USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Чи очікувати буму інтернет-реклами на Волині?

11 Травня 2011 08:57
Згідно з даними Інтернет-асоціації України, кількість користувачів мережею у 2010 році досягла третини населення країни і склала 12,9 мільйона користувачів. При цьому 8,7 мільйона користувачів заходять у мережу щодня.

На Волині згідно з інформацією Головного управління статистики, кількість користувачів інтернету за останній рік збільшилася на 30%. Саме з цієї позначки, на думку експертів, ринок інтернет-реклами виходить зі свого «зародкового» стану й отримує усі можливості для розвитку і стрімкого росту.

Три «В»

Рекламісти знають: ефективність будь-якого рекламного майданчика визначають три головні позиції - відвідуваність, влучність та віддача. Згідно з оцінками експертів, нині найдорожчою вважається телевізійна реклама та реклама на зовнішніх носіях. Головна причина цього – кількість потенційних клієнтів, які можуть побачити рекламу.
Втім, скільки б людей не переглянуло, приміром, рекламу квартири в елітному новозбудованому житловому масиві - до агентства нерухомості потенційних клієнтів звернеться лише декілька відсотків зі 100% охопленої аудиторії. Причина цього – розсіяність між конкретним товаром та його покупцем.

Звичайно, аби реклама була якомога влучнішою, професійний маркетолог вишукує найоптимальніші носії і задається питанням: хоче він продати товар або ж спрацювати на імідж компанії? Відтак, як стверджують експерти рекламної сфери, саме реклама у мережі дозволяє поєднати дві цілі з максимальною віддачею.
«Переваги інтернет-реклами в тому, що ми можемо максимально гнучко підібрати нашу цільову аудиторію. Якщо порівнювати цей вид реклами із зовнішньою чи газетною – то уявіть собі кімнату, де є мільйони людей, які в цю секунду тебе шукають, а ти їм це пропонуєш. В інтернеті – не так. Тут виконується основне правило маркетингу: зробити пропозицію клієнту, від якої він не зможе відмовитися. Він тебе шукає – і ти йому пропонуєш», - зазначає луцький інтернет-маркетолог Максим Нікітін.

Що зупиняє?

Рекламісти стверджують, що одним з факторів, який зупиняє поки що розвиток інтернет-реклами, є засміченість мережі неякісною і непотрібною інформацією.

Директор веб-студії «Артефакт» Андрій Сірук вважає, що чим більше в інтернеті буде «сайтів для людей», а не лише для пошукових машин – тим більше користувачів довірятимуть інтернету і тим приємніше користувачу буде знаходитися на ресурсі.

Окрім цього, ріст інтернет-реклами у мережі, в тому числі й на Волині, гальмує засилля традиційних «сильних» медіа-носіїв, які поки що вважаються пріоритетними у побудові рекламної компанії. Зокрема, телебачення.

«Сьогодні на Волині є одиниці спеціалістів, які зможуть максимально корисно для клієнта використовувати можливості інтернету. В тому числі і для реклами. Більшість маркетологів все ще орієнтуються на інші види просування товару лише тому, що ще не знають усіх можливостей інтернету», - вважає експерт.

Та все ж згідно з прогнозом Української Асоціації Інтернет Реклами витрати на інтернет-рекламу у 2011 році серед українських компаній виросте на 43% і складатиме 400 мільйонів гривень.

Ріст витрат на цей вид реклами з 2009 до 2010 року склав 93 відсотки.

Step by step

Маркетологи радять починати своє знайомство з інтернет-рекламою з відповіді на запитання: яку саме користь ця реклама повинна принести підприємству і хто буде її потенційним споживачем.

Максим Нікітін зазначає, що якщо мета підприємства – продати конкретний товар чи послугу, найкращим варіантом стане робота з сервісами, що пропонують розміщення прайсів, каталогів товарів.

Доцільним може стати також відкриття безкоштовного блогу. Наповнивши його унікальним контентом (текстом про товар чи вид послуг), що індексуватиметься пошуковими машинами, реально практично з нуля здобути чималу кількість клієнтів. Однак при цьому варто враховувати, що користування безкоштовними сервісами може псувати імідж компанії.

Ще один спосіб – заручитися підтримкою авторитетних блогерів, а також розміщувати рекламні банери на популярних сайтах і ресурсах.

«Найавторитетніший користувач в інтернеті – це блогер. Якщо блогер напише, що той чи інший ресурс вартий уваги, це в десятки разів додасть іміджу, і люди будуть туди заходити», - каже Максим Нікітін.
Інший шлях до популярності в інтернеті – створити сайт підприємства. Він повинен максимально відображати інформацію про компанію, регулярно оновлюватися, містити оригінальний інформаційний текст, бути зручним у користуванні для клієнта. Однак і він потребуватиме додаткової реклами на популярних і авторитетних ресурсах.

«Зробити сайт – це ніби взяти в оренду ще один офіс. Це додаткова площадка для бізнесу. Однак додатковий офіс не почне гарно працювати, якщо його відповідно не оформити, не наповнити, не заманити клієнтів, тобто не прорекламувати», - каже Нікітін.

Імідж - все

Нині на Волині згідно з даними Головного управління статистики Волинської області є понад 45 тисяч користувачів глобальної мережі. При чому з них 87 відсотків – це приватні користувачі серед населення, а не корпоративні клієнти.

Одними з найбільш відвідуваних на Волині є новинні видання. Експерти сходяться на думці, що саме вони є оптимальним майданчиком для медіа-реклами – розміщення банерів.

Цей вид просування товару працює для створення імені компанії і популяризації бренду. Ресурс вигідно використовувати при проведенні певних акційних компаній чи для «розкрути» власного веб-ресурсу.
Згідно з даними найавторитетнішого статистичного ресурсу top.bigmir.net , першим в рейтингу серед новинних видань у волинському регіоні стабільно залишається інтернет-видання «Волинські новини», маючи щоденно від 4 до 5 тисяч відвідувачів.

На таблиці нижче – перша десятка рейтингу групи «ЗМІ і періодика» місцевих інтернет-видань за останній місяць – з 10 квітня до 10 травня.

Таке насичення новинними ресурсами Волині спеціалісти оцінюють надзвичайно позитивно. Адже для прикладу, у західних містах Рівному, Івано-Франківську практично відсутні інтернет-видання. Більшість представлених у мережі ЗМІ є електронною версією друкованих, що поновлюється лише раз у тиждень.

При визначенні популярності певного ресурсу, а отже, рекламної площі, спеціалісти радять акцентувати не лише на кількості відвідувачів, а співвідношенні того, скільки часу вони провели на ресурсі, в якій мірі користувачі долучаються до інтерактиву (залишають коментарі, беруть участь у формуванні новин).

«Ці сайти отримали постійного користувача, який не лише їх відвідує, а й коментує, починає з них свій робочий день. А отже, інтернет-видання має авторитет, яким можна поділитися з рекламодавцями», - зазначає Максим Нікітін.

Думка рекламодавців

Більше року розміщує банерну рекламу на сторінках інтернет-видання «Волинські новини» автохолдинг «Автоград». Як зазначає директор автохолдингу «Автоград» Вікторія Коржиньовська, інтернет-реклама гарантує величезну аудиторію, яка в сотні, а то й в тисячі разів перевищує інші джерела реклами, забезпечує швидкість розповсюдження інформації та її доступність.
«Це головна перевага, яку ми відчули, використовуючи маркетинг через інтернет», - каже пані Коржиньовська.
«Серед інших «привілеїв» інтернет-реклами - цільова влучність та невеликі витрати. Наша компанія цьому напрямку приділяє величезну увагу. Ми створили та постійно підтримуємо вже десять сайтів, співпрацюємо з провідними українськими інтернет-агенціями в розрізі контекстної та банерної реклами», - каже Вікторія Коржиньовська.

«Крім того, мережа дозволяє йти в ногу з часом і забезпечувати нову якість обслуговування клієнтів. Наприклад, ми пишаємося тим, що вже три роки наші клієнти можуть записуватися он-лайн на ремонт, діагностику чи мийку автомобіля, або ж навіть замовити авто через мережу. Для партнерів ми створили он-лайн сервіс пошуку та замовлення запасних частин та аксесуарів. І що найцікавіше, реклама в інтернеті діє, незважаючи на усілякі «кризи», тому ми й надалі будемо просувати ці послуги», - впевнена директор автохолдингу «Автоград»

Представник іншого рекламодавця інтернет-видання «Волинські новини» - маркетолог «Центру хірургії ока професора Загурського» Анна Фокіна – додає, що компанії, які себе поважають, обов’язково мають бути представлені в мережі інтернет власним повноцінним сайтом. Це забезпечує імідж, можливість донести до клієнта більше інформації, отримати зворотній зв'язок.

«Завдяки ж рекламі через мережу відвідуваність нашого сайту стабільно зростає, і все більше людей щомісячно стають пацієнтами нашого Центру», - каже Анна Фокіна.
«За статистикою клініки, 60% наших пацієнтів перед візитом збирають інформацію в інтернеті. Приємно, коли люди, записуючись на прийом, дзвонять і вже точно називають лікаря, до якого хочуть потрапити на огляд, операцію, яку їм необхідно провести», - додає вона.
«Кількість відвідувачів нашого сайту невпинно зростає, віковий діапазон щораз стає ширшим, про що свідчить переписка он-лайн. Саме тому ми не шкодуємо ні рекламного бюджету, який на сьогоднішній день складає приблизно 80-85%, ні часу для роботи над нашим сайтом. Ми постійно його оптимізуємо, наповнюємо, удосконалюємо, оновлюємо і, звичайно ж, підтримуємо зв’язки із нашими потенційними пацієнтами через інтернет», - запевняє представник «Центру хірургії ока професора Загурського».

Тетяна ГРІШИНА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Fin Показати IP 11 Травня 2011 11:44
Якраз шукав відповідь на це питання. Дякую,Тетяна ріспект
Роман Показати IP 11 Травня 2011 13:18
Так дійсно ВН перші. Спочатку не повірив але зайшов на біг мір і переконався. Тільки маленьке зауваження ВН перші не лише серед новинних сайтів а серед всіх сайтів Волині;)
Василь Показати IP 11 Травня 2011 13:21
За інтернетом - майбутнє. І реклама в інтернеті - це передусім найкращий спосіб прорекламувати я=кіс=ний товар. Бо інтернет читають думаючі люди, а не тупакі, які ведуться на рекламу типу "Льоня Голубков".
Юрій Ричук Показати IP 11 Травня 2011 15:03
Так, народ. Дискусія не по темі, тому - без вашого дозволу, але забираю її звідси. Кортить поспілкуватися про переходи і корпоративну етику - ласкаво прошу на ФБ.
Оленка до Юрій Ричук Показати IP 11 Травня 2011 15:09
а потім кажуть, що на ВІПі коментарі не ставлять! Стидоба!
Hatahama77 Показати IP 11 Травня 2011 16:17
Я чіво-та прапустіл????)))))
Юрій Ричук до Hatahama77 Показати IP 11 Травня 2011 16:56
Та все те саме, нажаль, Мирославе... Іди на ФБ, всі дрязгі - там...
SS6669 Показати IP 11 Травня 2011 17:34
І да поможет нам AdBlock! :) Я, наприклад, не бачу на цій сторінці жодного банера або текстової реклами. От би ще таке для ТВ та радіо...
M Показати IP 11 Травня 2011 19:16
Молодці, "Волинські новинники", вчитесь піар-статті писати. Більший успіх ця стаття матиме на іншому ресурсі із лінком на вас ;)
Гуцул Показати IP 13 Травня 2011 18:15
Складаю оголошення, розміщую на дошках, прописую в пошукових системах: Яндекс, Рамблер, Меіл.. У базі даних більше 1000 безкоштовних дощок оголошень України і Росії.
Валік Показати IP 16 Травня 2011 22:28
Я чув, що newslive - 6 позиція рейтингу i vo-zmii - 8 позиція із загального волинського рейтингу - це одного власника? А хто це?
Знаючий Показати IP 18 Травня 2011 12:41
Вот якби ще і журналісти були толкові і правильно писали статті і описували суть проблеми, а не займались копірайтерством або ж самовидумством, то взагалі Вам би ціни не було. Да і дійсно треба сайт "напічкати" банерами та іншими більш сучасними видами реклати, тоді і рейтинг був би набагато вищий. До речі він не є у Вас низький, успіху Вам у роботі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus