USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Стан хлопчика, якого вразило струмом – важкий. ІНТЕРВ'Ю

30 Жовтня 2013 18:47
На Волині лікарі продовжують боротися за життя 12-річного хлопчика, якого вдарило струмом напругою в 27 тисяч вольт. Про це повідомили в УМВС України на Львівській залізниці. Нагадаємо, на залізничній станції Рожище Львівської залізниці семикласник Роман Котлярчук виліз на вагон та був уражений електричним струмом контактної мережі.
ЧИТАТИ ЩЕ: 12-РІЧНОМУ ВОЛИНЯНИНУ, ЯКОГО ВРАЗИЛО СТРУМОМ, ЗДАЮТЬ КРОВ. ФОТО

«З одягу на хлопчику уціліли тільки кросівки. Все інше згоріло»
Роман вирішив похвалитися своєю сміливістю перед друзями Діти гуляли біля залізниці, коли Рома, побачивши вагон-зерновоз, несподівано запропонував: «Хочете, я зараз залізу наверх?» Старший брат хлопчика, який теж був у цій компанії підлітків, спробував відмовити його, але Роман почав спритно забиратися по сходинках на дах вагона. А ще через мить сталася біда.
«Я ж навіть не торкався до дротів. Не розумію, чому мене вдарило струмом. Просто хотів подивитися з висоти на наше місто, школу, хлопців. Ще хотів, щоб пацани мене сфотографували на мобілку. Навіть не зрозумів, що сталося. Ледве заліз на вагон і випростався - тут же відчув сильний біль. Як ніби мене хтось ударив. Я відразу ж весь загорівся і впав вниз», - слабким голосом розповідає Рома. Помітно, що хлопчик відчуває біль, адже в результаті надзвичайної події він отримав сильні опіки.

Подзвонити в швидку друзі Романа не здогадались. За дорослими не побігли – щоб не втрачати дорогоцінного часу. «На Ромці горів одяг, на голові палали волосся. Ми почали куртками збивати полум'я. А потім прибігли дорослі і викликали швидку допомогу», - розповідають хлопчаки.

Першим примчав на допомогу колишній працівник залізничної станції Рожище Володимир Войтович. «Якраз був на вулиці, коли побачив у небі яскравий спалах і почув звук, схожий на віддалений вибух. Не роздумуючи довго, помчав до залізниці. Зрозумів, що сталося щось дуже погане. Я допоміг збити з хлопчика вогонь. Але він все одно дуже сильно постраждав. З одягу на ньому вціліли тільки кросівки. Все інше згоріло. Поки їхала «швидка», ми взялися звільняти хлопчиська від тліючої одягу», - пригадує чоловік.

«У Романа вже більше тижня тримається температура 38 градусів»
На місце надзвичайної події медики прибули швидко.
«Рома перебував у свідомості, - згадує фельдшер швидкої допомоги Лариса Тимощук. - Крім того, що він почервонів від опіків, був ще і в крові. Мабуть, падаючи з вагона, хлопчик отримав і інші травми. Побачивши мене, хлопчина вимовив: « Тьотю, я дуже хочу пити ». А потім запитав: «Я не помру? Я не хочу вмирати ». Я, як могла, заспокоїла хлопчика, що все буде добре. Але він всю дорогу плакав від болю».

Того ж вечора Роману зробили першу операцію з пересадки шкіри.
«Пацієнт поступив до нас у важкому стані, - розповідає лікуючий лікар Романа Василь Загребельний. - Опіки покривали у нього 40 відсотків поверхні тіла. Причому п'ята частина з них - глибокі. Звичайно ж, хлопчик відчував нестерпний біль. Він майже добу провів у комі. А коли отямився, ми дали йому знеболювальне.
Прокинувшись, хлопчик ніяк не міг зрозуміти, що з ним сталося і де він знаходиться. Постійно плакав, питав, чому до нього не приходять батьки. Хоча його тато весь час сидів поруч. У Романа вже більше тижня тримається температура 38 градусів».

Тепер Роман уже іноді спить. А спочатку, коли його тільки привезли, спав погано. Апетиту до цього часу немає. Неможливо нагодувати. Роман втратив багато білка, і для того, щоб його відновити, треба їсти. А хлопчик не хоче. Дуже сильно схуд.

«Стан Романа зараз - стабільно важкий. Чуєте - дитина плаче ? Це якраз Рому перев'язують. Я не можу робити якісь прогнози по повному одужанню хлопчика. Йому належить безліч операцій з пересадки шкіри. У нього сильно обгоріли руки й ноги, шкіра на боках і під пахвами. Пошкоджені внутрішні органи. А від падіння з висоти прямо на зчіпку спиною у дитини ще і переломи. Ми зробимо все можливе, щоб Роману не довелося оформляти інвалідність», - каже лікар.

Хлопчик, згідно з прогнозами лікарів, пробуде в лікарні же місяців три. Але ще цілий рік після цього хлопцю доведеться проходити всякі процедури.

«Якби торкнувся проводів - моментально обвуглився б, так що і рятувати не було кого»
Василь Загребельний також зауважив, що Роман міг би й загинути. «Якби торкнувся проводів - моментально обвуглився б, так що і рятувати не було кого. Можна сказати, що в цій ситуації Роману ще пощастило».
«Там дуже висока напруга - 27 тисяч вольт, а сила струму - до п'яти ампер. Для порівняння: у побутовій мережі сила струму всього пів-ампера, хоча і така потужність може виявитися смертельною. Говорячи по-простому, Рома «зловив хвилю». На певній відстані від лінії електропередач навіть торкатися проводів не треба. Але головне, що хлопчик вижив», - розповів начальник Волинського лінійного відділу майор міліції Сергій Назарук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Serko Показати IP 30 Жовтня 2013 19:46
Естественный отбор в действии.
Злий до Serko Показати IP 1 Листопада 2013 15:02
Думай що пишеш!
Олександр Показати IP 30 Жовтня 2013 22:04
Господи, як Serko не соромно. Здоров'я тобі, дитино!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus