USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Сіра» контрабанда на «Ягодині»: 2 мільйони нелегальних доходів на місяць

16 Березня 2015 10:07
Два мільйони доларів нелегальних доходів за місяць - це ілюстрація реального стану речей на наших митницях, Волинській зокрема. У той час, коли борг України росте повз скарбницю країни у кишені чиновників пливуть шалені гроші. Як в Польщі купити автомобіль і ввести його в Україну фактично без мита - про це та інше в розслідуванні наших колег з ТСН.

«Сіра» контрабанда автомобілів - лише один із десятків методів митників.

«Фактично, відбувається підміна документів. При в'їзді в Україну, інспектору безпосередньо в пункті пропуску дається 50-100 доларів для того, щоб він закрив на все це очі», - каже колишній митник, якого звільнили з посади.

Підставна особа заздалегідь придбала Мазду і замовила документи на офшорну фірму. "Два однакові комплекти на авто. Оце документи, оформлені на фізичну особу, з якими я прохожу польський кордон, а це - виписані на фірму, з ними перетинатиму український. Попросять 100 доларів", - пояснює інформатор.

Митник міг і не помітити підозрілих документів, якби йшлося не про сотні таких автівок на добу.

У таких оборудках фігурують, як правило, офшорні компанії панамські або кіпрські. Суть в тому, що ціна авто в документах від фірми - в декілька разів нижча, а відповідно і за розмитнення не треба платити шалені гроші. Так, наш герой заплатив за авто 2500 євро, але розмитнюватиме машину за документами офшорної фірми, де ціна - в тричі нижча - 770 євро.

Як відомо, на внутрішній митницю існує ще одна такса - 250 доларів, аби митник вписав якомога більше дефектів і пошкоджень для зменшення мита.

Так, нелегальна автомобільна контрабанда дозволяє отримуємо шалену суму прибутків: лише один пункт пропуску може давати до 2 мільйонів доларів на місяць нелегальних доходів і це ще без втрат для держави.

«Якщо взяти 5 тисяч авто, виходить нормальна сума. В один місяць, з огляду на ті транспортні засоби, які імпортувалися, держава втрачає від мільйона до 3 мільйонів гривен лише на Волинській митниці, - аналізує Голова Асоціації імпортерів машин Сергій Мостенець.

І це лише одна із супердохідних схем, кажуть фахівці.

Керівник волинської митниці Андрій Андрейків не заперечує, про схему ввезення автомобілів сам знає. Але на «Ягодині», переконує, грошей ні за посаду, ні хабарів - не беруть.

«У нас на кордоні працює комплекс спецпідрозділів і я запевняю, що факт вчинення корупційних діянь - мінімальний. Крім того, є значне технічне оснащення митного посту Ягодин : більше ста камер, більше 10 роботів», - виконувач обов'язків керівника Волинської митниці державної фіскальної служби України Андрій Андрейків.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що Андрейківа звинуватили у «подвійних стандартах». Мовляв, з одного боку митники декларують чесність та порядність, зміни до законодавства, а з іншого – неугодних підприємців, які не погоджуються платити хабарі, заносять до «чорних списків», а як помста - процедуру оформлення штучно затягують.

Але попри впевненість керівництва, «сіра» контрабанда автомобілів на Волинській митниці – процвітає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: КОРУПЦІЯ НА ВОЛИНСЬКІЙ МИТНИЦІ: КЕРІВНИКУ ЗАГРОЖУЄ ЗВІЛЬНЕННЯ

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
придурок Андрейків Показати IP 16 Березня 2015 10:17
Він при**рок чи прикидаеться??
Плачу Показати IP 16 Березня 2015 10:51
ВН Америку відкрили!
Анонім Показати IP 16 Березня 2015 12:45
кожен митник - хабарник - то правило без вийнятків, яке знають усі, а стверджувати протилежне - не поважати людей
123 Показати IP 16 Березня 2015 15:28
нехай порахують хто сільки пропустив авто на фірми та офіційно зробити запит на польську сторону різницю недоборів нехай заплатять інспектори тоді повсираються бо на кожній авто 1500-5000уе а скільки ліваків грузпасів тунди те саме і на внутрішній митниці запитайте мене арсеній петровичу я вам розкажу
Лені Кравітц Показати IP 16 Березня 2015 15:56
Цікаво, що знімальна група захжджала в Польщу через Ягодин, а повернулися через Устилуг, де точно немає стільки камер
сырожа лучанин Показати IP 16 Березня 2015 15:59
оли вже ВН таке будуть робити?
123 Показати IP 17 Березня 2015 06:46
Андрейків бреше, вчора ввозив авто за цією схемою і давав хабар на ягодині
Анонім Показати IP 28 Жовтня 2016 21:17
Всі гади беруть

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus