USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Чому матері-годувальниці – найщасливіші із жінок

5 Серпня 2014 11:47
Матері, які вигодовують діточок природним методом – більш щасливі у прямому сенсі. Так, під час грудного вигодовування, у жінок виробляється так званий «гормон щастя» - ендорфін, тож матусі-годувальниці більш спокійні і врівноважені й приносять мир, спокій і лад в сім’ї.

Про це розмовляли під час прес-конференції в управлінні охорони здоров’я ОДА, приуроченої до Всеукраїнського тижня підтримки грудного вигодовування. Захід відбувся під девізом «Вигодовування грудьми – переможний гол на користь життя».

Нагадаємо, щороку в усьому світі з 1 по 7 серпня триває Тиждень підтримки грудного вигодовування.

Тиждень підтримки грудного вигодовування задумали як один із стратегічних методів популяризації та підтримки природнього вигодовування дітей, для пожвавлення і відновлення традиції годувати діток грудьми.

Зі слів лікаря акушер-гінеколога центру планування сім’ї міста Луцька Анжеліки Рибанович, вигодовування грудьми – це національна традиція в Україні. Тобто, наші мами та бабусі саме так годували власних малят.
Як пояснила фахівець, жінки, які прихильниці природнього вигодовування, краще відновлюються після пологів. А у випадку, коли смоктання грудей відбувається у перші хвилини після народження, зменшується кількість маткових кровотеч.

Також у перші 6 місяців після пологів жінка, яка годує немовля, на 98 % перестрахована від незапланованої вагітності.

Часто матусі хвилюються, що їм не вдасться повернути попередні форми, якщо вони будуть годувати дитину грудьми. Однак, лікарі спростовують таку думку:

«На кожне вигодовування йде від 300 до 600 кілокалорій. Тож матуся протягом півроку відновиться до того фізичного стану, що був до вагітності. Є ще й така проблема, як післяпологова депресія. У мам-годувальниць відсоток захворювання на таке захворювання значно нижчий», - переконує Анжеліка Рибанович.

Вона зазначила, що у процесі лактації виробляються гормони щастя – ендорфіни. Саме тому такі жінки спокійні і врівноважені й вони приносять мир, спокій і лад в сім’ї.

Також важливим аспектом грудного вигодовування є профілактика раку молочної залози. Існує думка, що якщо жінка до 21 року вигодувала дитину груддю, то в неї значно менший ризик розвитку раку грудей.

До слова, у 2013 році на Волині народилось 14951 немовлят, перше прикладання до грудей протягом першої години після народження, ще в пологовій палаті відбулось у 13832 немовлят, а це – 94,4 %.

По області збільшилася кількість малюків, які знаходяться на грудному вигодовуванні: до 6 місяців більше 80 %, до 12 місяців і більше – 65, 9 %.

Варто зазначити, що кількість новонароджених, виписаних з акушерського стаціонару на виключно грудному вигодовуванні становить 98 %, а питома вага спільного цілодобового перебування матері та дитини – 95 %.

Зі слів лікаря акушер-гінеколога жіночої консультації Луцького клінічного пологового будинку Ірини Трач, 98 % жінок можуть годувати грудьми.
«Але варто їх ознайомити з труднощами, з якими стикаються матусі. Жінка, у якої виникли складнощі з вигодовуванням немовляти, завжди може звернутися за допомогою до свого лікаря. Надзвичайно важливою є й підтримка самих жінок, які протягом тривалого часу вигодовували дітей грудьми. Варто дати зрозуміти матусі, що вона не буде одинокою у цих труднощах», - наголосила медик.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
Ага Показати IP 5 Серпня 2014 11:59
Стільки щастя від тріснутих сосків та нічних годувань! Аж мороз по шкірі від щасливих спогадів - слава Богу, що мої діти вже давно вийшли з того щасливого віку.
аа до Ага Показати IP 5 Серпня 2014 12:06
не треба розказувати тут про особливості своєї фізіології
нуда-нуда до аа Показати IP 5 Серпня 2014 14:23
От для чого те лицемір"я?Чи тільки про приємні моменти прийнято говорити, а про проблемнні відразу вмикається совкове ханжество. Тріснуті соски не особливості фізіології, а явище поширене, ще не так давно в пологовому майже всі мамаши ходили в зеленці, а в дітвори від того були зелені ротики, і це дійсно боляче.
Мамуся до нуда-нуда Показати IP 5 Серпня 2014 14:42
Тріщини здебільшого від того, що акушерки не приклали правильно дитину і не відслідкували правильний захват (бо ж шоколадку не кожна додумається дати в той момент). Та й спокій та щастя більше залежить від обстановки вдома, в сім'ї, чи є підтримка жінці та допомога.
нє-нє до нуда-нуда Показати IP 5 Серпня 2014 14:49
то не треба тут розказувати - до лікаря треба йти
нуда-нуда до нє-нє Показати IP 5 Серпня 2014 16:50
ти тупа? навіщо до лікаря йти, коли знаходишся в післяпологовому відділенні і лікар кожен день сам до тебе в палату приходить. І чого це цікаво не можна цього сказати, а можна лише співати дифірамби тому, яке це неймовірне щастя давати дитині ціцьку.
петрик до нуда-нуда Показати IP 5 Серпня 2014 20:46
коментар було видалено
Ася до Ага Показати IP 5 Серпня 2014 12:23
Любиш кататися, вмій і саночки возити!
мама до Ага Показати IP 5 Серпня 2014 12:30
бути егоїстом це природньо...але не по відношню до своєї малечі...я думаю шо немає нічого страшного не поспати декілька місяців...
мамочка Показати IP 5 Серпня 2014 12:47
Годувала доньку-20 місяців, сина 2 роки і 2 місяці, причому працювала від 4 міс. сину. На здоров'я не скаржусь, причому доні 26, сину буде 7. Двома руками за грудне вигодовування! І про ендорфін правда - я щаслива, ба навіть житло отримала через 27 років війни з місцевою владою! Так що можу ділитись реальним досвідом. Діти здорові, не хворіють.
Зоряна Показати IP 5 Серпня 2014 13:16
Великий плюс від того що діти здорові.... мої хворіють рідко...... Шкода що кормила на мою думку малувато..... 15місяців старшу і 16місяців меншу..... так склались обставини.... можна було б і довше... Дуже зручно... небачу нічого в нічних годуваннях поганого... зате бігти на кухню і гріти нічого нетреба серед ночі.....можна поїхати хоч в ліс хоч в поле хоч на відпочинок і суміши пляшки з собою нетреба сунути....
Мужик Показати IP 5 Серпня 2014 13:16
Та вже все, хватить. Не цікаво як ви годували і звідки ендорфін виділявся
Точно до Мужик Показати IP 5 Серпня 2014 14:36
де там хватить, зараз накинуться і розірвуть на шматки, коли скажу, що особисто мене відчуття дійної корови щасливою не робило.
Анонім до Точно Показати IP 5 Серпня 2014 15:32
Навіщо рвати на шматки - ви й так нещасні. Є ще, на жаль, й такі жінки, яких взагалі материнство щасливим не робить. (Статистика абортів в Україні)
УРА-УРА до Анонім Показати IP 5 Серпня 2014 15:47
з таким мисленням тебе також щасливою не назвеш
Точно до Анонім Показати IP 5 Серпня 2014 16:56
ой не треба мені тут фігню розказувати - єдине щастя в житті грудне вигодовування чи що? ніякого супер кайфу від цього процесу я не отримувала, як і впевнена далеко не одна я , а от не треба робити з цього дурних висновків типу яка нещасна. Головне зрештою, щоб дитина була здорова і спокійна. А фраза про аборти сюди як рибі парасолька.
Ух ти до Мужик Показати IP 5 Серпня 2014 14:44
Не цікаво - не читай!
Ужас Показати IP 5 Серпня 2014 22:13
А займатися сексом - воопще стидно! не те що заглядати жінці ТУДИ під час родів. Жах жах жах, яка срамота!!!!
Вовк до Ужас Показати IP 5 Серпня 2014 23:22
хряпнула 100 грам на ніч?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus