USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Продавці бутильованої води зароблятимуть як наркоторговці, - «Луцькводоканал»

28 Травня 2010 20:46
Прибутки виробників бутильованої води у зв’язку з підвищенням збору за використання підземних і поверхневих вод впадуть з близько 425% до приблизно 300% - вважає заступник головного інженера КП «Луцькводоканал» Юрій Вега.

Різниця в сумі збору становить 70.56 грн. за 1 м3 тобто за 1000 літрів. 1 літр бутильованої води коштує за даними виробників від 1,05 грн. Збільшення собівартості буде аж на 7 копійок за 1 літр. Це при тому, що валові витрати на «поглиблену» очистку води на 1 літр становлять орієнтовно 20 копійок. Тепер буде 27 копійок на 1 літр, - каже Вега.

Враховуючи те, що виробники бутильованої води купують її у КП «Луцькводоканал» і отримують з водопровідної мережі міста по ціні 2,88 грн. за 1 м3, тобто по 0,3 копійки за 1 літр, їх прибутки впадуть в зв'язку з ростом оподаткування з близько 425% до приблизно 300% - вважає працівник водоканалу.

«Таке жахливе падіння прибутків призведе до таких трагічних наслідків як зниження рівня прибутковості цього бізнесу десь до рівня торгівлі зброєю чи наркотиками. А це таки велика біда і особливо для пенсіонерів та малозабезпечених!», - іронізує Вега.

Особливо боляче очевидно вдарить це додаткове оподаткування по тих «нужденних» громадянах, які постраждали від епідемії пожадливості настільки, що рентабельність своєї комерційної діяльності лише в 300% вважають особистою трагедією.

Нагадаємо, що у кінці квітня президент Асоціації виробників бутильованої води Ігор Пастух заявляв, що близько чотирьох мільйонів українців не зможуть купувати питну бутильовану воду, а від споживання газованої води змушені будуть відмовитися понад п'ять мільйонів осіб, якщо уряд, прагнучи поповнити державну скарбницю, збільшить податок на цей життєво важливий ресурс.

Згідно з проектом закону, підготовленим Кабінетом Міністрів, вартість води, використовуваної компаніями при виробництві, збільшиться у 15 разів. Наприклад, виробники питної води замість нинішніх 5,04 грн. за 1 метр кубічний платитимуть 75,6 грн. В результаті вартість води для споживачів подорожчає мінімум вдвічі.

«Підвищення податку дасть змогу залучити до бюджету додатково максимум 30 мільйонів гривень», - сказав він, зазначивши, що при цьому постраждають найбільш незахищені верстви суспільства - молоді матері, пенсіонери, інваліди, жителі невеликих міст, де зарплати традиційно невеликі. Вони не зможуть дозволити собі пити дорогу воду. Саме для таких людей висока якість питної води є не просто атрибутом комфорту, а життєвою необхідністю.

У свою чергу, директор Українського науково-дослідного інституту харчування Олег Швець підкреслював, що вода є одним з ключових компонентів не лише у виробництві напоїв, а й величезної кількості продуктів харчування, медикаментів. Відповідно, підвищення вартості води здатне розкрутити справжню спіраль інфляції.

Крім того, підвищення податку на воду може спровокувати зростання сірого ринку, появу фальсифікаторів і підробок, якість яких не можна буде контролювати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
VSC Показати IP 29 Травня 2010 12:46
А огласить список этих "наркоторговцев" пану Юрию Веге слабо? Мы хотим знать имена, фамилии, явки. И каким образом жесткую воду луцкого водоканала можно умягчить до полного исчезновения солей? Без этих сведений его заявление попахивает нездоровой антирекламой.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus