USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Бюджет Волині-2015: перерозподіл податків між державою і громадою

12 Січня 2015 17:22
На Волині готуються до прийняття бюджету області на поточний рік. Орієнтовні цифри вже відомі.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ігор Никитюк під час оперативної наради поділився розрахунками проекту обласного бюджету на 2015 рік.

Так, з його слів, держбюджет 2015 року, враховуючи ситуацію в країні, буде «надзвичайно складним». В держбюджеті закладені показники падіння ВВП на рівні 4,3 % , а інфляції - 12,1 %. На Волині ж при формуванні дохідної частини обласного бюджету опиралися на минулорічні показники за основними джерелами надходження.

Доходи обласного бюджету в проекті планується на рівні 275 мільйонів, у тому числі у загальний фонд – 212 мільйонів. Головною бюджетоутворюючою складовою залишається податок на доходи фізичних осіб – 69 % від доходів обласного бюджету. А це 146 мільйонів гривень.

Для Волині у держбюджеті передбачили 300,9 мільйона гривень базової дотації. Її розподілять між бюджетами різних рівнів, зокрема, обласний бюджет отримає 76,2 мільйона. До слова, Луцький район – єдиний район, який визнали бездотаційним. Крім того, з бюджету Луцька буде передано 10,6 мільйона гривень у держбюджет.

Власне, зі слів Ігоря Никитюка, пропозиції від розпорядників коштів уже практично опрацьовані і днями матеріали надійдуть на розгляд депутатів облради.

До слова, чинний бюджетний кодекс не передбачає прийняття місцевих бюджетів у двотижневий термін. Однак, каже Ігор Никитюк, затягувати з цим не варто.

Крім того, зміни в податковому законодавстві також накладуть відбиток на формування бюджету області на 2015 рік. Так, частина коштів, які раніше йшли в обласну казну, підуть до держбюджету і навпаки. Наприклад, нині важко сказати скільки місцеві бюджети отримають податку на нерухомість, який ввели з 2015 року, оскільки база даних ще лише формується. А ставку визначатимуть органи місцевого самоврядування.

Крім того, обласний бюджет отримуватиме 10 % податку на прибуток підприємств недержавних форм власності. Але плату за першу реєстрацію транспортних засобів, яку включили до акцизного збору, отримає державний бюджет. Також державний бюджет отримає частину податку на доходи фізичних осіб.

Нагадаємо, в обласній раді планують провести позачергову бюджетну сесію 23 січня, де розглянуть зведений бюджет, а у лютому сподіваються розподілити кошти бюджету розвитку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Штефан, Луцьк Показати IP 12 Січня 2015 17:40
Велике спасибо народной владi вiд простих трударiв

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus