USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Через зрив тендерів страждають хворі волиняни

30 Січня 2015 08:00
У 2014 році лише 63% всіх тендерів на закупку лікарських препаратів та оснащення медичного призначення відбулись з першого разу. У решті випадків замовнику доводилось по декілька разів організовувати тендери для того, аби придбати необхідні ліки.

Про це стало відомо під час прес-конференції на тему: «Аналіз закупівель у сфері охорони здоров’я в 2014 році і тенденції-2015» 29 січня.

Згідно з чинним законодавством, тендер на закупівлю оголошують у випадку, якщо очікувана вартість покупки становить 100 тисяч гривень або більше. Тобто все, що дешевше за цей поріг, організація може замовляти без організації тендерної процедури.

Представник Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу Андрій Лучик зауважує, що відповідно до Закону України «Про здійснення державних закупівель», державна установа повинна проводити закупівлі на відкритих торгах, якщо їх вартість перевищує 100 тисяч гривень.
Тоді подається відповідне оголошення і покупець запрошує всіх бажаючих запропонувати свою пропозицію. Для того, аби торги були визнані дійсними потрібно, щоб заявки на участь подали, як мінімум, дві фірми з правильно оформленою документацією.

Проте, не рідкістю є ситуація, коли немає достатньої кількості учасників для організації аукціону, або установи належним чином не оформили документацію. Тоді учасника знімають з торгів, і якщо залишається лише одна фірма зі своєю пропозицію, торги відміняють. Після цього замовник має повторно оголосити про аукціон. Якщо ця ситуація повторюється знову, то втретє замовник може здійснити покупку за переговорною процедурою в установи, яка подавалась на участь минулі рази та має належну документацію.

Окрім того, великі закупівлі можуть розбивати на лоти. Для прикладу, якщо установа хоче закупити 100 різних видів ліків, їх можуть поділити за властивостями. У цьому випадку на кожен лот має бути мінімум 2 пропозиції. Якщо хоча б один з лотів не зібрав достатньої кількості учасників тендеру, то його визнають як таким, який частково відмінений.

Загалом, за 2014 рік медичні установи здійснили 113 процедур закупівель. З низ 66% відбулось з першого разу, 33% скасували через вищеописані обставини, ще 3% скасували частково (за лотами) і 1 – визнана такою, що не відбулась.
Андрій Лучик зазначає, що тендерна процедура зазвичай триває місяць, а за скороченою – 10 днів. Тобто повторна організація закупівель означає, що довгий час медзакладу доведеться обходитись без потрібних препаратів.

Найпоширенішою причиною відміни є відсутність достатньої кількості учасників. Окрім того, в 2014 році уряд ввів ПДВ на ліки у розмірі 7%. Це автоматично збільшило вартість товару, за якою постачальник міг його реалізувати. Суттєво збільшилась ціна на зарубіжні медичні препарати, які в Україну імпортують з-за кордону через падіння курсу гривні відносно валюти. Не врятувались від вимушеного підвищення цін і вітчизняні виробники ліків, оскільки чимало інгредієнтів для створення препаратів вони купують із-за кордону.

Тому, зі слів Андрія Лучика, медичні установи були змушені закупляти меншу кількість товарів, аніж було заплановано. Адже, якщо з початку року була закладена в бюджет певна сума на покупку, то змінити її вже неможливо попри суттєве збільшення ціни. Тому покупець організовує тендер, обирає найвигіднішу ціну, але купує меншу кількість товару, аніж планувалось при закладанні суми покупки у бюджет.

Представник благодійного фонду «СТОПРАК» Марія Адамчук зауважує, що на Волині за 2014 рік витратили на закупівлю самих лише медикаментів 96 мільйонів гривень. Проте, це лише 47% від необхідної кількості – необхідна сума становить близько 200 мільйонів.

На її погляд, чималою проблемою при закупівлях медикаментів стало падіння курсу гривні. Проте, ще більше цьому перешкоджала корупція через зрив тендерів на державному рівні.

«Тобто, в 2014 році ми жили за залишками (медикаментів, - авт.) 2013 року. В 2014 року їх не було взагалі. Діти з онкологічними хворобами лікувались тим, що залишилось від закупівель 2013 року та від волонтерів», - розповідає пані Марія.
Жінка стверджує, що звільнення екс-міністра охорони здоров'я України Раїси Богатирьової кардинально не змінило ситуацію у сфері – там і надалі царює корупційна мафія і немає гарантій, що новий міністр швидко виправить це.

У якості прикладу Марія Адамчук розповідає, що у 2009-ому році держава закупила препарати для лікування ВІЛ та СНІД в 35 разів дорожче, аніж це зробив Глобальний фонд по боротьбі зі СНІДом.

Була проблема і з інсуліном, оскільки окремі структури свідомо зривали тендери на закупівлю цього препарату. Нагадаємо, про те, що для волинських діабетиків закінчився інсулін видання повідомляло влітку. Тоді хворі говорили, що готуватимуться до смерті, якщо нічого не зміниться. Знайшли кошти на закупівлю аж в кінці місяця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Я Показати IP 30 Січня 2015 09:16
Оце є розсадник корупції той тендер. Було б добре якби хтось зайнявся тими хто проводить тендера, тобто приймає інформацію про їх проведення. Особисто подавав інформацію про проведення тендера. Все заповнювалося згідно інструкції, але не приймали інформацію на сайт, а все вибивало, що допущена помилка. Так продовжувалося декілька днів, хоча вже почав заповнювати інформацію з тих документів, які вже пройшли публікування. Завжди присилали що допущена помилка. Через 3-4 дні прийшла на електронну пошту інформація, що можуть допомогти в проведенні тендера за відповідну плату. Коли спілкувався з колегами, то деякі з них платили гроші і ця інформація через таких помічників, негайно приймалася для публікації в такому ж вигляді як і подавалася до цього і не приймалася. Плата відносно невелика - 540 гривень, але діло не в грошах, а за "державу обидно"...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus