USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Діабет – одна з головних причин сліпоти

29 Березня 2011 12:10
Цукровий діабет (ЦД) - одне з найпоширеніших захворювань сучасності, яке пов'язане з порушенням обміну речовин внаслідок недостатнього засвоєння організмом глюкози.

ЦД часто супроводжується серйозними ускладненнями, які, в свою чергу, призводять до інвалідності, а то й смерті хворого. У сучасному світі діабет — одна з найпоширеніших причин, яка спричиняє сліпоту. До того ж, це захворювання зустрічається у всіх груп населення: як у дітей, так і у людей похилого віку.
Як уникнути сліпоти при діабеті?

Більшість хворих на ЦД за тривалості захворювання понад 8—10 років мають ті чи інші ознаки ураження сітківки. Ретельний контроль рівня глюкози крові, глікозильованого гемоглобіну, дотримання дієти і здорового способу життя дають можливість зменшити ризик сліпоти від очних ускладнень діабету. Однак найбільш надійний шлях запобігання сліпоті — суворе дотримання періодичності оглядів офтальмологом залежно від стадії діабетичних змін сітківки: один раз на рік, два рази на рік, або більше (коли захворювання на ЦД триває понад 10 років).
Що відбувається з очима?

Діабетична ретинопатія (ДР) — високоспецифічне ураження сітківки з утворенням аномальних судин (неоваскуляризація), однаково характерне як для інсулінозалежного (I типу), так і інсулінонезалежного (II типу) діабету. Це дуже підступне захворювання, бо тривалий час хворий може ні на що не скаржитися, хоча кількість патологічних змін на сітківці ока зростає, що в свою чергу призводить до прогресуючого зниження зору.

Діагностика ДР на пізніх стадіях призводить до значного зростання затрат на лікування. Раніше хворих з вираженими стадіями ДР вважали приреченими. Нині застосування адекватних методів лікування дає змогу поліпшити зір навіть у таких пацієнтів. Своєчасна діагностика, лікування і профілактика ДР на початкових стадіях дозволить не лише зменшити фінансові затрати на лікування хворих з ДР, а й поліпшити якість їх життя.
Які обстеження має проходити хворий на ЦД у офтальмолога?
1. Обов’язкова діагностика:

- зовнішній огляд очного яблука, дослідження гостроти зору й полів зору один раз на шість місяців;
- визначення рівня внутрішньоочного тиску один раз на 12 місяців у пацієнтів зі стажем ЦД 10 і більше років;
- біомікроскопія райдужної оболонки, кришталика і скловидного тіла сітківки із широкою зіницею за допомогою щілинної лампи з використанням спеціалізованих ширококутних лінз – 1 раз на 12 місяців, при виявленні змін – кожні 3-6 місяців.

2. Додаткові спеціалізовані методи діагностики:


- фотографування судин очного дна за допомогою фундус-камери, в звичайному режимі та у режимі аутофлуоресценції;
- флуоресцентна ангіографія судин сітківки;
- оптично когерентна томографія сітківки для оцінки макулярної ділянки сітківки та зорового нерву;
- УЗД ока за наявності значних помутнінь у скловидному тілі та кришталику.

При раптовому зниженні гостроти зору або появі будь-яких інших скарг на зір обстеження окулістом повинно проводитися негайно.

Які симптоми мають насторожити пацієнта?
Ураження сітківки на ранніх стадіях ДР не впливають на зниження зору хворого. Погіршення зору, особливо зору вдалечінь, є тривожним сигналом до термінового (позапланового) огляду у офтальмолога.
Виникнення ж внутрішньоочних крововиливів (гемофтальмів), які супроводжуються появою перед очима пелени та плаваючих темних плям і через певний час безслідно зникають, — теж серйозний симптом, який негайно потребує огляду офтальмологом. Адже масивні крововиливи у скловидне тіло призводять до повної втрати зору. Розвиток макулярного набряку може викликати відчуття туману чи плями перед очима та призводити до стійкої втрати зору.
Який вихід?
1.Консервативне лікування (під суворим контролем ендокринолога):
• адекватна цуркознижувальна терапія (інсулін, таблетовані знижуючі препарати);
• дотримання дієтотерапії;
• корекція артеріального тиску до цільових значень 130/80 мм рт. ст.;
• корекція гіперліпідемії;
• контроль глікозильованого гемоглобіну (HbAc1) – 1 раз на три місяці.

2. Лазерні методи лікування:

Панретинальна лазерна фотокоагуляція (нанесення коагулянтів по переферії сітківки, обминаючи макулярну зону), з метою зменшення гіпоксії сітківки, зниження продукції вазопроліферативих факторів, який запускає паталогічні зміни на сітківці.

Слід пам’ятати, що панретинальна лазерна коагуляція не додає хворому зору, її проводять лише з профілактичною метою, щоб зберегти зір і попередити сліпоту і
є абсолютно безболісною процедурою.

3. Хірургічне лікування:

Вітректомія – хірургічне втручання на задньому відрізку ока, з усуненням зростів, мембран, розправлення відшарованої сітківки. Це «операція надії».
Лікування ДР розглядається як невід’ємна частина лікування хворого у цілому і грунтується на таких принципах:
- оптимальна компенсація вуглеводного і ліпідного обмінів, контроль глікозильованого гемоглобіну HbAc1 (не більше 7,0), контроль АТ, нормалізація функції нирок, протизапальна терапія при інтеркурентних захворюваннях, вагітності тощо;
- раннє виявлення ураження сітківки новоутвореними судинами;
- вчасно проведена панретинальна лазерна коагуляція;
- послідовне динамічне спостереження у спеціалізованих центрах.
Важливо при цьому знати, що використання ангіопрепаратів, антипротеолітичних ферментів на тлі незадовільної компенсації вуглеводного обміну – безперспективне.

Ірина Кулієва
лікар-офтальмолог вищої категорії
Центру хірургії ока професора Загурського

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Олена Показати IP 2 Квітня 2011 00:54
А що, в нас в Обласній лікарні є апаратура, на якій можна пройти обстеження, про які йде мова у статті? Я лікуюсь в ендокринології 2 рази на рік, кожного разу мене дивиться окуліст. Огляд триває рівно 5 хв. Світлом посвітили, таблицю показали-от і все обстеження. А те, що я сліпну, звісно, моя проблема...І куди звертатись?!
Ірина Показати IP 4 Квітня 2011 11:55
Особисто я стою на диспансерному обліку у Центрі хірургії ока проф. Загурського. Там новітнього обладнання повно і лікар - Ірина Ясарівна - кваліфікована, всі її хвалять, тому раджу спробувати. При діабеті - це єдине, що ми можемо зробити для профілактики сліпоти.
Анатолій Показати IP 5 Квітня 2011 14:38
яке обстеження!!! люди від обстеження не прозріють. Діабет треба лікувати, дотримуватись дієти, контролювати цукор. Повірте, з моїм стажем 15-річним, я бачу 100% і самі окулісти дивуються, що очі тримаються, а рецепт один- контрольований діабет!!!
Раїса Петрівна Показати IP 7 Квітня 2011 14:44
А якщо я не можу його контролювати ?! Навіть застосовуючи інсулін, цукор постійно скаче... Вже було 3 крововиливи в праве око. Просто страшшно, що буде далі!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus