USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Заборгованість «Нафтогазу» перед «Газпромом» досягла 1,3 мільярда

15 Листопада 2013 11:16
«Газпром» і «Нафтогаз України» згідно з підсумками у Москві переговорів таки підписали акт здачі-приймання газу за жовтень, що став предметом конфлікту в останній тиждень, - інформує «Комерсант-Україна».

«Нафтогаз» намагався переконати «Газпром» в тому, що більша частина з поставлених у жовтні на Україну 3,2 мільярда кубометрів палива належить Ostchem Дмитра Фірташа. Але, як повідомило інформагентствам джерело, близьке до переговорів, «Нафтогаз» визнав купівлю 1,4 мільярда кубометрів газу в жовтні, а його загальний борг перед «Газпромом» збільшився до 1,3 мільярда доларів, пише видання.

Джерело в «Нафтогазі» підтвердило, що компромісу досягнуто. Міністр енергетики України Едуард Ставицький ще в середу заявив, що «Нафтогаз» не збирається нарощувати борг і цього року більше не буде купувати російський газ, а використовуватиме паливо з підземних сховищ (ПСГ).
Такий підхід «Газпром» не влаштовує
«Це катастрофа, в таких умовах транзит газу з Росії неможливий унаслідок того, що газу в підземних сховищах не вистачить для компенсації відбору споживачами України», - заявив заступник голови правління «Газпрому» Віталій Маркелов, вперше офіційно оголосивши позицію монополії відносно рішення української влади.
З його слів, «Газпром» отримує «шквал дзвінків» від стурбованих європейських споживачів, і в цій ситуації «Газпром» готовий шукати компроміси.
Так, «Нафтогаз» може отримати нові відстрочки виплати боргу, заявив глава департаменту зовнішньоекономічної діяльності «Газпрому» Павло Одеро.
Хоча, уточнив заступник голови правління компанії Андрій Круглов, «позитивної динаміки» з погашення боргу немає.
Переговори «Газпрому» і «Нафтогазу» відбулися наступного дня після голосування у Верховній раді, згідно з підсумками якого парламент не дозволив Юлії Тимошенко виїхати на лікування за кордон і тим самим не виконав одну з ключових вимог ЄС для підписання угоди про асоціацію.
Якщо «Нафтогаз» дійсно не купуватиме газ у «Газпрому» до січня, то рівень запасів у ПСГ до початку холодів може впасти до 14 мільярдів кубометрів, заявив Маркелов.
Джерело в «Нафтогазі» повідомило, що компанія як і раніше не має наміру купувати газ, оскільки у неї немає на це коштів.
Вчора «Нафтогаз» заявив, що збільшив збиток більш ніж у два рази, до 10,5 мільярда гривень. Про це йдеться у фінансовому звіті компанії, складеному за міжнародними стандартами фінансової звітності.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus