USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

Режисер і актор головної ролі – на допрем’єрному показі «Червоного» в Луцьку

17 Серпня 2017 23:38
Невдовзі на великі екрани вийде історичний фільм українського виробництва, присвячений протистоянню всередині сталінських таборів. Попри те, що офіційна прем’єрна дата припадає на 24 серпня, стрічку «Червоний», основану на однойменному романі Андрія Кокотюхи, представили в Луцьку 17 серпня. Допрем’єрному показу передувала зустріч із режисером фільму та виконавцем головної ролі в ТРЦ «ПортСіті».

Режисер Заза Буадзе поділився, що роботи над створенням кінострічки розпочалися ще до Майдану, у 2013 році. Із початком Революції Гідності процес підготовки проекту довелося відкласти. «І нарешті в минулому році в червні ми завершили зйомки, які тривали три місяці в Кривому Розі. До цього ми чотири місяці будували табір і створили не просто декорації, а справжній табір», – відзначив Буадзе.
Та додав, що сюжетно фільм базується лише на третій частині книги «Червоний» Андрія Кокотюхи, яка оповідає саме про підготовку та перебіг повстання в сталінському таборі 1947 року. Одночасно режисер заспокоїв фанатів книги, адже повідомив, що вже восени розпочнуться роботи над створенням стрічки за мотивами перших двох частин книги про дотабірну історію Данила Червоного.

«Це героїчна історія. Ми знали, про що знімаємо кіно, із яким пафосом і посилом знімаємо, для кого це робимо і для чого. І як любить спойлерити наш автор, Андрій Кокотюха, я теж наперед скажу, чим закінчиться фільм. Фільм завершиться перемогою українців. Ми принципово знали, що наш герой виграє, він не помре, навіть якщо це буде гарно. Він обов’язково повинен перемогти», – зауважив режисер.
«Наша історія побудована за законами вестерна: є поселення, на краю світу, на Дикому Заході, у нашому випадку це табір, де є поневолене населення, злий шериф, який керує вдень, у нас це начальник табору, та бандити, які керують уночі, в нас це урки…», – охарактеризував «Червоного» Заза Буадзе.
Окрім того, режисер розповів, що для табірної масовки проводили спеціальні кастинги серед кримінального контингенту. У результаті до зйомок задіяли 300 осіб, які відмінно знали, як розміщуватися та поводитися в бараках.

Заза Буадзе теж відзначив, що так, як і головний герой фільму, який у одній зі сцен сказав: «Хтось має бути першим», кінострічка «Червоний» буде першою в сезоні виходу в прокат україномовних фільмів. Останньою картиною, яка замкне цей сезон історичних фільмів, українського виробництва, стануть «Кіборги» Ахтема Сеїтаблаєва.

Актор Микола Береза, який зіграв головну роль у фільмі, своєю чергою, відзначив, що зараз уже не асоціює себе із чоловіком на плакаті до стрічки, адже з моменту зйомок минуло більше року.
«Я думаю, що кожен актор мріє, щоб у його житті з’явилася бодай одна роль такого масштабу та рівня», – поділився Микола Береза і пригадав, що на знімальному майданчику була особлива атмосфера, за якою він сумує.
Представниця Українського інституту національної пам’яті на Волині Леся Бондарук на обговоренні стрічки після перегляду фільму відзначила, що для неї, як для історика, який понад 15 років досліджує тему націоналістичних повстань у таборах, надзвичайно важливо, що на екранах з’явився художній фільм, присвяченій цьому питанню.

«Важливо, що творці фільму зосередилися не на якомусь окремому повстанню, а показали загальний образ головної суті повстань, адже повстання у таборах ГУЛАГу організовували та очолювали переважно бандерівці, це правда. І направду була досить сильна політична та ідеологічна боротьба: боролися не за шматочок хліба чи якісь полегшення, а боролися за права людини, за права нації, використовуючи для цього всі можливі засоби», – підкреслила Леся Бондарук і додала, що на відміну від оптимістичної кінокінцівки реальні табірні повстання жорстоко придушували.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus