USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Більшість зловмисників – не з Волині: що потрібно знати, аби не стати жертвою інтернет-шахрайства

29 Червня 2023 13:50
Від початку року було зареєстровано понад дві тисячі звернень від волинян, які стали жертвами інтернет-шахрайства. Людям було завдано збитків на понад 53 мільйони гривень. 34% шахраїв дзвонять із місць позбавлення волі.

Про це 29 червня під час брифінгу щодо протидії інтернет-шахрайствам у Волинській області інформував заступник керівника ГУНП у Волинській області, полковник поліції Михайло Сорока.

Упродовж поточного року було зареєстровано 1400 кримінальних правопорушень, пов’язаних із шахрайськими діями. У 401 випадку до суду вже скеровано провадження задля притягнення винних осіб до відповідальності.

Найбільш поширені види шахрайства – купівля-продаж товарів в інтернет-мережі, зокрема купівля за передоплатою (35% випадків); фейкові посилання, наприклад, із зображеннями додатку «Дія» (25%); телефонні дзвінки від зловмисників, які представляються працівниками банку (17%); надання різних послуг, як-от перевезення, оренда житла, онлайн-покупки в магазинах із доставкою; дзвінки нібито від працівника мобільного оператора; купівля-продаж транспортних засобів із передоплатою; пропозиція заробітку на криптобіржі чи на реалізації певних товарів.

Читати ще: Бум інтернет-шахрайства: за чотири місяці аферисти обчистили 1500 волинян

«Із метою належної організації роботи з документування та розкриття шахрайських дій при ГУ НП створено спеціальний сектор, – сказав Михайло Сорока. – Більшість шахрайських дій вчиняють особи з-поза меж нашої області, навіть з окупованих територій і закордону».

Зловмисникам завдяки шахрайським схемам вдається заволодіти різноманітними сумами – від 300 гривень до близько півтора мільйона гривень за операцію.

«Кілька днів тому ми задокументували таку ситуацію, коли мешканець одного з населених пунктів нашої області опублікував у соцмережах оголошення про збір коштів для лікування поранених військових. Його буде притягнуто до відповідальності. Тобто, в цьому плані ми теж працюємо. Ми відслідковуємо таку інформацію. Але такі факти поодинокі», – зазначив полковник поліції Михайло Сорока.

Читати ще: Шахраї вигадують нові схеми: волинян просять бути пильними

Заступник керівника ГУНП у Волинській області закликав громадян купувати товари тільки в перевірених онлайн-магазинах або за накладеним платежем, не розголошувати персональну інформацію, в тому числі номери банківських карток, пін-коди чи СVV-коди, не переходити за сумнівними посиланнями, перевіряти інформацію, поширену в соціальних мережах, не піддаватися маніпуляціям.

Якщо ж ви стали жертвою шахраїв, потрібно негайно звертатися до правоохоронців.

«Досить багато потерпілих звертаються через тривалий час, що не дає нам змоги своєчасно вживати заходів для отримання інформації про зловмисників, вживати заходів для, наприклад, блокування коштів на рахунках, – звернув увагу Михайло Сорока. – Кожен вид шахрайських дій – це певна серія злочинів. За ними стоять люди, які займаються цим професійно. Тому ми відслідковуємо випадки, аби скласти повну картину, і взаємодіємо з колегами з інших областей, оперативно реагуємо».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олексій Показати IP 29 Червня 2023 14:56
Потрібно як в цивілізованих країнах прив'язати сім-карту до паспорту, щоб не було таких ситуацій

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus