USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку презентували «три літри» поезії

8 Листопада 2014 11:20
Лучанам презентували збірку поезії «Три_літ_ри», яку дві колишні студентки СНУ Аня Яблучна і Аліна Ольхович видали власними силами. Зустріч відбулася 7 листопада у кав’ярні «Кофеїн».

Для того, щоб втілити свою мрію – видати збірку вибраних поезій молодих авторів, дівчата створили в соціальних мережах тематичну групу, де розповіли про свій проект і збирали на нього гроші. «Я плакала над кожною есемесочкою, коли приходили кошти», - поділилася одна із організаторок Аня Яблучна.

Саме вона займалася версткою, дизайном, редагуванням вже відібраних поезій, які, до слова, проходили через «контроль» декана ІФтаЖу Юрія Громика та викладача Лілії Лавринович. Допомагала у підготовці проекту та вела піар-кампанію Аліна Ольхович. Свій вклад вніс і Роман Шулик – теж викладач університету.

Видало збірку тернопільське видавництво «Крок», яке, зі слів дівчат, запропонувало хорошу «ціну-якість» у порівнянні з місцевими видавництвами. За 200 кольорових та глянцевих примірників дівчата «виклали» 11 тисяч 500 гривень. Хоча їм пропонували значно здешевити процес, зробивши книгу чорно-білою і на гіршому папері, однак, вони на це не погодилися. «Бо ця збірка – це наше дитя», - резюмували автори проекту.

У книзі - роботи 24-х авторів, хоча на конкурс, який Аня і Аліна оголосили в себе на факультеті, автори подали 50 віршів. Поезії надсилали не лише студенти СНУ, а й поети з інших міст України. Як зізналася Аня, вони з Аліною забули вказати в умовах конкурсу, що він лише - для філфаку СНУ ім. Лесі Українки.

Ідея зробити збірку прийшла під час літературних вечорів, які влаштовувала Аня Яблучна в ІФтаЖі протягом минулих років. На ті посиденьки приходило багато молодих авторів і читало свої поезії.

Ті з них, чиї вірші надрукували у збірці, прийшли на презентацію і представили свої твори численнішій аудиторії. Приїхали і гості з Рівного та відомий у вузьких літературних колах київських поет Олександр Ткачинський.

Щодо назви, то вона виникла спонтанно. «Літ_ри», – тому що «літ-ра» – популярне студентське скорочення для «літератури», а «три», – тому що в книзі саме стільки розділів. А ще звичайний читач, взявши книгу до рук, побачить, що в ній три ступеня у змісті, філолог чи журналіст розгледить триступеневі колонтитули.

«Концептуальним рішенням була банка – вияв простоти, лаконічності і справжньої буденності, – наголосили дівчата. На початку кожного розділу є також пластикові вставки. Кожна ілюстрація – це зібрані власноруч або подаровані кимось квіти, засушені, зіскановані і оброблені в графічному редакторі. Нестандартна в книзі і нумерація».

Аня розказала, що читач не побачить на початку чи в кінці віршу його автора, бо всі прізвища вони винесли у зміст і колонтитули. Це зроблено для того, щоб дати можливість читачеві рефлексувати над змістом і не ідентифікувати текст із автором, бо ж багатьом читачам імена молодих авторів нічого не говорять.

Наостанок свої поезії прочитали і самі організаторки проекту.

Зазначимо, що вперше збірку «Три_літ_ри» презентували на цьогорічному Форумі видавців у Львові на стенді видавництва «Крок», а 7 листопада, окрім «Кофеїну» презентація відбулася і в приміщенні Інституту Філології та Журналістики.

Наступні міста, куди поїдуть дівчата з презентацією «Три_літ_ри» - Рівне, Тернопіль та Київ.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus