USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцький СГК запустився. Роботи поки є на 2 місяці

19 Березня 2015 13:28
Луцьке місце провадження діяльності ДП «Укрспирт», колишній Луцький спирто-горілчаний комбінат, розпочав роботу. Пропри те, що виробництво працює на половину потужностей і має замовлень поки що на два місяці, керівник підприємства налаштований оптимістично.

Запуск лінії з розливу горілки марок «Поліська» та «Волинська» відбувся учора, 18 березня. А сьогодні його відвідали голова облдержадміністрації Володимир Гунчик та голова Луцької міської ради Микола Романюк.


Нагадаємо, більше 3 років тому розпочалася неприємна історія з Луцьким спиртогорілчаним комбінатом, який входить до структури «Укрспирту». Підприємство свою історію починає із 1946-го року. Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, в серпні 2011 року луцьке підприємство приєднали до Державного підприємства «Укрспирт», оскільки «сім’я» (екс-президент і оточення) забажали зібрати спиртогорілчані комбінати в одні руки, створивши замість повноцінної юридичної особи місце провадження діяльності.

У 2012 році виготовлення спирту етилового ректифікованого на Луцькому МПД призупинили. У 2014-му році підприємство знову запустило виробництво й виготовило 5,8 тисячі декалітрів горілчаних виробів, однак реалізували лише 3,4 тисячі декалітрів. Виробництво знову припинили. У Луцькій міськраді почали бити на сполох, мовляв, «завод сплатив за 2010-й рік 62,5 мільйона гривень податків й приносив «золоті яйця» для бюджету Волинської області.

Так, депутати Луцької міськради звернулися до Міністерства аграрної політики та продовольства України щодо реорганізації ДП «Луцький спиртогорілчаний комбінат», аби йому повернули статус юридичної особи. Однак столична влада «заблокувала» відновлення Луцького спиртогорілчаного комбінату, про що заявив депутат Луцької міськради Сергій Сівак.

Зрештою, луцьке підприємство запрацювало: ДП «Укрспирт» відновив роботу цеху й виготовив першу партію - 300 000 пляшок об’ємом 0,5 літра та 120 000 пляшок об’ємом 0,25 літра, які доставлені до провідних торгових мереж країни. Про це ДП «Укрспирт» повідомив 17-го липня 2014 року на своємуофіційному сайті. Втім, цього ж місяця Луцький СГК знову зупинився. Пояснили це відсутністю акцизних марок.

ЧИТАТИ ЩЕ: ІСТОРІЯ ЛУЦЬКОГО СПИРТОЗАВОДУ: ЗЛЕТИ І ПАДІННЯ

Вже восени 2014 року у Волинській облдержадміністрації звітували: підприємство знову запрацювало, вже завезли сировину і подали газ. Потужності комбінату дозволяють виробляти 1350 декалітрів спирту на добу або 40 тисяч декалітрів на місяць в одну зміну. Горілки на підприємстві можуть виробляти 60 декалітрів на добу або 1,2 мільйона пляшок на місяць. Однак, працівники кажуть, завершили виробництво спирту ще до 1 грудня 2014 року.

Нині ж завод спирту не виробляє, а працівники виходять на роботу за 2/3 ставки. Нині на підприємстві боргів із зарплати немає. Але спирту поки що теж не виробляють.

30 січня відбулася зустріч колективу з виконувачем обов’язків гендиректора ДП «Укрспирт». Як раніше повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, ним став екс-кандидат у народні депутати від Луцька Роман Іванюк, який є самовисуванцем від Блоку Петра Порошенка, і який анонсував відновлення роботи підприємства.
Причини простою підприємства і нестабільної роботи, каже голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, були різні.

«На підприємство свого часу поклали око і на нього були інші плани. Крім того, конкуренти не були зацікавлені, щоб комбінат працював, «ліва» горілка забивала ринок. По тому тривала робота по відновленню самого підприємства», - пояснив він.

Власне, керівництво «Укрспирту» запевнило: питання про приватизацію галузі наразі зняли. А вже з березня тут почали розливати горілку. Для цієї партії вирішили використати круглі пляшки, добре відомі волинянам. Тим паче, окрім впізнаваності, ця пляшка є дешевшою. Наразі, згідно з планом, розповідає керівник підприємства Денис Шмаров, до кінця місяця повинні розлити 195 тисяч літрів горілки. Але потужності дозволяють розливати вдвічі більше лікеро-горілчаних виробів. На наступний місяць оплачена й замовлена така ж кількість марок під програму держпіприємства. Можливо, розливатимуть продукт також у іншу пляшку, введуть преміум-сегмент.
Конкурувати на ринку на підприємстві планують за допомогою ціни. «Поліська» та «Волинська» продаватиметься за індикативною ціною (дозволеною найнижчою ціною) 39,90 за 0,5 літра. Зі слів Дениса Шмарова, випускати дешевшу горілку вони можуть за рахунок того, що спирт підприємство не купує, а використовує власний. Адже Луцьке МПД ДП «Укрспирт» - єдине державне підприємство із закритим циклом, де виконується весь комплекс робіт: від переробки зерна до пакування пляшок лікеро-горілчаних виробів.


Однак матеріальне становище підприємства – досі нестабільне. Поки що на підприємстві готові розливати горілку до кінця квітня. А ось що буде далі – наразі невідомо. Зі слів Дениса Шмарова, вся подальша робота підприємства залежатиме від реалізації виготовленого товару. Наступного місяця планують відкривати і фірмовий магазин. Відтак, днями волиняни можуть очікувати появи на прилавках «зеленого змія» місцевого виробництва.
Продегустувати волинський продукт запропонували і журналістам. Так, акулам пера налили по три види продукту: «чисту» горілку, яка є основою для лікеро-горілчаних виробів, «Поліську» та «Волинську», аби відчути різницю. Самі ж владці від дегустації відмовилися і питали в експериментаторів-журналістів про враження. Так, дегустатори відповіли, що місцевий продукт – набагато м’якший, і має нотки ароматів. З’ясувалося, що «Поліська» має цитрусовий присмак, а до «Волинської» додають ефірну олію аїру, який в народі називають лепехою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Лучанин Показати IP 19 Березня 2015 13:34
У панянок аж очі блищать)))))))
123 Показати IP 19 Березня 2015 14:05
Кто из такой посуды водку пьет? босота ни работать ни отдыхать не умеете!
222 до 123 Показати IP 19 Березня 2015 15:17
Два місяця перепутали з двома тижнями! Брихуни далі нікуди!
Любі свині Показати IP 19 Березня 2015 14:23
Вперше пошкодував, що не працюю журналістом.....
СГК до Любі свині Показати IP 19 Березня 2015 14:49
в нас для тебе корита з бражкою нема)))
журналюга Показати IP 19 Березня 2015 15:00
Ось так і життя пройде, там випив, там закусив... народ к разврату готов...
Анонім до журналюга Показати IP 19 Березня 2015 15:46
кто ходит в гости по утрам, тот поступает мудро : то тут сто грамм, то там сто грамм, на то оно и утро
Анонім до журналюга Показати IP 19 Березня 2015 16:20
ага, перша фотка - респект).
Анонім до Анонім Показати IP 19 Березня 2015 21:35
романюк мерзавчика заникав - стара комсомольська звичка
Анонім Показати IP 19 Березня 2015 15:01
З керівництвом «Укрспирту»ніяк не могли визначитись...Прихватизовувати спирто-горілчані заводи будуть (бо вони "збиткові")...А державне майно яке-небудь зостанеться в нашій чарівній ненці-Україні з такою дебільною владою ?!... Як за часів Кравчука почали красти , так і по сьогодні ... Готові будівлі, споруди з обладнанням вигідніше розбирати і розкрадати, ніж працювати .... Влада в нас в Україні щораз нагліша і брехливіша....
Пєчаль і боль Показати IP 19 Березня 2015 20:38
Гунчик і Романюк: два кєнта- *уєта і суєта...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus