USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

«Додати роботи паталогоанатомам?»: для Волині вимагають 5 госпітальних округів

25 Квітня 2017 19:29
Депутати Волинської облради наполягають на створені п’яти замість трьох госпітальних округів. В іншому випадку, з їх слів, в області може зрости рівень смертності, а відпочиваючі, які щорічно приїжджають на Світязь, залишаться без оперативної медичної допомоги.

Про це йшлося під час засідання комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства.

Начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Ващенюк зазначив, що не буде трагедії, якщо округів буде 3. Мовляв, можна зробити декілька лікарень інтенсивного лікування ІІ рівня і цим самим вирішити проблему. Ігор Ващенюк апелював до того, що відповідно до приписів, госпітальний округ має бути не менше, ніж на 120 тисяч населення. Відтак, з його слів, оптимальним числом округів є 3.

З цим не погодився депутат та головний лікар Любомльської районної лікарні Володимир Дибель, який наполіг на створенні 5 округів. Зокрема, він зауважив, що на Світязь та сусідні села в сезон з’їжджається близько 200 тисяч відпочивальників щорічно. Близько 15 тисяч осіб курсують між кордонами з Польщею та Білоруссю.

Зі слів Дибеля, лікарня має пересувний флюорограф, артроскоп, реанімомобілі, яких немає в області, цифровий мамограф. До кінця року лікарня отримає комп’ютерний томограф, а в 2018 році обіцяють ангіограф.

«Не розумію, чому в цій ситуації не може бути госпітального округу. Землі цінні в Любомльському і Шацькому районі, поки довезуть хворого, то він помре. І патологоанатоми будуть мати роботу. Дерибан землі активізувався, тому це такий спосіб отримати землю», - заявив Володимир Дибель.

Колегу підтримав Сергій Сівак, який зазначив, що Любомльська лікарня є найновішою за рівнем оснащення та комфорту, яка є в районах. Також додав, що Любомльський госпітальний округ взяв би частину пацієнтів з Старовижівського і Турійського районів, які межують з ним.

Голова профільної комісії Олександр Зінчук зауважив, що зважаючи на велику кількість відпочиваючих, без додаткового округу не обійтись. Тим паче, що лікарня має для цього всі умови.

У відповідь депутат Олег Бегаль заявив, що якщо додатковий округ не створять, то це не означає закриття Любешівської ЦРЛ. Мовляв, якщо в пацієнтів будуть патології, то їх відправлятимуть в обласну лікарню.

Зрештою, за пропозицією депутата Михайла Бегаля поставили на голосування підтримку трьох округів: Луцького, Ковельського і Нововолиснького. Проте члени комісії не підтримали його. Натомість, проголосували за 5 округів, додавши до вищезгаданих Камінь-Каширський і Любомльський госпітальні округи.

Нагадаємо, сесію облради 2 лютого пікетували працівники Володимир-Волинського територіально-медичного об'єднання, які наполягали на створенні госпітального округу із центром у Володимирі-Волинському (попередньо госпітальні округи планують створити в Луцьку, Нововолинську та Ковелі).

Як повідомив член фракції «УКРОП» Анатолій Філюк, громада Камінь-Каширського району просить створити в них госпітальний округ для того, аби місцеві мешканці отримали якісні медичні послуги вторинного рівня. Своєю чергою, народний депутат Ірина Констанкевич назвала «геноцидом населення» перспективу створення трьох госпітальних округів на Волині, адже внаслідок цього 80% людей з північного Полісся не отримають доступної медичної допомоги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
цікавий Показати IP 25 Квітня 2017 19:50
Цікаво, де лікується Ващенюк - може районних лікарнях?Всю вершушку лікарнях пора гнати - гляньте на їх декларації.....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus