USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.85 40.40
  • PLN 9.75 9.97

На коливаннях курсу банки заробили мільярд

16 Вересня 2009 15:55
У результаті ажіотажного попиту на долар з боку населення в липні-серпні банки змогли вдвічі збільшити дохід від валютно-обмінних операцій, – інформують «Волинські Новини».
Згідно з даними НБУ, за 8 місяців поточного року доходи банків від торгових операцій (купівля-продаж валюти і цінних паперів) склали 2,23 мільярдів гривень, пише видання «Дело».
З цієї суми вітчизняні фінустанови заробили за два останні літні місяці: липень – 457 мільйонів гривень, серпень – 463 мільйони гривень.
Стрімке зростання доходів банків від купівлі-продажу валюти викликане в основному двома чинниками. По-перше, значним збільшенням попиту на долар з боку населення, що призвело до зростання обсягів продажу валюти. По-друге, через подорожчання долара в липні-серпні банки змогли більше заробити на курсовій різниці.
За два місяці населення придбало 4,6 млрд. доларів. У липні почався черговий виток девальвації гривні – за місяць долар подорожчав на міжбанку на 3,5% – до 8 гривень за долар.
«В Україні вже традиційною стала ситуація, що як тільки курс долара починає істотно коливатися, фізособи починають активно скуповувати або розпродавати валюту. Це призводить до зростання обсягу операцій на готівковому ринку і, відповідно, збільшення заробітку банків на валютно-обмінні операції», – пояснює аналітик інвесткомпанії «Трійка Діалог Україна» Євген Гребенюк. На думку експерта, вітчизняний бізнес не так гостро реагує на курсові перегони, так як обмежений у вільних коштах. Статистика підтверджує такі припущення: обсяг валюти, проданої банками на готівковому ринку, у липні в порівнянні з червнем виріс в 1,5 рази – до 2,54 мільярда доларів. У той же час обсяг торгів на міжбанку за цей же період зріс лише на 14% – до 12,2 мільярдів долаорів. За даними НБУ, доходи банків за 8 місяців 2009 року порівняно з минулим роком зросли на 41,9% і склали 96,5 мільярдів гривень. Додатково збільшити свої доходи банки змогли за рахунок збільшення різниці між курсом купівлі та продажу валюти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus