USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Лучанка відсиділа три з п’яти років за злочин, якого не скоювала? ВІДЕО

19 Березня 2009 18:30
Колишній міліціонер помстився інваліду, який відмовився продавати йому квартиру, добившись ув’язнення його доньки, стверджують волинські правозахисники. Про це йшлося у сюжеті ТСН, – інформують 19 березня «Волинські Новини».
Ганну Воробей посадили на 5 років – за пограбування. Захисники дівчини впевнені, що зізнання з неї вибивали, а прокурор і судді навмисно проігнорували чимало доказів.
У 2006-му троє хлопців і дівчина пограбували одну з луцьких квартир. Вдершись до оселі, молодики побили господиню і винесли з дому 4060 гривень. За кілька днів у цьому злочині зізналась вісімнадцятирічна Ганна.
«Попала я дуже цікаво – у мене не було доказів, що я була вдома і ніхто не міг підтвердити», – розповідає дівчина, яка перебуває зараз за гратами.
«Все що я написала – все з їх слів, – стверджує Ганна. – Вони розказали, що саме пропало в цій квартирі і що взагалі відбувалось». Вона пригадує – працівники міліції викручували руки і рвали волосся. До суду дівчина так і не побачила адвоката.
Ганну підставили – упевнені чи не всі її сусіди. Поки дівчина в тюрмі, по черзі доглядають її напівпаралізованого батька – інваліда армії. Володимир, батько Ганни, розповів, що в 2006-му, перед тим, як Ганну заарештували, він відмовився продавати квартиру сусіду, колишньому працівнику міліції, і через це з ним посварився.
Міліція категорично відмовляється коментувати цю справу, а прокурор Луцька Олексій Решетник наполягає – на заарештовану Ганну Воробей ніхто не тиснув.
«Міський суд визнав Воробей винною. Апеляційний суд залишив справу без уваги, Верховний – так само, без задоволення. Проводилась перевірка і місцевою прокуратурою, і Генеральною прокуратурою – порушень не виявлено. Вона скоїла злочин», – стверджує прокурор.
Натомість голова Волинської правозахисної групи Степан Василюк впевнений, що посадовий злочин скоїли судді й слідство. За його даними, слідчий міліції, який вів справу Воробей, у той час і сам був під підозрою у скоєннні злочину. Василюк наголошує: прокурори і судді навмисно не звернули уваги на цю «дрібницю». «Якщо слідство здійснює особа, яка сама під слідством, то це все ставиться під сумнів усі процесуальні дії», – зазначив правозахисник.
Якщо вірити слідству – Ганна Воробей – міцний горішок. Адже дівчина не здала співучасників злочину. «Вимогали від мене сказати, з ким я скоювала злочин. Я не сказала, бо я цього в принципі не знала», – розповідає Ганна.
Міліція й досі шукає тих трьох хлопців, які, за матеріалами справи, разом із Ганною здійснювали грабунки. Правозахисники тим часом в адміністративному суді оскаржують бездіяльність прокурорів. З п’яти років Ганні залишається сидіти іще два.
«Працівники міліції сказали, щойно вийдеш – їдь з Волинської області, бо вони не дадуть ні мені жити, ні батьку», – каже вона у відеосюжеті ТСН.
Довідково:
Правозахисники звинувачують волинських правоохоронців, що ті сфабрикували справу проти мешканки Луцька Анни Воробей аби заволодіти квартирою на вулиці Грушевського, де вона зареєстрована. Про це йшлося 23 листопада 2007 року під час прес-конференції у Волинському медіа-домі.
За словами депутата Луцької міської ради Миколи Нікітюка, який взяв справу під особистий контроль, у заяві дівчини йдеться, що до неї застосовували тортури. Більше того, Анну Воробей правоохоронці переконали відмовитися від послуг адвоката в суді.
Тобто 18-річна дівчина без середньої освіти, котра ще й потребувала психіатричного нагляду, під час процесу забезпечувала «змагальність сторін» із прокурором на рівних. «Зараз є факти, які дозволяють говорити, що справа могла бути сфабрикована», - зазначив пан Нікітюк.
Представник міжнародної правозахисної організації Михайло Головатий запевнив, що у дівчини є алібі на час скоєння пограбування, що підтверджується показами свідків і офіційною розшифровкою телефонних розмов.
А причину ймовірного фабрикування справи правозахисники вбачають у бажанні захопити квартиру на вулиці Грушевського в Луцьку, де зареєстрована Анна Воробей. Тим більше, що один із правоохоронців, котрий займався цією справою, зараз сам перебуває за гратами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 19 Березня 2009 18:46
Шкода людину. Менти [вирізано - цензура], тому вірю написаній статті. Був свідком ментівського свавілля. А прокурор там рулив !
Г. О. Артюшенко. м. Ковель. Показати IP 20 Березня 2009 16:30
Коли мені стало відомо про долю Ані Воробей та її перебування у Одеській жіночій колонії, я вирішила провідати Аню і підтримати її морально. За три роки відвідування свого сина у Одеському слідчому ізоляторі я вже звикла до тої холодної, чорної, заґратованої обстановки, до проходження ряду контрольних постів, через десяток тяжких металевих дверей із величезними засувами. Поява людини «з волі» на території слідчого ізолятора для ув’язнених є бажаною, а тому, важко дивитися на заґратовані вікна, з яких тебе вітають. До Ані йшла не в ізолятор – в колонію. Та ж сама чорнота і жах! І жах іще в тому, що за цими гратами живе невинна дівчинка! ...Вона прийшла розгублена, злякана, худенька, у простенькому спортивному костюмі. Нас відділяли одну від одної великі грати і скло. Розмовляли по телефону, голосно, а згодом, познайомившись, зрозуміли - телефон нам не потрібний. Аня не могла виговоритись. Вона розповіла мені про те, як вона потрапила за грати, як її принижували та залякували працівники міліції, про те, що вона ні в чому не винна. ЇЇ ніколи ніхто не провідує у колонії. Вона не має друзів ні в колонії, ні на волі. Їй ніхто не пише. Як є робота, то деколи буває що працює і більше норми, щоб заробити якусь копійку на саме необхідне: на пральний порошок, мило, прокладки. Аня каже: - «Тут таких як я не люблять. Я не маю чим поділитись, а тому, я ні в кого нічого не прошу, щоб нікому нічого не бути винною». Аня боїться повертатися додому!!! Я старалась тримати себе в руках, щоб не видавати себе, що мене від хвилювання трясе! А всміхатися - не було сили. Я вірю Ані що вона не винна!!! У мене просто вистачило сил і наполегливості довести (що ми не зобов’язані робити) невинуватість сина! Ми пройшли через те пекло. Дехто думає що в деякій мірі моєму синові було легше ніж Ані: по-перше – він мужчина, а по-друге – я завжди була поруч. Такі думки можуть бути лише у тих, кого не торкнулась така доля! А що думають там, на верху? Скільки невинних молодих людей знаходиться за гратами? Хто і коли понесе покарання за їхні зламані долі??? Правоохоронним органам не подобається що Аню Воробей захищають керівники Волинської правозахисної організації Василюк та Нікітюк, бо у випадку доведення невинуватості Ані Воробей – розсиплеться іще декілька кримінальних справ. А за весь цей «безпрєдєл» їм прийдеться відповідати перед законом!!!
М.Н. Показати IP 20 Березня 2009 20:36
Суспільство не має права мовчати, коли так відносяться до сім'ї інваліда, сироти. Якщо влада не може таких людей захистити, то ганьба такій владі. Якраз після виборів в 2006 році була придумана ця справа. По іншому не назвеш. Я дивуюсь, що 7 звернень до Комітету Верховної ради з законності діяльності правоохоронних структур, яку очолює депутат від БЮТу В.Швець, залишились без реакції. Хто звав нас на виборах до боротьби за справедливість???.Пам'ятаємо. Пам'ятають і в Тернопілі. Вибори по партійним спискам - вибори клубу олігархів з їх слугами. Народу потрібно обирати своїх слуг, бо партійна номенклатура продається олігархам і ставить партійні інтереси вище інтересів суспільства. Сьогодні потрібно заявити партіям при владі : Ми не будемо голосувати ні за одну із вас, якщо не приймете закон про мажоритарні вибори. Хто за це?????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus