USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Що заважає волинській міліції ловити незаконних копачів бурштину

11 Серпня 2015 18:38
Неналежне, у порівнянні з незаконними копачами, матеріально-технічне забезпечення, а також відсутність суворого покарання за цей злочин є причиною того, що правоохоронці не можуть ефективно боротися з копачами. Разом з тим, обсяги незаконного видобутку на Волині в рази нижчі, ніж у сусідніх областях.

Про це стало відомо під час спільної прес-конференції виконувача обов’язків Міністра екології та природних ресурсів, представників місцевої влади та силових структур сьогодні, 11 серпня.

Як зауважив начальник УМВС у Волинській області Петро Шпига законодавче регулювання видобутку бурштину на державному рівні є необхідною складовою переведення цього процесу у правове поле. Також зауважив, що слід запровадити суворішу відповідальність копачам. Адже, відповідно до чинного Кримінального кодексу України, незаконний видобуток не є тяжким злочином. Мовляв, максимальна відповідальність за цей злочин – це штраф, розміром до 9 тисяч гривень. В той час як прибуток від видобутку - у сотні разів вищий за розмір штрафу.
Це не дозволяє правоохоронцям задіяти весь комплекс оперативно-розшукових заходів. Йдеться не про тих селян, які «копають» на своїх землях, а відслідковування всієї злочинної схеми, завдяки якій отримують мільйонні доходи від продажу бурштину за кордон.

Окрім того, Петро Шпига нарікає на слабке матеріально-технічне забезпечення. Мовляв, міліція не має змоги контролювати процес, оскільки немає такої техніки, яка є у незаконних копачів:

«Зокрема, вони мають квадроцикли. А у нас – ВАЗ 2109, або максимум – старенький УАЗ. Тому не можемо оперативно потрапити на місце. Також злочинці розставляють пастки, завдяки яким фіксують прибуття правоохоронців».

Разом з тим очільник волинської міліції зауважив, що на Волині немає таких масових незаконних видобутків, як на Рівненщині. Адже на Волині на постійній основі працюють спецпідрозділи швидкого реагування, а тому масового добування бурштину вдалось уникнути.

Про це в інтерв'ю Інформаційному агентству Волинські Новини свого часу

говорив і прокурор Волинської області Дмитро Чепіжак. Мовляв, ситуацію з бурштином на Волині вдалося взяти під контроль.

Чималі надії Петро Шпига покладає на прийняття нового закону, який регулюватиме роботу у цій сфері. Тоді можна буде отримувати прибутки до місцевого та обласного бюджетів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Гошан Показати IP 11 Серпня 2015 18:47
Матеріало-технічне забезпечення у них недостатнє ?! А про власні кишені добре турбуватися вміють. Гидко читати такі виправдовування !!!
лучанин до Гошан Показати IP 11 Серпня 2015 21:50
Бред який підтверджує бездарність, Полішуки краще технічно оснащені як міліція іт. д. Одним словом **еновому танцівнику весь час мішають я*ця.
Луцьк до Гошан Показати IP 12 Серпня 2015 08:17
Чому коли проїдаєш біля УМВС то не одного Жигуля не зустрінеш!!??7І де це умудрився Шпига знайти копачів на квардроциклах!!??Вам совісті не вистачає і чиновників які пересаджають всіх кришувальників в УМВС та СБУ.А ще граще двох МУховоза та Шпикачку звільнити па посадити
працівник мвс Показати IP 11 Серпня 2015 20:17
ЩО ЗАВАЖАЄ ВОЛИНСЬКІЙ МІЛІЦІЇ ЛОВИТИ НЕЗАКОННИХ КОПАЧІВ БУРШТИНУ - це кришування незаконого бізнесу верхівкую міліції !
шачан Показати IP 11 Серпня 2015 20:43
Шановні! Ви добровільно очолили органи влади на Волині і зараз плачете про свою неспроможність боротись з незаконними добувачами бурштину. Запросіть білорусів і вони за тиждень наведуть порядок. Біда України в самих українцях.
ДАВНО Показати IP 11 Серпня 2015 20:51
от цей що посередині і заважае : - так дивно що так довго
1 Показати IP 11 Серпня 2015 21:14
те саме, що і міняйл
хто їх ще слухає Показати IP 11 Серпня 2015 21:20
Надра належать народу, а не владі!!!
мешканка Показати IP 11 Серпня 2015 21:25
зато з притонами та повіями в них добре боротьба вдається, це найстрашніша злочинність в нашій країні, хоча в багатьох Європейських легалізована, а квартирні крадіжки теж можливо подолати, щось жодного разу не бачила дільничого чи їх вже всіх люстрували
азаза Показати IP 12 Серпня 2015 12:20
Самооборона заважає з Лапіним! тим шо постійно дають хабарі за той бурштин!
крас Показати IP 13 Серпня 2015 04:15
а навіщо заважати людям заробляти на сімю?..на*рати на державу!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus