USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Сімейні реліквії, затримані в Устилузі, виявилися контрабандою

12 Жовтня 2010 17:05
В пункті пропуску «Устилуг» затримано громадянку Чехії, яка намагались вивезти за кордон у дорожній валізі три старовинні книги.
Сталося це ще наприкінці серпня 2010-го. Зараз за цим фактом порушено кримінальну справу. Адже експерти визнали книги предметами старовини, одна з яких – стародрук. Про це повідомила прес-секретар Ягодинської митниці Світлана Федонюк.
Громадянка Чехії, українка за походженням, разом з родиною поверталась на нову батьківщину через автоперехід «Устилуг». Митники та прикордонники знайшли незадекларовані книги під час спільного контролю автомобіля Hyundaі, під особистими речами, на дні дорожньої валізи.
Охоронці кордону відразу зрозуміли, що мають справу зі старовинними речами, тому «Книга Октоих нотного пения сиречь Осмогласник» (Москва, видання синодальної друкарні, 1884 р. – 126 стор. 29x22,5 см), «Тріодь нотного пения: постная и цветная» (Санктпетербург, видання Синодальної друкарні, 1894 р. – 163 с. 30x23 см) та «Последование на день Святой Пасхи на всю светлую седмицу» (Київ, видання Київопечерської Лаври, 1762 р. – 326 с. 16x10 см) «поїхали» в інший бік, ніж їх власники – на експертизу.
Довідка науковців засвідчила: вилучені книги мають історичну і культурну цінність, загальною вартістю 1100 гривень.
Власниця затриманого стверджує, що це сімейні реліквії, які передаються з покоління в покоління в її українській родині. Особливо стародрук «Последование на день Святой Пасхи на всю светлую седмицу», видане Києвопечерською лаврою в часи правління Катерини ІІ. Есперти підтвердили, що книга справді багато років була у постійному користуванні. На полях багатьох сторінок є записи про святкування Пасхи у різні роки, починаючи з 1920-го до 1970-х.
Цього разу жінка разом з родиною відвідувала смертельно хвору бабусю на Житомирщині, від якої і отримала в дарунок книги. «Я вважаю, що це мій духовний спадок, пам’ять про мою націю і коріння, а не контрабанда», - написала громадянка Чехії в поясненні до протоколу.
Митники як звичайні люди погоджуються, а як посадові особи, на яких покладено контроль за переміщенням через кордон історико-культурних цінностей, констатують: своїми діями громадянка Чехії порушила порядок вивезення культурних цінностей. Жінка вчинила дії, спрямовані на переміщення через митний кордон України, з приховуванням від митного контролю 3-х книг, які мають культурну та історичну цінність.
Зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбаченого статтею 352 Митного кодексу України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Прохір Андропович Показати IP 13 Жовтня 2010 10:36
Так якщо це власність жінки, то чому вона не може її забрати???? Шось не розумію...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus