USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Волиньгаз» штучно завищує ціну на скраплений газ у балонах?

12 Травня 2010 11:39
На Волині ціна на скраплений газ у балонах – одна з найвищих в Україні. На 30 квітня вона встановлена на рівні 145 гривень за один балон, об’ємом 50 літрів.

Про це йшлося на нараді заступника голови облдержадміністрації Едуарда Стоєва.

Зокрема, голова обласного відділення Антимонопольного комітету Віктор Гупало повідомив, що на Волині єдиним постачальником скрапленого газу є підприємство ВАТ «Волиньгаз».

«На загальнодержавному ринку є кілька реалізаторів скрапленого газу, серед них два найбільших – це «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Укрнафта». Вони продають газ на аукціонах. У нашій області монополістом є ВАТ «Волиньгаз», яке і продає газ населенню. Потрібно розробити прозорий механізм ціноутворення.

Крім того, варто пам’ятати, що скрапленим газом у балонах користуються не найбагатші верстви населення у тих районах, де немає магістральних газопроводів. Я не сказав би, що на Волині живуть люди, багатші, ніж у інших областях. І хоч «Волиньгаз» не перейшов граничної межі, та ми вже надіслали пропозиції підприємству переглянути ціноутворення», - зазначив Гупало.

Начальник головного управління промисловості та розвитку інфраструктури Волинської облдержадміністрації Микола Кучеренко зазначив, що найперше з ціновою політикою потрібно розібратися в Києві. Мовляв, продавці газу виходять на торги по черзі, а не всі разом. Тому й ціна висока. Він висловив припущення, що інформація, яку повідомляє ВАТ «Волиньгаз» - недостовірна.

«За даними «Волиньгазу», потреба населення на місяць становить 150 тонн скрапленого газу в балонах. А закуповують газ в обсягах 70-125 тонн. Утім, у березні цього року нічого не купували.

Підприємство подає ціну близько 2 100 гривень за тонну з доставкою. Але я цій інформації не вірю, бо вони перед нами не звітуються. Будь-які дані з них витягнути дуже складно. Треба створити спеціальну комісію або залучити КРУ, нехай детально все перевірять», - запропонував Кучеренко.

Заступник голови облдержадміністрації Едуард Стоєв зазначив, що, за даними інспекції цін, закладені у собівартість газу витрати по деяких пунктах завищені.

«Фактичні матеріальні витрати значно менші, ніж надані в розрахунку. Фактична зарплата – менша. І ще ряд позицій не відповідає дійсності», - розповів чиновник.

До 1 червня Антимонопольний комітет має провести детальну перевірку механізму ціноутворення скрапленого газу на підприємстві ВАТ «Волиньгаз».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Газовик Показати IP 12 Травня 2010 12:22
Ціни на скраплений газ на Волині не є найвищими. Механізм ціноутворення давно розроблений. А чиновники в облдержадміністрації не дотримуються порядку встановлення та погодження цін відповідно до наданих їм повноважень. Питання в прозорості прийняття рішень самою адміністрацією. І не потрібно перекидати звинувачення на ВАТ «Волиньгаз» за свої (чиновницькі) помилки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus