USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

За яким принципом залізниця скасовує поїзди

15 Червня 2013 10:20
Головне пасажирське управління ДАЗТУ «Укрзалізниця» відповіло на звернення двох з половиною тисяч пасажирів щодо відміни потяга № 667668 Ковель-Чернівці. Вагони потяга, як повідомлялось, віддали на більш популярні напрямки, і курсуватиме він тільки з осені.

Серед основних причин скасування потяга:

- зношеність вагонів, і від того, так званий дефіцит рухомого складу. Мовляв, у державному бюджеті не передбачено купівлі нових вагонів, а сама залізниця з 1992 року за власні кошти закупила лише 560 вагонів, термін експлуатації яких добігає кінця.

«Оскільки оновлення парку пасажирських вагонів упродовж останніх років практично не проводився, для відновлення попередніх або збільшення розмірів руху пасажирських поїздів на сьогодні немає технічної та фінансової можливостей», – заявляють у держпідприємстві.

- малий пасажиропотік. В «Укрзалізниці» заявляють, що за 2012 рік у потязі Ковель-Чернівці пасажиропотік складав 22, 25, 53 та 24 пасажири на рейс. «Це в декілька разів менше, ніж прямий пасажиропотік на напрямку Чернівці-Івано-Франківськ-Сімферополь, який сягає 600-800 пасажирів, – повідомляють залізничники. Саме останньому маршруту було передано вагони потяга Ковель-Чернівці.

Тож, рішення про скасування потяга, щоправда на літній період, є остаточним. Восени його курсування відновиться, але їздитиме він не кожного дня, а через день.

Процедура прийняття рішення

Про таке беззаперечне рішення говорив і начальник пасажирської служби ДТГО «Львівська залізниця» Богдан Яворський на круглому столі у Львові 7 червня, що його організувала ініціативна група кампанії «Потяг — для людей». Залізничник, кажуть, відверто проявляв небажання говорити про цей потяг, втім вкотре пообіцяв, що його повернуть восени.

Але представники громадськості намагалися дізнатися, яким чином приймається рішення в «Укрзалізниці» і їй підлеглих залізницях щодо курсування того чи іншого потяга. Цього таки не вдалося дізнатися. Проте, як виявилося із результату заходу, залізниця не проводить жодних консультацій із громадськістю і не оприлюднює усі дані щодо фінансування і пасажиропотоків. Інформація про наповненість вагонів є закритою: ними володіє тільки залізничне підприємство.

Більше того, Богдан Яворський заявив, що на рішення залізниці не впливають ні кількість підписів, ні кількість прийнятих звернень органами місцевого самоврядування.

Збиткові маршрути

Інше питання — збитковість маршрутів. Як повідомив Яворський на залізниці усі маршрути - збиткові, окрім двох потяга № 9192 Київ-Львів. І ця збитковість перекривається за рахунок вантажних перевезень, яких цього року у залізниці, за словами того ж таки Яворського, суттєво зменшилося.

У Києві тільки підтверджують ці слова: «Крім того, збитки залізниць України від пасажирських перевезень лише за 2012 рік становлять 6,67 мільярда гривень, зокрема в дальньому сполученні — понад 3,24 мільярда, а заборгованість органів державної влади за перевезення пільгових категорій громадян — 358,4 мільйона».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанин Показати IP 16 Червня 2013 01:20
Дуже цікава ситуація виходить. Квитки придбати на існуючі потяги майже неможливо. але якщо придбаєш, то наблюдаєш таку картину - потяг майже порожній! Якщо Донбас порожняк не гонить, то його 100% гонить Укрзалізниця. Цікаво ще хто його проплачує. кому вигідна ця збитковість?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus