USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Водолікувальний комплекс на Волині - за кошти ЄС

1 Квітня 2015 15:05
Перший етап реалізації проекту будівництва сучасного водолікувального комплексу завершився. Корпус, де проходитимуть водолікувальні процедури, вже здали в експлуатацію.

Вчора, 31 березня, перед входом у новий корпус урочисто перерізали стрічку.

Нагадаємо, на Волині будується унікальний водолікувальний комплекс за кошти Євросоюзу. Наразі освоєний перший транш виграних коштів, до листопада 2015 року волиняни мають освоїти ще 2 транші.

Водолікувальний комплекс будується на території санаторію матері і дитини «Пролісок», однак, балансоутримувачем наразі є Грем’яченська сільська рада, адже участь у проектах можуть брати громади, а не установи.

Проект «Розвиток співробітництва в галузі санаторно-курортного туризму на польсько-українському прикордонні» реалізується на території України та Польщі. З більше 2 мільйонів євро, виграних у рамках гранту, 90% йде на реалізацію ідеї волинян і лише 10% для виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво санаторно-курортного об’єкта в гміні Біща (Польща). Власне, загальна сума коштів, які виділили Волині на будівництво, – 1,8 мільйона євро. Співфінансування з обласного бюджету складає 10% від цієї суми.
Посприяло такому розвитку подій і те, що в санаторію «Пролісок» уже була готова проектно-кошторисна документація на будівництво сучасного водолікувального комплексу. Заради того, аби його вдалося побудувати, санаторій поступився навіть правом володіти ним. Принаймні, згідно з умовами проекту, найближчі 6 років власником комплексу буде громада села Грем’яче.

Координатором проекту від імені громадської організації «Волинська асоціація вчених та інноваторів» є доктор технічних наук, професор ЛНТУ, а за сумісництвом – депутат Луцької міської ради, Петро Савчук. Він розповів, що ідея реалізації цього проекту виникла в 2011 році, коли виявили, що на Волині треба розвивати санаторно-курортне оздоровлення і туристично-рекреаційну сферу.
«За дорученням Волинської облдержадміністрації наша громадська організація взялася за цю відповідальну місію - написали грантовий проект на суму більше 2 мільйонів євро. Він унікальний тим, що 90% фінансування пішло на Україну. Ми маємо змогу збудувати водолікувальний комплекс, придбати сучасне медико-реабілітаційне обладнання. Це дасть можливість оздоровлюватися мешканцям Волині, України і, зрештою, європейцям», - пояснив він.

У просторому приміщенні облаштовані два криті басейни. Один великий, розділений на дві секції, і менший – для водних процедур з мінеральними водами. Стіни приміщення з басейном вимощені плиткою трьох кольорів: синього, жовтого та білого. Будівельники творчо підійшли до виконання свого завдання і зробили так, що кімнату наче обперезує синьо-жовтий український прапор. А на одній зі стін плиткою виклали й прапор ЄС, як символ партнера проекту.
Плитка в самому басейні теж не вкладена банально: створено орнамент, за мотивами українських вишиванок, розповідає представник будівельної компанії, депутат облради Віктор Кобринчук.
Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, тендер на будівництво виграло підприємство ТзОВ «Західелектромонтаж». До слова, тендери свого часу доволі затягнулися, і графік реалізації проекту дещо змістився.

Будували комплекс 7 місяців, за цей час комплекс звели «з нуля». Віктор Кобринчук переконує, що інженери й будівельники у вирішенні завдань йшли в ногу з часом, тож усі насоси, витяжки, будматеріали – все найкращої якості й найновіших технологій.

Окрім басейнів, на першому поверсі будуть вбиральні, душові й роздягалки. А на другому - масажний кабінет, спортзал.
Власне, те, що проект запланували у європейській валюті, врятувало його реалізацію, зважаючи на нестабільність національної валюти.

Нині на Волині почали роботу над реалізацією другого етапу реалізації проекту і освоєнням коштів другого траншу. Вже найближчим часом будуть оголошені торги на закупівлю спеціалізованого медичного обладнання для комплексу на суму 900 тисяч євро.
А часу вже не так і багато, пояснює заступник голови Волинської облдержадміністрації Світлана Мишковець. Багато часу втратили на тендер з будівництва комплексу. А проект має бути реалізований до 23 листопада 2015 року. Якщо коштів не освоять – їх більше ніхто не дасть. Але чиновники сподіваються, що торги вдасться провести вчасно.
«Про «Пролісок» ми маємо тільки гарні відгуки. Тут багато наших чорнобильців лікується й інші пільгові категорії. Тут надаватимуть допомогу людям з хворобами опорно-рухового апарату, кісток, м’язів, з нервовими захворюваннями», - пояснила вона.

За кошти третього траншу поруч планують збудувати ще й сучасний відкритий термальний басейн, розповіла директор КЗ «Санаторій матері і дитини «Пролісок» Валентина Касарда, яка також є і депутатом обласної ради.
Власне, згідно з умовами проекту, цей комплекс має бути некомерційним. Згідно з умовами, які виставив Євросоюз, 7 років за послуги комплексу, після його зведення, плати не братимуть, або вона буде символічною, щоб утримувати обладнання. А формально власником цього комплексу є Грем’яченська сільська рада, принаймні ще 6 років.
Теоретично, кожен волинянин зможе скористатися послугами комплексу, не маючи путівки в санаторій «Пролісок». Однак, всі системи: газ, вода, світло, - інтегровані з інфраструктурою санаторію. А відвідувачі комплексу мають десь мешкати і харчуватися. Тож, каже Валентина Касарда, наразі відпрацьовується механізм використання комплексу для потреб волинян, згідно з умовами грантового проекту.

Однак за кадром усіх урочистостей залишилася кропітка робота команди, яка писала проект, шліфувала його, представляла конкурсній комісії. Адже виграш цього проекту залежав не лише від потужностей облради у співфінансуванні чи проектно-кошторисній документації.

Перший бухгалтер проекту, представник ГО «Волинська асоціація вчених та інноваторів» Алла Шиманська розповіла, що варіант проекту, який переміг, був не першим. А до того, як вже почали надходити гроші, довелося пройти довготривалу процедуру перевірки, захисту проекту. Адже конкурсна комісія дуже прискіпливо вивчала кожен абзац написаного.
Цікаво, що під час написання проекту багато уваги приділяється ризикам. Автори мусять прогнозувати ймовірні ризики і як вони вплинуть на проект. Приміром, у цьому проекті аналізували й зміну влади, й нестабільність валюти, що й відбулося за час реалізації проекту.

Та й під час втілення в життя проекту від учасників вимагають звіти, проводяться аудити. Наразі водолікувальний комплекс готовий до другого етапу.
До слова, згадана організація не планує зупинятися на цьому об’єкті в сфері санаторно-курортного лікування. Так, повідомив голова організації Петро Савчук, вже фахівці готуються до написання проекту на будівництво спортзалу та басейну для реабілітаційного центру у госпіталі інвалідів війни, аби їх можна було використовувати для реабілітації учасників АТО. Ще один проект – відродження санаторію «Журавка» разом з Колківським лісництвом. Власне, наразі є вже домовленості й з інвестором – Фондом Ігоря Палиці «Новий Луцьк», який готовий долучитися до реалізації цих задумів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
лучани Показати IP 1 Квітня 2015 15:41
То є та Касандра ,на яку відкрили кримінал за розкрадання будматеріалів?
Народна довіра Показати IP 1 Квітня 2015 16:24
Молодці !
Анонім Показати IP 1 Квітня 2015 16:30
Аж рябить від того орнаменту.Відсутній смак.Невже не можна було залучити дизайнера чи художника.
123 до Анонім Показати IP 1 Квітня 2015 16:54
вам завжди невгодиш.
дилетант до 123 Показати IP 1 Квітня 2015 19:15
Бо таки правда. Хоча ю на задньому плані залишили стіну не побитою синькою і було б більш-менш. Цо за барзо, то нє здраво - кажуть поляки і мають рихт.
Петьо до дилетант Показати IP 2 Квітня 2015 00:39
Який дизайнер? Намана замутили, намана підмутили! Я довольний)
777 до Анонім Показати IP 1 Квітня 2015 17:05
А прапор Євросоюзу як вони почепили? Шиворіт на виворіт)))) кошти то вони освоять, от тільки питання чи чесно)))
цікаво до Анонім Показати IP 1 Квітня 2015 20:50
а за дизайнера Ви платити будете? Зробіть самі щось для громади, покажіть як потрібно.
люба Показати IP 1 Квітня 2015 18:35
коли ми навчимося радіти за себе за когось я не знаю ту касарду але розумію що нам на неі молитись треба особливо після розповіді дітейзнайомоі що там нещодавно відпочивали- задоволені всім
братуха Показати IP 1 Квітня 2015 19:06
Весняна акція!!! з 16.03.2015!! 229 грн/доба для дорослих 419 грн/доба для дорослого та дитини В вартість входить проживання, харчування, лікування! Пропонуємо Вам поїхати подалі від шумного міста туди де повітря наповнене ароматом цілющих трав!!! Чудовий відпочинок гарантуємо!!!
братуха Показати IP 1 Квітня 2015 19:07
http://www.prolisok.info/index.php?option=com_content&view=article&id=43&Itemid=26
Олга Показати IP 1 Квітня 2015 20:16
Валентина Іванівна, Вам міцного здоров'я, наснаги, удачі!!! Вам нема рівних як менеджеру такого закладу. Жодного мужика до управління санаторію допускати не можна. " Пролісок" - це зразок. А відповідно багато охочих до санаторію....
Джулія Показати IP 1 Квітня 2015 20:54
Хто би в Луцьку такий басейн побудував. Для звичайних дорослих людей...
Касарда просто умніч Показати IP 2 Квітня 2015 08:42
Щиро рада, що є проекти для людей і є люди, що іх реалізовують! Касарді і Савчуку РЕСПЕКТ! Подяка! Шана.. Успіху вам
Петро Показати IP 2 Квітня 2015 19:05
Дуже файно и гарно!
Гнат Показати IP 7 Квітня 2015 16:47
Зверніть увагу на вирази обличча простих людей, а особливо дітей, щось не видно ні радості ні задоволення(

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus