USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Бізнесмени стали менше вірити у відновлення економіки України

18 Жовтня 2010 08:35
У третьому кварталі 2010 року індекс ділових очікувань вперше за останні півтора року показав негативну динаміку, знизившись на 6,4 процентного пункту - до 115,4%

Про це свідчать результати опитування Нацбанку України, - пише Дело.

Це говорить про те, що очікування більшості опитаних респондентів щодо перспектив власного бізнесу і української економіки загалом (на наступні 12 місяців) погіршилися, хоча все ще залишаються позитивними.

«Основними чинниками, які стримували оптимізм респондентів у ІІІ кварталі, виявилися повільне відновлення попиту та економічної активності, а також зростання інфляційних очікувань», - говорять експерти Нацбанку.

Найбільшою мірою негативний вплив на динаміку індексу надали очікування бізнесменів щодо того, який обсяг продукції вони зможуть реалізувати в наступні 12 місяців. Тепер тільки 63,9% представників компаній вважають, що зможуть наростити обсяги реалізації, в той час як трьома місяцями раніше таких було близько 70%. «Основний внесок в таке зниження зробили відповіді керівників сільгосппідприємств. Це пов'язано з тим, що врожай цього року виявився гіршим, ніж торішній», - пояснює директор аналітичного департаменту Astrum Investment Management Олексій Блінов.

Негативно вплинуло на динаміку індексу ділових очікувань і те, що у ІІІ кварталі бізнесмени помітно погіршили оцінку фінансово-економічного стану своїх підприємств. В даний час тільки 61% респондентів вважають, що їм вдасться поліпшити своє становище протягом наступного року. Примітно, що негативно оцінюють своє поточне становище 54,7% всіх компаній.

Також варто відзначити, що в III кварталі у бізнесу значно збільшилися інфляційні очікування. Якщо ще в травні підприємці прогнозували інфляцію в середньому на рівні 11,8%, то вже через три місяці бізнес передбачав річне зростання цін на 14,5%.

У географічному розрізі найоптимістичніші бізнесмени живуть і працюють у Донецькій області. Майже 73% опитаних керівників компаній з цього регіону вважають, що в наступні 12 місяців збільшать виробництво продукції.

Найбільші песимісти працюють в Херсонській області - 60,5% опитаних думають, що обсяги виробництва знизяться.

Довідково:

Дослідження ділових очікувань українського бізнесу НБУ проводить щоквартально (участь беруть керівники близько 1200 підприємств).

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus