USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинянам загрожує ботулізм

10 Серпня 2010 16:44
За 2010 рік волинські санепідеміологи уже зафіксували 6 випадків захворювання на ботулізм, у той час, як за минулий 2009 рік від ботулізму постраждало 11 волинян, з них 1 особа померла.

Про це 10 серпня повідомили в Інформаційному центрі Волинської обласної санепідстанції.

Ботулізм (від лат. botulus, «ковбаса») - рідкісна, але серйозна паралітична хвороба, викликана нервовим токсином, ботуліном, що виробляється бактерією Clostridium botulinum. Ботулін – один з найсильніших відомих токсинів, що блокує нервову функцію і призводить до дихального і скелетно-м'язового паралічу.

Волинські сан епідеміологи кажуть, що основною причиною випадків ботулізму є нехтування правилами приготування консервації на зиму.

Перше, що кладуть у банки – щавель, ревінь та іншу зелень. Якщо ґрунт у місцях росту цих продуктів заражений паличками ботулізму, які зазвичай живуть у ґрунті, то є ймовірність заразитися цією небезпечною хворобою.

Заразитися ботулізмом можна і через споживання плоду, ураженого паличкою, і від м’яса птиці чи худоби, яка споживає корм з цих місць, і, навіть, через воду та рибу, яка там водиться.

Останніми роками почастішали випадки захворювання ботулізмом через неправильно законсервовані в домашніх умовах м'ясо, рибу та гриби. Небезпека криється у тому, заражені консервовані овочі на вигляд такі ж, як і звичайні.

Відомо, що збудник ботулізму надзвичайно стійкий до впливу хімічних і фізичних факторів. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг. Вдома цю хворобу не зупинити, не вилікувати, лише в інфекційній лікарні є потрібні препарати.

Симптоми, які найперше турбують людину, яка заразилася ботулітичною паличкою – нудота, сухість в роті, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу, так, що іноді людину важко зрозуміти – ботулотоксин паралізує м’язи гортані.

Характерне для ботулізму порушення зору - така собі «сітка» перед очима, роздвоєння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок.

Тому при найменшій підозрі на ботулізм хворого необхідно якнайшвидше відправити в спеціалізоване відділення, тому що тільки там йому зможуть надати належну медичну допомогу, спрямовану на нейтралізацію, зв'язування і виведення токсинів з організму.

Профілактика полягає у елементарній гігієні. Брудні руки, погано помиті банки чи продукція – ось перше джерело інфекції. Консервувати можна тільки здорові плоди. Уражені гниллю овочі чи фрукти сан епідеміологи не радять обрізати - краще викинути зовсім. Чистий посуд та кришки використовувати тільки після належної стерилізації. Стерилізувати треба півлітрові банки – півгодини, всі інші – до години. Перед вживанням будь-які м’ясні консерви необхідно піддати термічній обробці. Ні в якому разі не їсти консерви з банок, в яких «надулася» кришка – це знак небезпеки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus