USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

МВФ побачив ознаки світової фінансової кризи

17 Січня 2020 22:09
У світі продовжує зростати нерівність доходів і добробуту, що зазвичай відбувається перед фінансовою кризою.

Про це заявила директор – розпорядник Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва, повідомляє ТАСС.

При цьому зростає нерівність у багатьох країнах протягом двох століть. «У чомусь ця тривожна тенденція нагадує перші роки XX століття, коли дві взаємозалежні сили – технології та інтеграція – спочатку породили «позолочене століття», потім «бурхливі двадцяті», а в підсумку призвели до фінансової катастрофи», – зазначила вона.

За словами Георгієвої, нове дослідження показало, що «нерівність, як правило, зростає напередодні фінансової кризи, що свідчить про тісний зв’язок між нерівністю та фінансовою стабільністю». «Чому так відбувається? Одна з причин у тому, що більша нерівність може викликати політичний тиск для короткострокових простих рішень, які тільки посилюють проблему», – пояснила вона.

Глава фонду підкреслила, що наразі в результаті світової фінансової кризи 2008 року «кожен четвертий з числа молоді в Європі стикається з цим ризиком бідності». За даними фонду, «в середньому, фінансова криза призводить до довготривалих втрат обсягів виробництва в розмірі 10%».

Початок нового десятиліття, на думку директора – розпорядника фонду, «охарактеризувався зростаючою невпевненістю».

Проте, підкреслила вона, «нерівність доходів між країнами різко знизилася за останні два десятиліття».

Як вказала глава МВФ, «для вирішення проблеми нерівності багато урядів в першу чергу звертаються до заходів податково-бюджетної політики».

Говорячи про рішення проблеми, Георгієва зазначила, що дослідження показує, що «кредитування малих підприємств підвищує фінансову стабільність і знижує ризик, порівняно з кредитуванням великих фірм».

Вона вказала на необхідність прийняття «заходів політики для побудови більш інклюзивної системи в наступному десятилітті – більш безпечної, стабільної, раціональної».

Як повідомлялося, 2020-го світу загрожує нова фінансово-економічна криза. За даними JPMorgan, акції ринків, що розвиваються, подешевшають на 48%, їхні валюти – на 14,4%, американські акції втратять у вартості 20%, а ціни на енергоресурси впадуть на 35%. Щоправда, криза матиме менш негативні наслідки, ніж події 2008-го.

Раніше аналітик Альпарі Максим Пархоменко заявляв, що нова світова фінансова криза прийде з Китаю, оскільки боргове навантаження його економіки вкрай високе.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
К.лучанин Показати IP 18 Січня 2020 13:22
Пані директор може стурбована тим, що у МВФ вже мало позичають і заговорила про світову кризу. Ціни на акції і так накручені, але малоймовірно що вони впадуть на 48%. Вона має рацію в тому що «кредитування малих підприємств підвищує фінансову стабільність і знижує ризик, порівняно з кредитуванням великих фірм». Це стосується і УКРАЇНИ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus