USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Самогубство на Майдані. Чи дійсно волинянин наклав на себе руки

1 Березня 2014 13:01
«Віктора вбили, а потім повісили», – стверджують односельці волинянина, тіло якого знайшли на ялинці Майдану Незалежності в Києві.

Маленький хрест на свіжій могилі, вінки з написами «Любому синочку», «Дорогому татові» – оце й усе, що лишилося від волинянина Віктора Хом’яка. А ще – незламний дух і людська шана. Бо, кажуть односельці, Віктор помер за Україну!, - пише Волинська газета.

Почути історію Віктора Хом’яка вдалося не відразу. Надто небезпечно було її розповідати. Тому дехто відмовлявся. Дехто просив імені не називати. Але знайшлися й ті, які сказали: «Мені нема чого боятися. За вбивство розкажу».

Серед таких сміливців – Анатолій Цейко, який є швагром загиблого Віктора Хом’яка, та Іван Пахолок, священик, який відспівував Віктора.

Сам факт поховання за православними канонами свідчив: померлий не пішов на суїцид. Бо таких церква вважає найбільшими грішниками і навіть на цвинтарі хоронити забороняє. Всі кажуть: не міг оптиміст, яким завжди був 55-річний Віктор Хом’як, вдатися до самогубства.

Повстанське коріння

«Ви знаєте, з тим чоловіком ми зналися з дитинства! Так вийшло, що стали шваграми. Вітя був простою, непоказною людиною. Ніколи не гнався за статками. Любив природу, особливо рибалку. Та Майдан виявився для нього важливішим за все. Бо щойно побачивши, як у Києві побили студентів, сказав: «Я мушу бути там». Це гени його туди кликали. Адже Вікторів дід і дядько були репресовані. Дід – за те, що в селі Голишів був крепким господарем (як записали в справі – куркулем). Аби не постраждала вся родина, Вікторова баба офіційно розлучилася з дідом і взяла інше прізвище. Хоча потім навіть це не вберегло старшого із синів «куркуля». І коли подорослішав, то його як неблагонадійного елемента вислали на шахти Донбасу. Меншого ж із синів, Бориса Хом’яка, врятував лише вік. Тож на відміну від батька і старшого брата (які згинули на чужині), чоловік усе життя провів у рідному Голишеві та виховав сина Віктора», – пригадує волинянин Анатолій Цейко.

зі слів швагра покійного Віктора, дух свободи захопив Віктора Борисовича настільки, що він приїздив додому лише на кілька днів. Перед Новим роком затримався тому, що прихворів. Та щойно видужав, знову подався до Києва.

За все життя не був в жодній партії

«За всі 55 років життя Вітя не вступив у жодну партію. Старався взагалі лишатися аполітичним. Та почувши про кривавий розгін у столиці, не міг бути осторонь. «Я за весь наш Голишів стоятиму!» – казав. І разом із побратимами із сусідніх сіл Рованці, Боратин, Новостав укотре вирушав на Київ. До речі, прапор Волині, що стоїть на найвищій барикаді Майдану, встановили наші місцеві хлопці», – з гордістю каже Анатолій Цейко.

Він каже, що сміливості Вікторову Хом’яку було не позичати. Це знову ж таки, очевидно, гени в ньому грали. Адже в селах під Луцьком борців за свободу завжди вистачало. Не дарма на їх честь у центрі Боратина встановлено пам’ятний знак, над яким майорять синьо-жовтий і червоно-чорний знамена.
Три години між життям і смертю

Коли в Києві стали гинути люди, коли десятками – зникати мітингувальники, здавалося, ця біда оминула Волинь.

26 січня, в неділю, Луцьком пройшла хресна хода. Митрополит Луцький і Волинський Михаїл відправив заупокійну літію на честь жертв політичних репресій. А вже менше як через добу, 27 січня, жалобним кольором була позначена й наша область…

Коротеньке повідомлення на сайті МВС гласило: «27 січня близько 11.00 на спецлінію «102» надійшло повідомлення, що в Будинку профспілок повісилася людина. Згодом з’ясувалося, що тіло чоловіка було виявлене на внутрішній стороні каркасу ялинки, що розташована на Майдані Незалежності.

На місце події негайно виїхали слідчо-оперативні групи Головного та Шевченківського управлінь столичної міліції. На місці було встановлено особу небіжчика. Ним виявився 55-річний житель Волинської області.

Наразі правоохоронцями проводиться ряд першочергових слідчих дій, встановлюються обставини та свідки події. За попередніми даними, на тілі чоловіка не виявлено жодних видимих слідів тілесних ушкоджень. Тіло померлого направлене на судово-медичну експертизу, яка встановить справжню причину смерті громадянина.
Співробітники міліції проводять з цього приводу подальшу перевірку, спрямовану на встановлення причин та обставин вказаної пригоди».

Дізнавшись про батькову смерть, Вікторова донька Ірина не могла повірити. Як?! Три години тому вона розмовляла з татом. Телефоном батько повідомив, що з ним усе нормально. Мовляв, ніч відчергував, тепер іду в Будинок профспілок відсипатися.

Це було о 7.30. Після 10-ї ранку на мобільний подзвонили, представилися міліціонерами і запитали, чи знає Ірина чоловіка на прізвище Хом’як Віктор Борисович. «Так. Це мій тато», – відповіла донька. На тому розмова закінчилася. А ще за трохи жінці повідомили страшну новину.

«Спершу нам не хотіли ні тіла віддавати, ні фотографії з місця трагедії показувати. Втім Ірина наполягла… На знімок, який нам принесли, неможливо було спокійно дивитися… Віктор – у зашморгу. Але його тіло не висить, а стоїть на землі. Причому не рівно – а схилене назад. Ноги зігнуті в колінах. Руки й голову – понівечено… Не треба бути спеціалістом, аби зрозуміти: в такому положенні повіситися – просто не реально», - продовжує Анатолій Цейко, родич загиблого.

«Комусь самогубець, а нам – герой і мученик»

Доки там, у Києві, майданівці помагали рідним загиблого, купляли труну, хреста, оплачували дорогу, тут, на Волині, у Боратинській сільській раді (куди входить село Голишів) громада збиралася зустрічати Віктора Хом’яка.

Приспущеними прапорами й чорними стрічками зустрічала земля Віктора Хом’яка. Вшанувати пам’ять майданівця прийшли не тільки родичі, друзі, знайомі. Були і січові стрільці, і сільські трудівники, і всі ті, хто вважав своїм обов’язком віддати останню шану загиблому.

Оскільки ситуація була неоднозначна, то вислухавши мої прохання стосовно християнського похорону Віктора, митрополит Михаїл запитав: «А що каже народ?» – «Народ каже, що Віктор – герой». – «Значить виконуй волю народу», - пригадує сумні події настоятель храму Воздвиження Чесного Хреста Господнього Іван Пахолок.

«Жіночки з церковного хору теж сказали: будуть відспівувати, хай би хто або що не стало на заваді», – додає отець Іван.
І хоча сам він того не зазначив, але для більшості вірян саме позиція священиків (а на території сільради є церкви трьох конфесій) стала визначальною в ситуації із так званим самогубством.

«А як я міг сумніватися, якщо звершував чин похорону й бачив оті рани на голові?.. До певного моменту руки покійного були накриті похоронним брусом і не привертали уваги. Та коли під час панахиди брус треба було підняти, я аж відсахнувся од тих понівечених пальців і нігтів!.. Які ще потрібні докази, що Віктор оборонявся, що став жертвою катів і помер, як мученик», - каже священик.

Труну, накриту жовто-синім стягом, опустили в могилу. Разом із Віктором Хом’яком закопали і правду, яку вже ніхто не розкриє.

– Віктора вбили. Вбили для того, аби залякати Майдан. Аби показати, що й тут, за високими барикадами, нагла смерть може спіткати кожного, – без жодного сумніву.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
ЮЛЯ Показати IP 1 Березня 2014 13:17
Российский генконсул в Симферополе сделал заявление, что российские паспорта возможно могут быть выданы не только сотрудникам "Беркута", но и другим гражданам.
456 Показати IP 1 Березня 2014 13:35
Ти знаєш, ЮЛЯ, якраз в тему....
СА до 456 Показати IP 1 Березня 2014 17:16
Згідний. який би не був чоловік-земля йому пухом
Іван Показати IP 1 Березня 2014 13:43
Фото рибалки у мене через глюк?
коткас Показати IP 1 Березня 2014 13:56
значить вбыв ПС.Человек что-то увидел, начал задавать вопросы...
Всезнайко Показати IP 1 Березня 2014 16:56
Не треба з п"янички героя та мученика робити...
Анонім до Всезнайко Показати IP 1 Березня 2014 19:49
Бог нам всім суддя. Нас бачать наші Герої з небес. Вічна їм пам'ять!!! Царство Боже померлим. А родинам співчуття. І давайте матеріально допоможемо і підтримаємо розумінням і щоденним піклуванням про близьких і рідних - їх дітей, батьків, дружин, сестер, чоловіків. Про кишенькових "патріотів" всі знають в своїй місцевості. Давайте не даємо хабарів і не беремо хабарів!!!!! Будуємо нову державу!!!! Не спотикаймося на старі пеньки. Покажімо себе культурними, мудрими,спокійними - ВСІ!!! Потрібний час на розкриття зловживань!!!! ВСЕ ТАЄМНЕ СТАЄ ЯВНИМ!!! Є суд Божий. Господа не обманим ніхто.
Лучанин Показати IP 1 Березня 2014 19:56
Вбили Віктора "свої" майданівці, а для відводу очей ще й мертвого повісили. Земля Хом’яку пухом!
Сергій Показати IP 1 Березня 2014 19:59
Михаїл запитав: «А що каже народ?» – «Народ каже, що Віктор – герой». – «Значить виконуй волю народу», - пригадує сумні події настоятель храму Воздвиження Чесного Хреста Господнього Іван Пахолок. А Івану все по барабану. А ще рованецькому батюшці так само. Заплатіть і негра мусульманина похоронять як героя. А Анатолієві Цейко бог судья, хотів би допомогти, дав би роботу швагру на базарі хоч сторожем на обїздній біля немецького заводу, де він директором. А так сам завіз в Київ разом з сітухою на смерть.
Анонім Показати IP 2 Березня 2014 04:28
Знову на міліцію списують. Міліція не мала вільного доступу до майдану вже в той час. Якби це було, то рядом вже висів би той самий міліціонер. Просто Віктор побачив те що не мав бачити, або почув щось не те, за що його свої ж і приговорили. З кожним днем відкривається все більше і більше правди про майдан. Не вірте нашій пресі та телебаченню - воно працює лише в одному напрямку. Краще спілкуйтеся з людьми.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus