами.



Юлія Ковальчук декламувала російською найновіший зі своїх віршів, а також поезію, присвячену сильній половині людства.



Зі слів наступного декламатора Юлії Боярчук, її нестандартну поезію із екзистенціальними мотивами, складно сприймати на слух. Однак, автор здобула оплески публіки. Дівчина прочитала також вірш подруги, яка соромиться декламувати поезію перед загалом. Твір скромна поетеса присвятила останнім подіям та наповнила гіркотою розчарування у "браті, який встромлює ножі у спину".



Не всі учасники проекту знайомили глядачів зі своїми творами. Наприклад, Анна Єкименко продекламувала публіці творчий доробок Грицька Чубая, на вірші якого написано чимало пісень відомого гурту «Плач Єремії».



Першим із чоловіків, хто цього вечора читав поезію просто неба, став Богдан Попович. Він зізнався, що сам не пише вірші, тому декламував поезію зі збірки «Ліхтар у закутку» волинського письменника Олега Потурая.



Вадим Хаїнський читав рифмовані рядки любомльської поетеси Юлії Хвас.



Трагічні події на Сході України не лишилися без уваги молодих поетів. Так, емоційним віршем «Моє покоління» із циклу «Бандерівські сльози» розпочала виступ Лєна Шторм. У цьому творі вона визнала, що її покоління стало дітьми війни.



Оксана Ганущак зізналася, що щоразу розпочинає декламацію з одного й того ж вірша, у якому йдеться про «долю сліз» України.


Три твори із циклу волинського поета Василя Слапчука «Бурштин із твого голосу» прочитав Віталій Поліщук. Таким чином, він пригадав трагічні події війни в Афганістані.



Вікторія Бруцька знайомила луцьку публіку із поезією Юрія Андруховича, зачитавши вірші із циклів «Індія», «Листи в Україну» та «Пісні для мертвого півня».



Останнім виступив Володимир Столярчук, який декламував власну лірику. Він розповів, що до написання одного із віршів його надихнула поезія відомого російського актора Валентина Гафта, який висловлювався на підтримку України.



Після цього, усіх охочих запросили скористатися «вільним мікрофоном» та спонтанно прочитати поезію. Зголосився лучанин Володимир, який став свідком заходу випадково. У нього з собою виявилася власна збірка поезії, віршами з якої він вирішив поділитися з публікою.


Підводячи підсумки, Володимир Столярчук подякував усім, хто виділив свій час для того, щоб збагатити душу поезією.

Поет закликав присутніх розвиватися, читати та плекати свою душу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Іванов Показати IP 19 Липня 2014 09:42
Молодці, що пишуть, мають талант

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus