USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Українцям дозволили привласнювати чужі гроші

3 Лютого 2014 09:00
Українцям дозволили привласнювати чужі гроші. Верховний суд роз'яснив права громадян у спірних ситуаціях з нарахуванням коштів на рахунку. "Він розмежував два поняття.

Якщо помилку допустив банк, і нарахував на зарплатну картку більше грошей, то він має право відкликати ці кошти. Але у випадках, коли помиляється вже не банк, а безпосередньо роботодавець (його бухгалтерія), і нараховує співробітникові більше покладеного при відсутності в розрахунку помилки, то людина сама може вирішувати - добровільно повернути зайве компанії або залишити собі, - інформує ТСН.

Згідно з чинним законодавством, він має на це право. Це і наголошується в рішенні ВСУ", - повідомив "Вестям" старший партнер адвокатської компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець.

При цьому людина не зможе залишити собі гроші, якщо в суді доведуть, що помилку навмисно допустив бухгалтер компанії під впливом насильства або обману.

Зі слів юристів, рішення ВСУ буде діяти не тільки у випадках із зарахуванням зарплат, але і для всіх інших соцвиплат. "Пенсій, допомог, стипендій, аліментів, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, а також інших грошових сум, наданих фізичній особі як засіб до існування", - заявив адвокат, директор компанії з обслуговування інвестицій Investment Service Ukraine Іван Герасименко.

Українці часто намагаються привласнити собі помилково нараховані гроші, але суди досі не мали щодо цього питання єдиної позиції: одні виносили рішення на користь людей, інші - на користь роботодавців, Пенсійного фонду і т.д.

"У нашій практиці були випадки, коли суд однієї інстанції приймав рішення стягнути з працівника кошти на користь підприємства, а чоловік не хотів цього робити, незважаючи на те, що з моральної точки зору він повинен був повернути гроші (адже вони отримані ним безпідставно). У теж час працівник пішов далі, і суд наступної інстанції його підтримав, і ніхто гроші не повернув", - сказав керуючий партнер ЮФ "Можаєв і Партнери" Михайло Можаєв.

У 2013 році в Єдиному держреєстрі судових рішень, було зафіксовано близько 5 тис. справ на предмет безпідставно отриманих коштів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus