USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Податкові пільги для «айтішників» - «козир» іноземним інвесторам

16 Жовтня 2013 10:20
Якщо взяти до уваги, що податкові пільги зі сплати податку на додану вартість для операцій з постачання програмної продукції розповсюджуються не тільки на суб’єктів індустрії програмної продукції, то на цей ринок зможуть вийти не лише спеціалізовані кампанії, а й підприємства, які мають власні ІТ - підрозділи, що займаються розробкою «софту», - звертають увагу фахівці ГУ Міндоходів Волині.

Десятирічний пільговий режим оподаткування ІТ - галузі податком на додану вартість, на думку міндоходівців, чудова нагода для бізнесу розширити свою діяльність та освоїти розробку «софту». А підтримка держави у вигляді податкових пільг «айтішникам» – найкращий аргумент для потенційних інвесторів фінансово підтримати такі ініціативи.

Отож, щоб організувати свою діяльність у цьому напрямку відповідно до вимог чинного законодавства, варто скористатися спеціальною Узагальнюючою податковою консультацією, розробленою Міністерством доходів і зборів України.

Згідно з Узагальнюючою консультацією, для застосування пільги не має значення, як саме замовник отримав програму – через Інтернет чи на матеріальних носіях. Також послуги з технічної підтримки програм, що надаються виробником таких програм, не оподатковуються.

Від оподаткування звільнені програми, їхні компоненти, операції з продажу прав на використання програмного забезпечення, а також продаж примірників (копій) програмної продукції з відповідною ліцензією. Не оподатковується і продаж засобів криптографічного захисту інформації («електронні ключі», сертифікати безпеки та інше).

З текстом Узагальнюючої податкової консультації можна ознайомитися на веб-порталі Міндоходів.
Довідка.
Скористатися пільговим режимом оподаткування ІТ-галузі зможуть лише платники податків, які відповідають певним критеріям, зокрема:
- питома вага доходів суб'єкта від здійснення видів діяльності у сфері ІТ – діяльності становить не менш як 70 відсотків доходів від усіх видів економічної діяльності з реалізації товарів, виконання робіт, надання послуг;
- первинна вартість основних засобів та/або нематеріальних активів суб'єкта перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;
- у суб'єкта відсутній податковий борг;
- суб'єкт не визнаний банкрутом.


Окрім того, платник повинен здійснювати хоча б один із видів економічної діяльності з реалізації товарів, виконання робіт та надання послуг в індустрії програмної продукції, а також подати до органу доходів і зборів, не пізніше як за 30 календарних днів до початку звітного (податкового) кварталу, з якого він хоче отримати право на використання особливостей оподаткування, спеціальну заяву. До заяви додається фінансова звітність, копії первинних документів (засвідчені підписом платника податку або його посадовою особою та скріплені печаткою (у разі її наявності).

Після реєстрації протягом 15 робочих днів із моменту отримання заяви суб’єкту ІТ – індустрії видається безстрокове свідоцтво про включення до реєстру суб’єктів, які застосовують особливості оподаткування діяльності в індустрії програмної продукції. Із цього моменту суб’єкти індустрії програмної продукції отримують право застосовувати знижену ставку податку на прибуток підприємств у розмірі 5 відсотків від здійснення «айтішних» видів економічної діяльності та звільняються від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання програмної продукції і зобов’язані вести окремий облік доходів та витрат, пов’язаних із запровадженням таких видів діяльності.

Нагадаємо, для операцій з постачання програмної продукції тимчасово, з 1 січня 2013 до 1 січня 2023 року запроваджено пільговий режим оподаткування ПДВ.
ЧИТАТИ ЩЕ: ВОЛИНЯНИ НАЙМЕНШЕ ЗАЙМАЮТЬСЯ КОМП’ЮТЕРНИМ ПРОГРАМУВАННЯМ В УКРАЇНІ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus