USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Нардепи з Волині відстоюватимуть госпітальні округи в області

29 Березня 2017 22:41
Народні депутати Ігор Гузь та Ірина Констанкевич переконані, що Волинська область повинна мати повноцінну кількість госпітальних округів. Максимум – 8 таких округів.

Медичну реформу, в цьому контексті, обговорили 29 березня за круглим столом у Луцьку за участю фахівців медицини, представників влади області, Нововолинська, Володимира-Волинського та Ратнівського і Камінь-Каширського районів, повідомили у прес-службі народного депутата України Ігоря Гузя.

Ігор Гузь наполягає, щоб центри госпітальних округів були і в Нововолинську, Володимирі-Волинському та Любомлі, що дозволить надати людям доступні та якісні медичні послуги.

«Ми, як риба, рак і щука, працюємо над цим питанням. ОДА відразу зайняла позицію, як на мене, хибну позицію - дати людям лише три округи. Але ми, як народні депутати, лобіюємо інтереси наших виборців. Концентрація медичного потенціалу завжди була зосереджена саме в обласному центрі – Луцьку. Але повинні розуміти, що треба надалі лобіювати для Волині належну кількість потужних медичних округів, які будуть здатні надати належну медичну допомогу населенню. Після цього стоїть питання наповнення їх в ресурсному плані», - наголосив він.

Своєю чергою, Ірина Констанкевич підкреслила, що питання госпітальних округів є одним із найбільш болючих для жителів сільських місцевостей Маневицького і Камінь-Каширського районів, адже їм в деяких випадках доведеться доїжджати для отримання належної медичної допомоги понад 60 кілометрів, що суперечить нормам розподілу області на госпітальні округи.

«Я, як депутат, який представляє свій виборчий округ, намагаюся «вигризти» додатковий госпітальний округ, і вважаю - це нормально», - додав Ігор Гузь.

Виконавчий директор Волинського регіонального відділення Асоціації міст України(АМУ) Богдан Самойленко зазначив, що медична реформа, яка здійснюється в рамках децентралізації, є досить непростою, однак через спільне обговорення із владою і фахівцями медичної галузі вдасться знайти компроміс задля блага людей.

Захід відбувся в рамках проекту «ПУЛЬС», що реалізується Асоціацією міст України за підтримки USAID.

Раніше повідомлялося про те, що, якщо Кабмін порушить власну постанову, яка дозволяє Волинській області створити 7 госпітальних округів, добиватись створення необхідних медичних послуг для волинян в облраді готові навіть в судовому порядку. Про це розповів голова Волиньради Ігор Палиця у прямому ефірі телеканалу «Нова Волинь».

Нагадаємо, на Волині триває дискусія щодо кількості госпітальних округів. Облдержадміністрація вирішила, що на Волині варто створити 3 округи, а народні депутати та депутати обласної ради наполягають, що така кількість – надто мала, адже віддалені села залишаться поза межею доступності, а 80% людей з північного Полісся не зможуть отримати доступної медичної допомоги. Тож 2 лютого депутати обласної ради підтримали звернення до МОЗу, Президента України та прем’єр-міністра щодо створення на Волині 8-ми госпітальних округів.

До слова, під час візиту на Волинь виконувача обов’язків Міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун посадовець зауважила, що «Київ не повинен наказувати» щодо кількості госпітальних округів, які повинні бути створені в області.

Власне, вся катавасія зі створення госпітальних округів на Волині розпочалася ще торік в ОДА. Тоді раз по раз з’являлася інформація про створення госпітальних округів на Волині. Варто додати, що ще у серпні 2016-го на Волині пропонували створити 4 госпітальні округи: Луцький (місто Луцьк, Горохівський, Ківерцівський, Луцький, Рожищенський райони - 432 тисячі населення), Ковельский – (Ковельський, Турійський, Любомльський, Ратнівський, Старовижівський, Шацький райони – 275 тисяч населення), Нововолинський (місто Нововолинськ, Володимир-Волинський, Іваничівський, Локачинський райони) та Камінь-Каширський (Камінь-Каширський, Любешівський та Маневицький райони). Вже тоді між Нововолинськом на Володимиром-Волинським розпочалася боротьба за право бути центром госпітального округу.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЯК ТА ДЛЯ ЧОГО НА ВОЛИНІ СТВОРЮВАТИМУТЬ ГОСПІТАЛЬНІ ОКРУГИ

Але гостріше це питання постало вже у 2017-му, коли, ні з того ні з сього, ОДА подає пропозицію 3 госпітальних округів: у списку тепер немає Камінь-Каширського округу, до якого входили б найвіддаленіші куточки Полісся. Такий поділ порушує найголовнішу умову створення округів – доступність.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Га? Показати IP 29 Березня 2017 23:35
Коли вже ми почнемо "за народ" сорочки рвати за трибуною ВРУ, а не тут, в затишних волинських кабінетах?
Лучанин Показати IP 30 Березня 2017 07:25
Вірно кажете.Є з цього приводу анекдот:чоловік хвалиться: я три роки піднімав тяжкий камінь.подумайте три роки....всі йому аплодували а одна жіночка каже так камінь же на місці.на що герой відповів піднімати не значить підняти. Отак і панове депутати..Аде результати?
Пацієнт Показати IP 30 Березня 2017 07:54
Ви що компетентні в цих питаннях?Мільон жителів і 8 округів?
Атас Показати IP 30 Березня 2017 14:28
За кордонрм 1 мільйон = 1 округ. Ви зайдітьв будь - яку районну лікарню в 13.00, тишина.....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus