USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Оплатити обід луцькі школярі зможуть як народні депутати.ФОТО

10 Жовтня 2013 19:00
Робоча група, яку створять у міськраді, детально вивчатиме, як можна запровадити автоматизовану систему контролю дитячого харчування.
Програмне забезпечення пропонує надати компанія, що розробила автоматизовану систему за контролем харчування народних депутатів, які мешкають і харчуються в готелі «Київ».

Компанія, ліцензована у Росії

У міській раді презентували автоматизовану систему управління та контролю дитячого харчування (АСУК) . Під час обговорення виникло чимало дискусійних запитань з приводу потрібності запровадження такої системи. Та міський голова Микола Романюк зазначив, що це питання все-таки варто детально вивчити, перш ніж робити якісь висновки. І для цього створять робочу групу.



Нагадаємо, президент ВОГО «Асоціація регіонального розвитку», депутат Луцької міської ради Анатолій Пархом’юк запропонував створити в обласному центрі автоматизовану систему управління та контролю дитячого харчування.
З його слів, запровадження подібної системи в українських школах – це лише питання часу.
«Від того, хто буде першим у цьому процесі, залежить і ефективність впровадження системи», - вважає Пархом’юк.



Презентацію АСУК озвучив представник компанії-розробника «Комп’ютерно-касові системи» Олександр Калінін. Компанія, до слова, ліцензована не в Україні, а Росії, де й розпочала запровадження подібних систем у закладах громадського харчування, у тому числі й шкільних їдальнях. Крім того, в Україні ця організація запровадила автоматизовану систему контролю харчування для готелю «Київ», де мешкають і харчуються більше сотні народних депутатів.



Калінін зазначив, що для запровадження системи у кожній школі має бути POS-терминал, де батьки чи учні зможуть покласти гроші на картку та сервер, який зберігатиме інформацію. Він запевнив, що для цієї системи не обов’язково залучати банки, як посередників між батьками та їдальнями, і використовувати банківські термінали. З його слів, діти й касири в їдальнях просто не матимуть справи з готівкою.
«Батьки зможуть бачити, на які потреби пішли кишенькові гроші – чи на цигарки, чи на обід. Вони знатимуть, які страви придбала дитина, скільки це коштує, чи не купувала вона заборонених продуктів, якщо у неї, до прикладу, алергія», - розповів Калінін.
Крім того, пропоновані картки, зауважив він, можна використовувати як картки для пропуску, що фіксують час приходу і виходу зі школи, чи як учнівське посвідчення. При потребі можна обмежити суму витрат, кількість страв, визначити дієту. Варіантів програмування може бути безліч, каже фахівець.
Більш того, каже Калінін, система не дозволятиме вносити у меню несвіжі страви чи прострочені продукти.
Ціна питання

Учасників обговорення цієї програми особливо зацікавило питання ціни. Зокрема, начальник міського управління освіти Олег Гребенюк поцікавився, за чий кошт буде впроваджуватися АСУК: за бюджетні гроші, чи все вкотре ляже на плечі батьків.
«Яка вартість необхідного обладнання? Я вважаю, що на це потрібні чималі кошти. А хто буде модерувати інформацію, вносити нові дані? Очевидно, потрібно вводити нову штатну одиницю. Це знову ж таки гроші: звідки платити людині зарплату? Якщо говорити про оснащення входу в навчальний заклад електронною пропускною системою, то це, знову ж таки, чималі гроші», - поцікавився посадовець.



Та цілісної відповіді на це питання присутні не почули. Олександр Калінін зазначив, що вартість проекту можна буде озвучити коли вже будуть конкретні завдання. З його слів, ціна питання складається з трьох частин: обладнання, програмне забезпечення та послуги адміністрування й обслуговування самої системи.
Він лише повідомив, що найдешевший POS-терминал, відносно низької якості, вартує не менше 5 тисяч гривень, а такий має бути в кожній школі. Ще потрібно, щоб у навчальному закладі був потужний сервер для зберігання та обробки інформації.
Поставити «крапку» в ціновому питанні вирішив міський голова. Він запевнив, що з батьків не збиратимуть грошей на запровадження системи контролю за харчуванням.
«Якщо приймемо позитивне рішення, то все робитиметься централізовано, в усіх міських школах, а не поодиноко: це буде за кошти з державного бюджету, або міського. Але з батьків гроші в школах не збиратимуть», - переконує Микола Романюк.

Що ж думають в школах

Директор гімназії № 14 Марія Кардаш зізналася, що подібним питанням вона уже почала цікавитися давно. Більше того, бачила, як ця система працює. З її слів, у київській гімназії № 75 учні вже давно в їдальні розраховуються картками. Та це – приватний заклад, де навчається всього 150 дітей.
«Контролювати що і скільки дитина з’їла, може і варто в тих школах, де є буфети, щоб дитина не купляла, скажімо, чіпсів. Але що контролювати, якщо в шкільній їдальні на вибір два гарніри і три салати? Це перше. Дуже важко уявити, яким чином це буде діяти у нас, коли тільки на одній перерві харчується 150 дітей. Будуть черги біля цих терміналів. Крім того, я вважаю, що ті гроші, які планують пустити на запровадження цієї системи, ліпше було б виділити на саме харчування. Бо ті 2,6 гривні, яке виділяє міський бюджет на харчування однієї дитини – це дуже мало», - вважає Марія Кардаш.
Вона зазначила, що сьогодні ж під час засідання батьківського комітету озвучить тему, яку обговорювали чиновники в міській раді. Крім того, поцікавляться й думкою учнів. Якби працівників освіти попередили заздалегідь про тему цієї презентації, каже, вони б ґрунтовніше підготувалися, змогли поставити конкретні запитання доповідачам, а не просто подивитися презентацію.
Чи буде все-таки запроваджуватися така система, вирішить робоча група. Міський голова закликав охочих освітян до неї приєднатися.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
винахідник Показати IP 10 Жовтня 2013 21:39
Пропоную (в контексті логіки міської ради): 1. Кожна тарілка має бути обладнана GPS-навігатором, щоб кожен учень міг побачити її рух в режимі онр-лайн. 2. На кожному столі має бути світлове цифрове табло, на якому відображатиметься рух тарілок в режимі он-лайн. 3. Переможцем тендера має бути фірма "Візор". 4. Капітальний ремонт столової вартістю 20 млн.грн. проводитиме безперечний переможець всіх волинських тендерів - ПАТ "Луцьксантехмонтаж-536". УРА!!!
маразм Показати IP 10 Жовтня 2013 21:41
http://mediaavers.com/articles/lucki-shkolyari-napivgolodni-dlya-nih-u-vladi-groshey-nema а ви пр що?
учень Показати IP 11 Жовтня 2013 00:33
Гарнюня Наталія Леонідівна! Як би ви там не сиділи то не було б на що дивитись.
вчитель Показати IP 11 Жовтня 2013 09:19
капіталістичні думки з українським фінансуванням...нє пляшет...
Олександр Показати IP 11 Жовтня 2013 11:05
Пост-термінали у школах будуть Приватбанківські відповідно і на дітей будуть оформлені платіжні картки Приватбанка і таким чином дітей ще маленькими прив"язують до Приватбанку. Іде боротьба за клієнта, що відповідно на руку Приватбанківському меру Романюку. Ось і вся математика.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus