USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Медики хочуть ліквідувати ФАПи та створити округи

16 Вересня 2011 16:53
Реформування медичної галузі на Волині відбувається у три етапи - перші два вже активно впроваджуються у медичних закладах області.

Про це говорили 16 вересня на прес-конференції в обласному управлінні охорони здоров’я.

«Первинний етап реформування - первинна медико-санітарна допомога, яка надається фельдшерсько-акушерськими пунктами, сільськими лікарськими амбулаторіями і дільничними лікарнями. Вторинна допомога надається міськими – це в Луцьк у та Нововолинськ - і центральними районними лікарнями Третинний рівень – обласні спеціалізовані установи, до яких будемо переходити наступного року», - зазначає заступник начальника управління Іван Грицюк.
Спочатку медики візьмуться за реформування ФАПів. В області 797 фельдшерсько-акушерських пунктів. Однак вони повністю не завантажені роботою. Тому за перше півріччя було об’єднано 25 таких пунктів.
«Там, де є 30-50 людей, ФАП функціонуватиме не раціонально. Процес іде не на ліквідацію ФАПу, а про те, що ми об’єднували функції ФАПу в більшому селі, де є 1000-1200 людей», - зазначає Грицюк.
Реформування потребують і дільничні лікарні. «Такі лікарні в такій формі – не повинні існувати, як дільничні і лікарні. Тому що ми не маємо називати це лікарнею, коли там 10 лікарняних ліжок. Там часто немає ні еклетрокардіографа, ні лабораторії. Там є лікар, зі своєю головою і фонендоскопом», - коментує ситуацію чиновник.
За словами Грицюка, в селі Гуща Любомльского району та Луків Турійського такі лікарні вже реорганізували в амбулаторії.
«Медзаклад не пропадає. Там організовується сільська лікарська амбулаторія загальної практики сімейної медицини з персоналом лікарів, з медперсоналом, з персоналом медичної швидкої допомоги, яка буде обслуговувати територію, яка прикріплена до цієї лікарні цілодобово» - коментує Грицюк.
Він каже, що таку ініціативу у більшості районів області підтримують. Потрібно розвивати саме амбулаторно-клінічну допомогу. Головним аргументом тут стають статистичні дані. Із 640 тисяч хворих, які перебувають на обліку, лише 220 тисяч лікуються у стаціонарі. Решта ж більшість «має лікуватися саме в амбулаторно-поліклінічних заклада», - каже Грицюк.
Як розповів чиновник від медицини, вторинний рівень реформування базується на створенні госпітальних округів – об’єднання територіальних медзакладів.
«Але що з чим об’єднувати? Об’єднувати треба те, що показує життя на даний час», - каже Іван Грицюк.
Так, у першому півріччі управління вивело статистику дослідження пролікованих хворих по області в ЦРЛ, міських лікарнях та пологових будинках . З допомогою цих даних чиновники намагаються дізнатися, де найбільше лікуються хворі. До прикладу, у Нововолинську здебільшого лікуються жителі Іваничівського району, у Ковельському – Турійського, Любомльському – населення Щацького району тощо.
Відповідно до таких результатів планується утворення семи госпітальних округів. За словами, Грицюка, орієнтація йде на створення госпокругів у містах Луцьку та Нововолинську, а також округи Любомльський, Ковельський, Маневицкий, Луцький та Горохівський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Медсестра Показати IP 21 Вересня 2011 08:33
Так об'єднаєте, що в будь-якому селі не буде кому укола дати. Старша або дуже хвора людина не піде в інше село.
Селяни Показати IP 22 Вересня 2011 09:00
Ви нам краще присилайте грамотних спеціалістів і зробіть їм зарплати щоб могли їздити до нас в село.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus