USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

14 туристів, які загинули на Одещині, могли врятувати

18 Жовтня 2015 22:00
Трагедію на морі в Україні називають наймасштабнішою за останнє десятиріччя. На борту судна, розрахованого на 12 пасажирів, було утричі більше людей. Рибалки тонули всього за 300 метрів від берега. А рятувальне судно, якому було лише п'ять хвилин ходу до місця аварії, не пропустили залізничники. Про це інформує ТСН.

Нагадаємо, в суботу, 17 жовтня, поблизу курортного селища Затока на Одещині в Чорному морі затонув прогулянковий теплохід "Іволга", яким приватник возив туристів на риболовлю.

Близько сьомої години ранку у свій останній рейс теплохід "Іволга" вийшов з одного причалу. Тут на його облавок піднялася перша група рибалок. На наступному причалі – ще одна, і судно попрямувало у відкрите море. І це попри шквальний вітер і штормові хвилі. На борту замість 12 людей – 36. Саме перевантаження, та ще й у негоду, призвело до стількох жертв.

Рятувальних жилетів ніхто навіть не приміряв. "Жилети на кораблі були, проте їх ніхто не одягав. Вони в нижньому задньому трюмі були. Жодної людини не було в жилеті", – згадує постраждалий Дмитро Мартинов.

"Іволга" вже поверталася до берега, фатальна хвиля наздогнала теплохід на мілині.

"На мілководді хвиля збільшилася. Бічний удар хвилі – і перевернуло все, вона пузом угору спливла. Як могли, дерлися нагору. Потім з неї з корпусу почало змивати, хвилі посилилися, кого куди розкидало", – розповідає постраждалий Володимир Туриця.

Теплохід пішов на дно за лічені хвилини. Безпорадні люди хапалися за дерев'яні уламки судна. Рятувальний пліт на "Іволзі" був лише один.

"Нас 30 осіб було на плоту, хто встиг. Ми його ледве розкрили і залізли в нього. Важко, але залізли", – згадує постраждалий Дмитро Мартинов.

Пліт на берег викинули хвилі. Сюди вже збіглися місцеві, вони дзвонили в усі екстрені служби і підтримували рибалок та їхніх родичів.

"Відігрівали чим могли, допомагали, знімали з них мокрий одяг, у гарячий душ відправляли та ковдрами вкутували. Були налякані, були розгублені, одна дівчина не знала, де її чоловік. Вона його не бачила. Він не був у цій шлюпці. Також ще один хлопець не знав, де перебуває його тато", – зазначає очевидець катастрофи Валентина Ластавецька.

"Люди були в жахливому стані: холодно, голі-мокрі, змерзлі, всі тряслися від холоду. Ми їх закутали в ковдри. Хтось приніс півторалітрову пляшку теплої води – по ковтку давали, як під час війни", – каже водій швидкої Олександр Сапожник.

Швидкі доправили до Білгород-Дністровської лікарні 19 потерпілих. Один з них важкий — гвинтом йому пошматувало обидві ноги. Вночі чоловіка прооперували. Решту лікують від переохолодження.

"У них з'являється потихеньку температура – вже в дев'ятьох людей пішла реакція організму. Ми зараз робимо рентгенограми грудної клітки – видно, що є аспіраційна пневмонія. Тут у нас і психологи, і психіатри працюють і з родичами, і з хворими, з усіма", – запевняє завідувач травматології Білгород-Дністровського міської лікарні Семен Карауш.

14 людей врятувати не вдалося. 12 тіл підняли напередодні. Два – сьогодні вранці.

"У п'ятницю йому було тільки 56. Він хотів сьогодні сестру з родиною зібрати, брата із сім'єю. Зібрав, тільки не з цього приводу. Брат вижив, а він ні, замерз, поки приплив", – говорить дружина загиблого Наталія Каманчук.

Ці люди могли б жити. Поруч із місцем катастрофи стояло рятувальне судно. Рушити на допомогу йому завадив міст через протоку. Точніше, відмова залізничників його розвести.

"Згідно з отриманою інформацією від моряків, вони вимагали, щоб залізничники підняли міст. Проте їм відмовили. Судно досі стоїть на тому місці, де стояло. Від місця, де знаходиться судно, до місця події, де затонув катер, десь п'ять хвилин ходу", – розповідає виконувач обов'язків міжрайонного прокурара Білгород-Дністровська Олександр Захар'єв.

Чому рятувальному судну не дали зелене світло, з'ясовуватимуть слідчі. У них чимало запитань і до контрольних служб, які дозволили перевантаженій "Іволзі" вийти в штормове море. Але найбільше – до 26-річного капітана. Він уже під вартою.

"Ось, будь ласка, хочемо продемонструвати, як дико відбувалася так звана реєстрація всіх пасажирів – тільки мобільні номери телефонів, ні кількості, ні імен, ні будь-яких даних", – уточнює заступник генерального прокурора Давид Сакварелідзе.

Але є суми. Кожен з туристів-рибалок заплатив приватнику по 350 гривень. Цієї бухгалтерії та слів капітана, який порушив усі можливі норми і правила, недостатньо, щоб припинити пошукову операцію, вважають в урядовій комісії, яку одразу створив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

"Прийняли рішення, не очікуючи дозволу власника, підняти судно. І пересвідчитися ще раз, що була дійсно та кількість людей. Бо ми не впевнені, що там ніхто не залишився додатково. Операцію ще продовжують і завершать тоді, коли судно піднімуть і доставлять до берега", – говорить віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Це необхідно і для того, щоб звільнити фарватер – затонулий теплохід перекриває шлях до Білгород-Дністровського порту. Натомість усім маломірним суднам віднині у море виходити заборонили. Їх чекає перевірка.

"Там таких плавучих засобів - величезна кількість. Вони дуже застарілі, не відповідають жодним вимогам. Але це – великий бізнес. Ось ця жадібність власників плюс те, що на це закривали очі всі відповідні служби, яких це стосувалося, до цього і призвело", – нарікає голова Одеської облдержадміністрації Михеїл Саакашвілі.

На причалі, звідки виходив теплохід "Іволга", досі стоять автівки загиблих – не лише з одеськими, а й з київськими та кіровоградськими номерами. Їхні уже колишні власники – бізнесмени, лікарі та навіть моряки. Наймолодшому з них не було й 40, найстаршому – 56.

Нагадаємо, сьогодні на Одещині траурний день у зв'язку із загибеллю людей у Затоці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus