USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Тарифи на електроенергію піднімуться вдвічі

28 Квітня 2010 14:32
НКРЕ розробила новий механізм поетапного підвищення тарифу на електроенергію для населення до економічно обґрунтованого рівня. Для громадян, які споживають щомісячно понад 150 кВт/год, тариф може збільшитися вдвічі.

Це дозволить енергогенерувальним компаніям скоротити збитки, вважають експерти, передає zaxid.net.

Заступник начальника управління цінової політики в електроенергетиці НКРЕ Руслан Кайдаш повідомив про плани комісії ввести дворівневий тариф на електроенергію для населення.

За його словами, буде встановлено поріг споживання 150 кВт / г на місяць, які громадяни зможуть оплачувати за чинним тарифом - 0,2436 грн / кВт / г (з ПДВ). При перевищенні цього порога електроенергія буде коштувати дорожче.

Необхідність підвищення тарифу Кайдаш пояснює тим, що нинішній його розмір компенсує витрати на виробництво і постачання електроенергії лише на 27%. При цьому ініціатива торкнеться всього 25% роздрібних споживачів. Зараз це питання вивчається усіма міністерствами економічного профілю.

За словами джерела в НКРЕ, тариф може бути підвищено вдвічі: "Ми вивчаємо можливість поетапного збільшення тарифу до економічно обґрунтованого рівня.

Планується, що за перевищення встановленого порогу споживачі будуть платити близько 0,5 грн./кВт/год. Надалі тариф може бути збільшений до 0,75-0,8 грн./кВт/год ".

Напередодні президент НАК Енергетична компанія України Петро Омельяновский повідомив, що економічно обґрунтований тариф має становити 0,84 грн./кВт/год.

Учасники ринку впевнені, що збільшення тарифу частково вирішить проблеми енергогенерації. "Населення споживає більше 30% всієї електроенергії. Економічно обґрунтована вартість кіловата становить не менше 0,75 грн. Збільшення тарифу до 0,5 грн дозволить компаніям скоротити свої збитки. Але для остаточного вирішення проблем галузі необхідно знизити ціну енергоресурсів", - говорить голова правління Дніпроенерго Юрій Бочкарьов. Необхідність підвищення тарифу визнають і в комітеті Верховної ради з ПЕК: ціна електроенергії для населення в період з 1999 по 2008 рік зросла лише на 88%, тоді як ціна газу збільшилася на 418%.

Як відомо, у березні 2009 року НКРЕ вже підвищувала тариф: громадянам, що споживають понад 400 кВт/г на місяць, пропонувалося платити за них 0,75 грн./кВт/год. Однак через два тижні комісія несподівано скасувала своє рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
дідо Показати IP 28 Квітня 2010 14:54
ДАВНО ПОРА...СКІЛЬКИ МОЖНА ДОПЛАЧУВАТИ ТИМ,ЯКІ МОЖУТЬ ЗА СЕБЕ САМІ ПЛАТИТИ...ВИСТАЧИТЬ СОВКОВОЇ УРІВНЯЛОВКИ...
Коля Показати IP 28 Квітня 2010 15:09
покращення життя вже сьогодні! а коли підніметься вдвічі мінімальна зарплата чи прожитковий мінімум? А то тільки піднімається тарифи на електроенергію, бензин, воду....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus