USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Добиватися створення 7 госпітальних округів на Волині готові у суді

4 Лютого 2017 16:17
Якщо Кабмін порушить власну постанову, яка дозволяє Волинській області створити 7 госпітальних округів, добиватись створення необхідних медичних послуг для волинян в облраді готові навіть в судовому порядку.

Про це йшлося під час спілкування голови Волиньради Ігоря Палиці з журналістами в прямому ефірі телеканалу «Нова Волинь».

Нагадаємо, сесію облради 2 лютого пікетували працівники Володимир-Волинського територіально-медичного об'єднання, які наполягали на створенні госпітального округу із центром у Володимирі-Волинському (попередньо госпітальні округи планують створити в Луцьку, Нововолинську та Ковелі).

Як повідомив член фракції «УКРОП» Анатолій Філюк, громада Камінь-Каширського району просить створити в них госпітальний округ для того, аби місцеві мешканці отримали якісні медичні послуги вторинного рівня.

Своєю чергою, народний депутат Ірина Констанкевич назвала «геноцидом населення» перспективу створення лише трьох госпітальних округів на Волині, адже внаслідок цього 80% людей з північного Полісся не отримають доступної медичної допомоги.

А під час візиту на Волинь виконувача обов’язків Міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун посадовець зауважила, що «Київ не повинен наказувати» щодо кількості госпітальних округів, які повинні бути створені в області.

Під час ефіру Ігор Палиця зауважив, що відповідно до постанови Кабміну, госпітальні округи можна створювати, де є 100 тисяч населення і більше, а час доїзду не перевищує 60 кілометрів та потребує не більше години часу. Відповідно до цих параметрів, Волинь може мати 7 або 8 округів. На думку голови облради, очільнику Волинської ОДА «дали команду зверху», аби цих округів був мінімум, позаяк фінансуватись вони будуть з держбюджету.



«Волиньраду та профільну комісію ніхто не запитав, і він (Володимир Гунчик - голова ОДА - ред.) подав документи на 3 округи, замість 7. Коли до нього звертався я, то він сказав, що вже відправив документи. Але коли на сесію прийшли люди, то він сказав, що подасть документи на 8 округів», - заявив Ігор Палиця і пояснив, що цим самим голова ОДА попередньо «обрізав» фінансування для області. Адже на більшу кількість округів з бюджету виділять більше коштів.

Свою позицію по округах волиняни готові відстоювати рішуче, включно з судовою тяганиною.

«Якщо вони (Кабмін, - ВН) порушать свою постанову, то ми змусимо через суд визнати 7 госпітальних округів», - підсумував Ігор Палиця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
А Показати IP 4 Лютого 2017 16:38
А де до того такі розумні були? Проспали-профукали, а тепер ГЕРОЇ
як в ожеледицю Показати IP 4 Лютого 2017 16:44
по поліськім напрямках за годину проіхати 60 км при середній 20-30 км на годину. краще відразу на цвинтар.тетя вляна ви що дурні чи вдаете
знаю Показати IP 4 Лютого 2017 17:07
це недолуга реформа на чолы з ващенюком, та замами гунчика
Пацієнт Показати IP 5 Лютого 2017 08:48
Розмова ні про що-3,6,8,ну і що далі.Це все чергове замилювання очей українцям,які не хочуть думати.Підвищення пенс.віку,продаж землі,підвищення ціни на елюенергію,газ,всеохоплююча корупція,злочинність,масова міграція за кордон,врешті решт війна,кінця якої не видно.А ми про що тут....
Лука до Пацієнт Показати IP 5 Лютого 2017 09:35
Цілком слушно. Проблему медицини слід розглядати з точки зору суспільної безпеки і створення умов оптимального захисту здоров'я людей. Ми забагато акцентуємось на дерибані, корупції, схемах. Ці важливі питання вторинні. Основне в реформах медицини- які вигоди для хворих вони несуть..
Лука Показати IP 5 Лютого 2017 09:19
Правда, ймовірно, десь посередині. Пан Ващенюк, мабуть, виходить з того, що 3 окружні лікарні ще якось можна обладнати за бідний бюджет найсучаснішим обладнанням. А це можливість впроваджувати найновіші світові технології не тільки в Києві, Харкові, Львові, а і на Волині. А з іншого боку, більша частина патології (80%) не є складною і може лікуватись у простіше обладнаних лікарнях. З цих малотехнологічних лікарень небагатьох хворих зі складною патологію можна перевозити у потужні лікарні (наприклад Ковеля, Нововолинська, Луцька).
Позапартійний округ Показати IP 5 Лютого 2017 11:47
Укроп і депутати які під ним - перестаньте піаритись на госпіталях (за держбюджетні гроші) Краще надайте нам робочі місця дома!Реаніміруйте меблеві фабрики і ДОцехи.Наш депутат постійно говорить про малі села і школи а як іх зберегти не каже.До цього часу влаштовувало лікування- поки не влізла політика,а електорат ведеться.
Лукуш Показати IP 27 Грудня 2017 23:46
Госпітальний округ це, в першу чергу, відповідна лікарня. Жодна з лікарень Волині не відповідає вимогам окружної лікарні. Найбільш відповідна - Луцька міська лікарня. Але в неї ще потрібно вкласти 100-150 млн грн. Це лише в реконструкцію та обладнання. В інші лікарні потрібно вкласти більше. Отже на 7 окружних лікарень потрібно близько 1 мільярда (не мільйона) грн. На перінатальний центр на рік знайшли 40 млн. Якщо такими темпами будуть виділятись кошти на госпітальні лікарні та 1 млрд назбирається за 25 років. Крім того в кожній з цих лікарень повинно працювати щонайменше 3 лікарі планових відділень та 6 лікарів ургентних за 10 спеціальностями (хірургія, анестезіологія, акушерство, педіатрія, терапія, невропатологія, функціональна діагностика, інфекціоністи і т. д.). Разом потрібно 90 лікарів, а з врахуванням природного зменшення (пенсія, смерть) - їх потрібно 190 одноразово та ще потрібно врахувати потребу у інших спеціальностях. Річний фонд їх зарплати становитиме 100 млн грн (2,5 млрд за 25 років), не говорячи про медсестер,санітарок, Це завдання важче (у 2,5 рази) виконати ніж знайти 1 млрд на ремонти та обладнання, адже потрібно 8-10 років для того щоб випускник медінституту набув достатніх навиків для роботи у окружній лікарні. Це дуже коротко і поверхово про проблеми утворення госпітального округу. Я не говорю про житло для лікарів, рівень їх зарплат тощо. Я за 7 округів. Про це говорити легко. Важче обговорювати джерела фінансування бажань.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus