USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чи рятує волинян первинна медико-санітарна допомога?

29 Серпня 2013 17:00
Довгий доїзд карет швидкої допомоги, відсутність медикаментів та низька кваліфікація фельдшерів – такі основні проблеми сільської медицини обговорили під час інтерактивного прес-клубу газети «Волинь-нова».

Заступник голови обласної ради Валентин Вітер каже, що питання невідкладної медицини завжди є проблемним. На його думку, кожну амбулаторію потрібно розглядати індивідуально. Чиновник зазначає, що зараз лікарі та фельдшери в селі не готові надати повну медичну допомогу. Він переконує, що це пов’язано з браком ліків та обладнання.

У РАЙОНАХ НА МЕДИКАМЕНТИ ВИДІЛЕНО ПО 1 ГРИВНІ НА ЛЮДИНУ

Натомість голова постійної комісії з питань охорони здоров’я Волинської обласної ради Галина Майко зазначила, що навіть невеликі амбулаторії забезпечені невідкладною допомогою. Вона переконана, що реорганізація фельдшерсько-акушерських пунктів(ФАП) потрібна. «Зараз відкриваються нові амбулаторії, які працюватимуть за новими стандартами. Звичайно, це потребує багато часу, але це в перспективі буде. Але на даний час фінансування недостатнє. В районі на медикаменти виділено по 1 гривні на одного жителя» - відзначила Майко.

НА ВОЛИНІ Є РАЙОНИ, ДЕ ФЕЛЬДШЕР ХОДИТЬ ПІШКИ НА ВИКЛИКИ 8 РАЗІВ НА ДЕНЬ

Під час обговорень учасники дискусії згадали про сільську сімейну медицину, яка фактично сьогодні відсутня. Депутат Волинської облради Михайло Корінчук розповідає, що в селі фельдшер не може надати людині належну медичну допомогу через те, що у нього вузький профіль. З його слів, вони бояться навіть оглянути дитину і визначити симптоми хвороби, тому що вони не сімейні лікарі. Проте Галина Майко стала на захист своїх колег і розповіла, що причиною є не низька кваліфікація медиків, а відсутність фінансової бази. «У селі немає того діагностичного обладнання, яке є в місті. Не секретом також і є проблеми з транспортом у сільських місцевостях. На Волині є райони де фельдшер ходить пішки на виклики по 8 разів на день» - резюмувала чиновниця.

ЧОЛОВІК, ЯКОМУ МЕДИКИ ВІДМОВИЛИСЬ НАДАТИ ДОПОМОГУ ЧЕРЕЗ ЗАПАХ АЛКОГОЛЮ, ЧЕРЕЗ 2 ГОДИНИ ПОМЕР

До обговорень долучились і громадяни, які телефонували до прес-клубу. Людей переважно цікавило питання, чому швидка не завжди виїжджає на виклик. Мешканець селища Колки пан Микола розповів учасникам дискусії про випадок, коли до людини, в якої піднялась температура до 37 градусів, медики їхали оперативно і надали допомогу, а до людини, яка була непритомна, їхали довго. Чоловік каже, що коли медики приїхали до непритомного, то відчули запах алкоголю і відмовились надати чоловіку медичну допомогу, посилаючись на його алкогольне сп’яніння. В результаті такої халатності чоловік через дві години помер. Він поцікавився у чиновників, до якого часу такий безлад триватиме. На це питання не було однозначної відповіді.

50 ЛІТРІВ БЕНЗИНУ – ЦЕ ВСЕ, ЩО ВИДІЛЯЮТЬ НА МІСЯЦЬ НА СІЛЬСЬКІ МЕДИЧНІ АВТОМОБІЛІ


Також громадяни цікавились, чому на сільські медичні автомобілі виділяють лише 50 літрів бензину в місяць і чому немає ліків на фельдшерсько-акушерських пунктах.

НА ПРИЙОМ ВОДЯТЬ БЕЗ ЧЕРГИ «СВОЇХ»

Пані Олена по телефону розповіла, що у Ківерцівській районній поліклініці медики із запізненням розпочинають прийом хворих. Також вона з обуренням каже, що часто медсестри проводять позачергово на прийом своїх родичів та близьких. «А що робити, коли у мене немає там знайомих у лікарні, які б мене по блату провели на прийом?» з розпачем запитала жінка.

Доктор медичних наук Андрій Ягенський відповів, що графік роботи лікарів публічний і регламентований. Він наголошує, що лікарі зобов’язанні його дотримуватись. «Якщо є порушення графіку прийому, то звертайтесь до головного лікаря або в управління охорони здоров'я Волинської обласної державної адміністрації, і там цю проблему вирішать» - підсумував чиновник.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
123 Показати IP 30 Серпня 2013 12:40
КіверцівськаЦРЛ-це пропускний пункт в морг. Після12 години в поліклініці-глухо.
Амєлія Показати IP 30 Серпня 2013 14:43
Нехай ті ,що кричали за медреволюцію з АП області придбають для ФАПів хоча би велосипеди і лікуються в простих медзакладах.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus