USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Шевченкових словах - відповіді на політичні проблеми сьогодення

9 Березня 2014 14:36
Покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку відбулося в обласному центрі сьогодні, 9 березня.

Нагадаємо, саме цього дня весь світ разом із Україною святкує 200-річчя від Дня народження великого сина українського народу – Тараса Григоровича Шевченка.

З цієї нагоди на території всієї України тривають урочистості. Напередодні покладання квітів відбувся й флеш-моб: «Заповіт» Шевченка зачитали кількома мовами світу. Знаменитий вірш звучав російською, англійською, польською, французькою, німецькою та навіть китайською мовами.


Квіти до підніжжя пам’ятника Кобзаря поклали представники влади, громадські та культурні діячі, освітяни і просто небайдужі люди, які прийшли вшанувати пам’ять Тараса Шевченка разом з маленькими дітьми.


Доцент кафедри української літератури Східноєвропейського національного університету, шевченкознавець, Ольга Яблонська зауважила, що творчість Шевченка пройшла випробування часом. Бо щомиті його слова звучать так, ніби їх сказав сучасник про нинішні події.

«Шевченкові слова звернені до нас. Наші душі проймає і національна гордість, і національний сором. Осягнувши віковічну народну мудрість, Біблію, Шевченко осмислив національну історію, зрозумів на чому будується кожна імперія. Поет відкрив, що стоїть на заваді національному відродженню. Це складні політичні проблеми, які в ХХ столітті відомий філолог і публіцист Юрій Шевельов означив так: «Москва, український провінціалізм і комплекс кочубеївщини, тобто зрада національних інтересів». Ці спостереження, на жаль, залишилися актуальними. Залишилося актуальним і визначення Шевченком української людини, котра перебуваючи на перетині політичних планів імперій, зуміла зберегти свою національну ідентичність, щирість, кордоцентризм, толерантне ставлення до інших національностей», - зауважила вона.


Своє слово виголосив і відомий волинський письменник Василь Гей, а заслужена артистка України Галина Кажан продекламувала поезію Кобзаря.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Крук Показати IP 9 Березня 2014 14:49
Слава ТАРАСУ
Вася Показати IP 9 Березня 2014 15:02
Генію нашому і пророку
Корінний лучанин Показати IP 10 Березня 2014 09:24
НАЙКРАЩИЙ ТА ЗМІСТОВНИЙ БУВ ВИСТУП ВАСИЛЯ ГЕЯ!!! ВИДНО БУЛО, ЩО ЦЕ ВИСТУП ВІД ДУШІ, ЩИРИЙ, ВІДВЕРТИЙ. Він досить майстерно показав звязок минулого з сучасним у творах ТАРАСА ШЕВЧЕНКА. ЦЕ ТРЕБА БУЛО ЧУТИ ВСІМ! А Яблонська , як науковець та викладач, виступила і ніби прочитала лекцію для студентів сухо та нецікаво.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus